Skocz do zawartości
  • 0

duży stalowy przedmiot, szczęki hamulcowe?

sylwester1939

Pytanie

Napisano

Witam szanowne grono poszukiwaczy,
od czego może być taki oto duży przedmiot z miejsca, które
wskazuje na niewielka niemiecką potyczke - niestety wymiarów nie posiadam.
...sporo dziwnych,dużych stalowych elementów, które wskazują na to, że bylo to cos ciezszego.
dziękuje z góry za wszelka pomoc i wskazówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czyli Trilex to system mocowania kół i wcale to nie swiadczy o zadnym pojezdzie z czasów II wojny...?wprowadziły mnie w bład inne rzeczy niemieckie ktore byly datowane na 44-45r...:/
Napisano
cześć nie wierz za bardzo w info z internetu,ja w okolicach RB takich nakładek wykopałem kilkanaście kilo a wioskę wysiedlili w 49/50r. a wierz mi że chłopi mieli skąd brać te graty-niemiecki sprzęt stał na 4 km drogi do Ruskiego Brodu jeszcze parę lat po wojnie pozd marek
Napisano
cześć trilex to nie system mocowania tylko rodzaj felgi używany w cięższych sprzętach nie tylko w ciężarówkach.te dwa kawałki z otworami trzymały w całości felgę[ było ich więcej]a ten tryb to wałek sprzęgłowy.jak zmierzysz rozmiar felgi będzie łatwiej szukać pojazdu.całość znaleziska jak najbardziej z 45r.pozd marek
Napisano
cześć ze zdjęciami to u mnie cienko ale wpisz w wyszukiwarkę np. opel blitz i wyskoczy ci kilka zdjęć.blachy w masce ciężarówki miały 1-1,5mm a w opancerzonych pewnie bliżej 10mm. ID szukaj raczej po tej tabliczce u góry masz nr. fabryki łatwiej będzie znaleźć czy to ciężarówka czy transporter pozd marek
Napisano

przykładowe koło przednie w SdKfz-cie 8 , ale inne też takie stosowały , tak samo koła od Flaków 88 , to skręcane z 3 elementów felgi z łapkami jakie pokazałeś na zdjęciu 2014-7-16 21:08:21

Napisano

a tak wyglądały te felgi , zdjęcie kiepskie . Aby założyć oponę trzeba było felgę rozebrać na trzy elementy ,przynajmniej wojak w każdym terenie mógł wymienić dętkę i oponę rozbierając koło bezproblemowo. Chcę widzieć samochodziarza jak zdejmuje oponę z felgi bezdętkowej mając do dyspozycji tylko łyżkę" , koszmar , brr!! walczyłem 2 g zanim znalazłem patent jak zsunąć oponę z felgi do wnętrza w terenie mając przebite 2 opony i 3 łatki do opon aby je naprawić .

Napisano

dziekuje Panowie za wskazówki, ale nikomu sie nie kojarzy z jakiego wozu lub przyczepy moze byc??czy to okres wojenny czy raczej wspolczesny? Po tym co znajdywalem dookoła stwierdzilem ze to raczej cos niemieckiego z okresu II wojny ale nic wiecej,...tego zelastwa nie bralem gdyz nie bylem pewien czy warto targac i meczyc sie z tym dosc dlugi szmat drogi a na koncu okaze sie ze to cos wspolczesnego ktore mnie wogole nie interesuje;))))dlatego chcialbym sie dowiedziec od czego to moze byc i jakie to moglo miec zastosowanie,jesli sie okaze ze to rzeczywiscie cos z czasow wojennych to po to wroce.Pozdrawiam i dodaje kolejne fotki,niestety wiecej nie posiadam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie