witamina Napisano 3 Marzec 2014 Autor Napisano 3 Marzec 2014 Witam,proszę o id.łuski,ponieważ nic nie mogę znaleźć na jej temat-jaka fabryka?
bjar_1 Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 Ano zagwozdka. Jak pisałem już wcześniej nie spotykałem ich nigdzie poza polskimi poligonami...
witamina Napisano 3 Marzec 2014 Autor Napisano 3 Marzec 2014 Witam,proszę o id.łuski,ponieważ nic nie mogę znaleźć na jej temat-jaka fabryka?
viator01 Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 Można by przypuszczać, że to logo czeskiej firmy Pováżské Strojárne z miejscowości Považská Bystrica, ponieważ spotykane są łuski z sygnaturą producenta PS na 12" gwiazdami na 3" i na 9" i stylizowanymi połączonymi literami TB na spłonce - jak na zdjęciu - może to modyfikacje logo
podziemny Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 Slepy i ćwiczebny to nie to samo ,czytaj nizejhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Nab%C3%B3j
viator01 Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 Wikipedia to nie jest najlepsze źródło. Wrzucone tam zostały do jednego worka naboje ćwiczebne, treningowe i szkolne i dany niejasny zapis, że są pozbawione ładunku prochowego. Naboje karabinowe ćwiczebne mają nabój wykonany z materiału, który najczęściej ulega zniszczeniu po opuszczeniu lufy, a szkolne są pozbawione ładunku i służą do ćwiczeń manualnych związanych z ładowaniem i rozładowaniem broni. Naboje ćwiczebne często nazywa się potocznie ślepakami, chociaż ten termin lepiej pasuje do hukowych, które są całkowicie pozbawione pocisku.
honker Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 Było,ale do końca nie wiadomo :(http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=705751#1448686Była sugestia,że to Theodor Bergmann,jednak bez 100% potwierdzenia.Pozdro.*
Pytanie
witamina
Witam,proszę o id.łuski,ponieważ nic nie mogę znaleźć na jej temat-jaka fabryka?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.