Skocz do zawartości
  • 0

Wpinka, żeton i rurka w kształcie gwizdka

dziadu94

Pytanie

Napisano

Witam,
wykopałem wlasnie takie przedmioty.

rurka wykonana z ciezkiego metalu, moze mosiadz? Wymiary: dlugosc 7,2cm a srednica 1,2cm. W srodku zadnych nierownosci ani dziur. Gwizdek to raczej nie jest.
Zeton ma srednice ok. 2,5cm. Napis: good for / 12,5¢ / at / N.F.BUSBY'S / BAR a na odwrocie tylko liczba 12,5.
Natomias znaczek/wpinka ma wymiary: 2cm x 1,3cm. Napis: best ever / boys club a w centralnej czesci ΘΣX. Moze uda Wam sie mi pomoc :)
Z gory dzieki. Dzk

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Specjalista nie jestem, ale trzeba byłoby może pogooglować
np. http://www.google.pl/search?q=%22Theta+Sigma+Chi%22+badge&biw=853&bih=392&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=xNfDU6CkK4fH7Abe1YHICw&ved=0CB4QsAQ#q=Theta+Sigma+Chi+fraternity+pin&tbm=isch
http://www.franbecque.com/2013/12/09/pawn-shops-fraternity-pins-gone-new-york-city/
Ten wzór był popularny już przed wojną, ale trzeba byłoby odszukać identyczną.
Napisano

Witam,
wykopałem wlasnie takie przedmioty.

rurka wykonana z ciezkiego metalu, moze mosiadz? Wymiary: dlugosc 7,2cm a srednica 1,2cm. W srodku zadnych nierownosci ani dziur. Gwizdek to raczej nie jest.
Zeton ma srednice ok. 2,5cm. Napis: good for / 12,5¢ / at / N.F.BUSBY'S / BAR a na odwrocie tylko liczba 12,5.
Natomias znaczek/wpinka ma wymiary: 2cm x 1,3cm. Napis: best ever / boys club a w centralnej czesci ΘΣX. Moze uda Wam sie mi pomoc :)
Z gory dzieki. Dzk

Napisano
A żeton to swego rodzaju kupon rabatowy ;)
To taka forma reklamy, gdy klient kupił coś, dostawał taki żeton i przy następnym zakupie miał rabat w wysokości podanej na żetonie, lub mógł wymienić go na równowarty towar, lub usługę w miejscu, w którym go otrzymał.

W Stanach używane były jakoś na przełomie XIX i XX wieku, zakładam, że ten jest Amerykański (centy są jednostką monetarną w kilku państwach, ale ten wygląda na made in Usa :D)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie