Skocz do zawartości
  • 0

bagnet ersatz

Ptaku51

Pytanie

Napisano

Witam,

nabyłem ostatnio taki bagnet. Na pierwszy rzut oka połączenie Grasa z Mosinem. Ale…
1. Gras ma dziwną sprężyne zatrzasku oraz mocno spiłowaną prowadnice
2. na jelcu uszy jak w 98/05 aA
3. pika nie sklepana na końcu jak w Mosinie a długość taka sama więc nie było co obcinać.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Więc tak:

porównałem z kilkoma egzemplarzami 1886 i są różnice:
1. w Lebelach brzechwy ostrza stykaja się pod kątem prostym, tutaj to łączenie jest zaokrąglone na całej długości.
2. odległośc od jelca do początku bruzd wynosi u mnie 14mm, w Lebelu znacznie mniej.

Dodatkowo nie ma możliwości zamontowania tegoż na Mauserach 88, 98 a i 98.
Sprawdzałem też Kropatschka i również nic.
Najwygodniej" mu na długim Manlicherze 95

Długośc ostrza od jelca to 308 mm.

Marcin
Napisano
Na moje skrzyżowanie tego :http://myvimu.com/exhibit/14292217-bagnet-austro-wegierski-wzor-1895 z tym :
http://myvimu.com/exhibit/15542417-bagnet-francuski-m1916-lebel
Napisano
Ciężko będzie coś powiedzieć. Wygląda niemiecką na przeróbkę bagnetu wz. 1874 do gew88. Porównywałem rzeczywiście z moim lebelem i rowki są płytsze i bardziej zaokrąglone - takie jak w bagnecie wz. 44 do karabinka Mosin. Długość głowni prawie identyczna (czyli tylko zaostrzony Mosin?). Ale wtedy wyglądałoby na współczesną przeróbkę.
Rękojeść w stanie wskazującym na wiek, ale głownia i jelec lepsze.
Oczywiście można różne teorie dorabiać do tego, ale nie wygląda to dobrze. Jedyne ratujące wytłumaczenie w takim przypadku to, że bagnet wz. 44 znalazł się w rękach niemieckich i został wykorzystany przy produkcji zastępczego, do broni starego typu wydawanej w końcówce wojny dla Volkssturmu - dość karkołomne patrząc na dość staranne wykonanie tej przeróbki :).
Napisano
hmm... Ptaku51 zalozyles bagnet na K98 powiedz mi czy on sie na nim blokuje (zatrzask zaskakuje) czy bagnet tylko wchodzi na K98?
Niestety ja również uważam że to wspólczesne przeróbka, dokładnie przyjrzałem sie zdjęciom i nity (same nity, podkladki nie!) wyglądają na wspolczesne, w przeciwienstwie do podkladek nie są w ogole zardzewiałe.
Druga sprawa że w ogóle nie widzę sensu aby w 1944/45r. niemcy wyciagali jakiś stary I wojenny bagnet i to jeszcze do gew.88, odcinali od niego ostrze tylko po to aby wstawić w niego ostrze od zdobycznego ruska... Owszem zdarzały się bagnety I wojenne ktore ponownie używano pod koniec II wojny (w tym takze ersatze) ale nie spotkałem się nigdy aż z takimi przeróbkami polegajacymi na odcieciu ostrza i wstawieniu nowego...
Napisano
por.pil-> na K98 zatrzask łapie, luzów właściwie nie ma.
W teorie przeróbki na VS ja również nie wierze…
Ale Mosin 44 to to na pewno nie jest.

Marcin
Napisano
Bagnet to jakas powojanna samorobka. Napewno nie jest to ersatz" do K98, każdy karambol systemu 98 miał wycior pod szyna na bagnet (kto jak kto ale Ty Ptaku powinienes o tym dobrze wiedziec :) ) a w tym bagnecie nie ma wywierconego kanalu na wycior.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie