Poszukiwacz_skarbów Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 MarcinPEKB uprawnia do legalnego kupna prochu czarnego w sklepie, który posiada koncesję na sprzedaż tegoż prochu, jest to precedens gdyż posiadać karabin oraz proch można nie mając EKB a żeby kupić w sklepie trzeba mieć albo EKB albo pozwolenie. Jak nie masz EKB to musisz kombinować - taka jest rzeczywistość :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 Masz rację, to to ja wiem, chodzi mi o to, że to uprawnienie" nie jest nigdzie regulowane, to tylko (rozsądne!) widzimisię sprzedawców. Ja swego czasu (jak jeszcze miałem słynnego colta navy)jeździłem po prostu po proch do czech (mądry, 18 km od granicy!), i żadnej EKB nie potrzebowałem.Teraz mam EKB na moje zabawki nitro, bo kupowałem tańszą amunicję w Czechach, niestety i to się skończyło, Czesi zmienili przepisy i dupa, sama EKB nie wystarcza ;/Mogę ją sobie oprawić i nad łóżkiem powiesić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 29 Wrzesień 2014 Share Napisano 29 Wrzesień 2014 kupowałeś amunicję nitro w czechach na EKB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Tak. Były takie sklepy, co nie robiły problemu, ale teraz to se ne vrati Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 MarcinP (485 / 15) 2014-09-28 19:36:09 Przepraszam za zamieszanie - ja pisałem do wątku o nabojach lefaucheux - w kontekście połączenia tego czarnego prochu ze spłonką i łuską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 tam nie ma spłonki tylko kapiszon a to istotna różnica, bo spłonka jest na pozwolenie a kapiszon może kupić każdy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Myślę ze najlepszym podsumowaniem będzie stwierdzenie, że zależy na kogo trafisz, jeden uzna że taki nabój i broń jest koszerna", natomiast drug stwierdzi że posiadacz jest przestępcą. Obaj przedstawią przepisy potwierdzające ich zdanie. Wszystko zależy od tego jak mocno chcesz posiadać taką broń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 30 Wrzesień 2014 Share Napisano 30 Wrzesień 2014 Poszukiwacz_skarbów (289 / 5) 2014-09-30 22:11:26 Tylko wytłumacz to policyjnym ekspertom.W każdym razie rozmawiałem z sędzią, który twierdzi, że dla niego i wielu kolegów jest to nabój scalony i podchodzi do tego tak, że jak na broń jest wymagane pozwolenie, to na amunicję też. Ale to powinno być w innym wątku. Przepraszam za zamieszanie - i już się nie będę odzywał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Październik 2014 Share Napisano 1 Październik 2014 Czy to taki problem zapoznać się z ustawą? Broń do 1886 r i jej repliki, rozdzielnego ładowania są bez zezwolenia. Lefaucheux to system na amunicję scaloną > zezwolenie , pomimo że ma w sobie zwykły kapiszon.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 1 Październik 2014 Share Napisano 1 Październik 2014 Warto kontynuować bo jest jeszcze o czym dyskutować. Wprawdzie też uważam że interpretacja, że nabój systemu Lefaucheux jest nabojem scalonym na który wymagane jest zezwolenia ale pojawia się kolejna ciekawostka. Jak traktować rewolwery np colt navy a dosadnie załadowany bębenek? Nie sugeruję popadania w skrajność, ale jest to gotowy magazynek 6 strzałowy. Przed ustawą wszystko jest oczywiście ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 1 Październik 2014 Share Napisano 1 Październik 2014 bo nabój do lefoszki faktycznie jest nabojem scalonym, ale komponenty do niego są dostępne dla każdego bez posiadania pozwolenia, co innego nabój nitro bo proch i spłonki są na zezwolenie i nie da się kupić tych komponentów bez odpowiedniego zezwolenia... jest to swego rodzaju paradoks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 1 Październik 2014 Share Napisano 1 Październik 2014 steel - ustawa osobno wyraźnie mówi o amunicji a osobno o istotnych częściach broni. Istotna część broni nie jest amunicją, nawet w rozumieniu naszej dziurawej, ale nie najgorszej ustawy. Szukasz dziury w cały,,moim zdaniem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.