Skocz do zawartości
  • 0

Stary polski Pagon naszywka z munduru

maja1991

Pytanie

Napisano

Witajcie, znalazłam to na strychu w dziadka domu. Wiem, że w latach 50'tych służył w marynarce, ale jego losy przedwojenne są mi nieznane. Czy to pagon czy jakaś naszywka z czapki lub munduru? Proszę znawców o info. Będę wdzięczna z każdą informację. Maja

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, znalazłam to na strychu w dziadka domu. Wiem, że w latach 50'tych służył w marynarce, ale jego losy przedwojenne są mi nieznane. Czy to pagon czy jakaś naszywka z czapki lub munduru? Proszę znawców o info. Będę wdzięczna z każdą informację. Maja

Napisano
Catadero nie mam pod ręką" skanera ale jeśli to coś wniesie do tematu to rysunek takiej oznaki znajduje się w opracowaniu Wojsko Polskie 1939-1945 Barwa i Broń", str. 164 rys. 2.
Napisano
Istotnie oznaka dalmierzysty MW wyglądała podobnie jednakże polskie oznaki miały inny rysunek oraz były okrągłe. Być może jest to inny wzór ale jednak polski.
Napisano
Podobna ale nie taka sama, więc moja to pewnie epoka PRL, a i wydaje mi się, że moja jest obcięta stąd inny kształt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie