Skocz do zawartości
  • 0

Płaszcz sukienny ?

jacasa

Pytanie

Napisano
Ogromna prośba o identyfikację płaszcza, dodaję link do galerii. Fajny ale ... nic nie udało mi się dowiedzieć od właściciela. Brak patek, poduszki na ramionach. Guziki ciemno beżowe (mogły być doszyte później).

Link do galerii:
http://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/17576132.html

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kołnierz obszyty chyba później ale szycie wzorowe i trzyma mocno na lewej części kołnierza mała patka od strony wewnętrznej, podobna nieco większa patka na rancie dolnym prawej poły.

Napisano
Jak dla mnie jest to przeróbka na cywilny z wojskowego płaszcza niemieckiego. Troszkę ciężko określić kolor po zdjęciach. Może daj foty podpinki i środka.
Napisano
Aż jutro zobaczę swój oryginał i porównam te dziurki, bo na to uwagi nie zwróciłem. Niemieckie były dwurzędowe, a ten przerobiony na jeden rząd, więc może i te dziurki współczesne..
Napisano
Ok, dzięki Marek za info, co do płaszcza to jest na pewno stary gość który zmarł miał ponad 90 lat, i rodzina pamięta że chodził w nim zaraz po wojnie (zaraz to ich zdanie), potem był na strychu bo nikt go nie ruszał co do dziurek lub przeszyć to od razu widać że był przerabiany (brak patek)na cywilny ciuch, pytanie brzmi z czego był przerabiany bo sukno jest dobre i można coś z niego zrobić jeszcze.
Napisano
Dodam że podszewka jest dość gruba w kolorze beżowym, kieszenie podwójne, czyli w płaszczu i podszewce tak aby nie rozpinać płaszcza żeby coś wyjąć ze spodni, kieszeń na rękawie podszyta tą samą podszewką, poły na rantach podszyte grubym lnem. To raczej nie jest typ współczesnego szycia. Co do stwierdzenia że to podróbka to wypowiedz się chociaż co było podrabiane :) to też będzie jakiś ślad. dziś słonko więc zrobię fotki w słońcu, kolory będą bardziej widoczne. Dam fotki wieczorem. Ale dzięki za pomoc Marku.
Napisano
Według mnie jest to płaszcz sukienny wz. 48 w wersji oficerskiej (poszewka na całej długości płaszcza) przerobiony przez odcięcie kołnierza oraz ściągaczy z tyłu i na rękawach oraz wymianę guzików.
Napisano
Hej , jacasa,
moze nie podrobka, a stary plaszcza z filcu ( chyba ) nowoczesnie przerobiony,
ale jak widac material oryginalny z tamtych czasow jest.
Napisano
Ogromna prośba o identyfikację płaszcza, dodaję link do galerii. Fajny ale ... nic nie udało mi się dowiedzieć od właściciela. Brak patek, poduszki na ramionach. Guziki ciemno beżowe (mogły być doszyte później).

Link do galerii:
http://www.aukcjoner.pl/gallery-demo/17576132.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie