Skocz do zawartości
  • 0

Narzedzie z krzemienia

Dorek88

Pytanie

Napisano

Witam szanowanych kolegów . Mam taka mała Prośbę czy jest to prawdopodobne aby te narzędzie było autentyczne ? Znajomy znalazł je na ogrodzie i na jego prośbę wstawiłem post .
I czy orientuje się ktoś ile może być warte takie narzędzie.
Dziękuje ślicznie za odpowiedź.
Pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stwierzenie autentyku na podstawie nie jest możliwe na podstawie zdjęć. A co do ceny to na tym forum się nie wyzenia a warość może być różna, bezcenna lub bezwarościowa. Ale nikt ze zdjęć nie określa ceny, jeżeli to są oryginały to raczej powinny być oddane do muzeum,
Napisano
na pewno krzemień, na pewno jakiś toporek z niego wykonany i raczej autentyk, bo nie słyszałem o podróbkach narzędzi krzemiennych w polsce:) gratulacje.
Napisano
To nie jest topór. Przedmiot ze zdjęć to siekiera krzemienna, czworościenna, częściowo gładzona. Wykonana z krzemienia wołyńskiego. Datowanie: Neolit. Najprawdopodobniej związana z kulturą pucharów lejkowatych.

Przypominam, że zabytki archeologiczne w myśl zasady res extra commercium powinny być wyłączone z obrotu handlowego. Ponadto takie znaleziska powinny być zgłaszane do WKZ-u, a nie do muzeum, jak kolega sugeruje. Prawo jasno i precyzyjnie określa, gdzie takie coś zgłaszasz.

Art. 33. 1. Kto przypadkowo znalazł przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, jest obowiązany, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu tego przedmiotu właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta)".

Do tego dochodzi jeszcze Kodeks Etyki dla Muzeów (ICOM). Swego czasu dużo o tym pisał kolega arturborat na forum Odkrywcy oraz PS. Bez problemu zainteresowani znajdą posty.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 21:47 23-02-2014
Napisano
Ważne będzie miejsce i kontekst znaleziska. Kiedyś byłem na pokazie wytwarzania narzędzi krzemiennych i człowiek, który go prowadził radził, by wykonanych przez siebie detali nie rzucać gdziekolwiek, bo później może to oznaczać badania archeologiczne na podwórku :)
Napisano
Potwierdzam jak wyżej, a dla upewnienia zachęcam do obejrzenia
http://www.google.com/search?q=mesolithic+flint&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8xALU9fSNpKM7AaZ6YHwDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=732#q=flint+axe&tbm=isch.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie