Skocz do zawartości

oczyszczanie starej terakoty

Sobiepan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem, pod parkietem w przedpokoju w mieszkaniu w kamienicy z początku xx wieku znalazłem oryginalną podłogę z terakoty (Dziewulski i Lange). Problem polega na tym, że parkiet kładziony był na lepik. Kafle są zasmołowane tym paskudztwem. Jak to uratować?
Napisano
Zapewne płytki ceramiczne, a nie terakota...

Są mniej lub bardziej profesjonalne zmywacze do smoły, które można stosować na różne powierzchnie, w tym ceramikę.

Śnurków nie podam, ale wpisując w googla zmywacz do smoły" sporo powinno wyjść...

PS Tak mi przyszło- kup wagon masła.... Usuwa smołę, lepik i inne takie cuda...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:50 12-04-2014
Napisano

O maśle słyszałem. To tylko około 5m, więc starczy taczka :) Cholerstwo się rozpuszcza choćby benzyną, ale i tak zostają smugi po pędzlu. Dodatkowo płytki kładzione są bezfugowo, są minimalne różnice w poziomach, pory i ubytki i z takich miejsc usunąć to bez poważnego drapania naprawdę trudno.

Napisano
Nie wiem jak z Twoimi płytkami, ale ja kiedyś stosowałem do czyszczenia terakoty z oleju silnikowego odplamiacz firmy HG i byłem zaskoczony skutecznością. Po zabiegu co prawda całość miała nieco ciemniejszy kolor, ale plamy dały się ładnie wywabić. To jest środek właśnie przeznaczony do czyszczenia kamienia, terakoty i kostki brukowej (na kostce przed domem też próbowałem, ale efekt nie był już taki dobry)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie