Bolex Napisano 9 Maj 2014 Autor Share Napisano 9 Maj 2014 witam , o dzwiczkach wiem chyba wszystko mają 100 lat tak jak mój Dom i kute były w Galicji , natomiast nie wiem jak pozbyć się tej rdzy która skleiła drzwi z ramą? czy tam framugą , nie moge ich po prostu otworzyć za pomocą tego magicznego bolca pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 9 Maj 2014 Share Napisano 9 Maj 2014 Najlepiej będzie połączyć moczenie i metodę młotkową :)Zamocz w ropie lub nafcie, albo stosuj środki penetrujące i opukuj - powinno puścić. Możesz też spróbować metody termicznej - po podgrzaniu i ochładzaniu elementy zmieniają wymiary i zwykle połączenia puszczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 9 Maj 2014 Share Napisano 9 Maj 2014 one czasem żeliwne nie są ? Jak tak to uważaj z opukiwaniem bo rozwalić można łatwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 9 Maj 2014 Share Napisano 9 Maj 2014 Najlepiej robić to kawałkiem drewna i ostrożnie jak pisze Kriczer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 11 Maj 2014 Share Napisano 11 Maj 2014 Wypiaskować, przy piaskowaniu ruszą. Następnie pomalować lakierem do kominków.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1939 Napisano 11 Maj 2014 Share Napisano 11 Maj 2014 Ropa to dobry pomysł ;) na zawiasy możesz też użyć wd 40 też kiedyś miałem podobny problem i najlepiej młotem gumowym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolex Napisano 11 Maj 2014 Autor Share Napisano 11 Maj 2014 dziekuje za odpowiedzi , w piwnicy znalazł się cały zestaw piecowy stare kafle , drzwierza są żeliwne postaram zastosować podane przez was techniki pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Maj 2014 Share Napisano 11 Maj 2014 Tylko piaskowanie. Pamiętaj że farbe do kominków trzeba w większości przypadków wygrzać (wypalić) w wysokiej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.