Skocz do zawartości
  • 0

bagnet ersatz

Ptaku51

Pytanie

Napisano

Witam,

nabyłem ostatnio taki bagnet. Na pierwszy rzut oka połączenie Grasa z Mosinem. Ale…
1. Gras ma dziwną sprężyne zatrzasku oraz mocno spiłowaną prowadnice
2. na jelcu uszy jak w 98/05 aA
3. pika nie sklepana na końcu jak w Mosinie a długość taka sama więc nie było co obcinać.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Biorąc pod uwagę iż ostatnie wersje mausera 2 wojennego były bez obsady dla bagnetu, co sugeruje odejście od bagnetów. Mała szansa aby Niemcy pakowali cenne zasoby robocze do takiej przeróbki.
Napisano
Witam,

średnica - 16/17mm

Przymierzyłem na 98k i rzeczywiście pasuje bez luzów -najlepiej ze wszystkich dotychczasowych przymiarek.

Teoria o Volkssturmie jest rzeczywiście karkołomna, ale z drugiej strony kupiłem ten bagnet za relatywnie małe pieniądze.
Dodatkowo kwestia sprężyny i jej nietypowego dla Grasów kształtu raczej wyklucza szanse na jej współczesne wykonanie.
Choć nie mam zamiaru polec jak za Nicee w obronie tej teorii:)
Dziękuje za dotychczasowe zaangażowanie,
Marcin
Napisano
To głownia francuska odpada - ma 15 mm, za to głownia bagnetu wz. 44 do mosina ma 16,5 mm.
Jak pisał Mietek - trudno taką teorię potwierdzić, ale z drugiej strony wiadomo, że Niemcy klepali jednak bagnety do końca wojny, więc może komuś się chciało :D
Napisano
Chyba tylko jasnowidz może pomóc w tej sprawie. Nikt nie wierzy w to, żeby ktoś robił przeróbki z głowni ruskiego bagnetu wz. 44. A taka ta jest. To, że ktoś przeszlifował koniec i nie jest na śrubokręt o niczym nie świadczy.
Napisano
Jeśli chodzi o rękojeść, a właściwie trzon rękojeści z głowicą, to jest od takiego ersatza jak ten wcześniej omawiany http://odkrywca.pl/bagnet-gras,728169.html#728169
Ten element powyżej sprężyny to niemiecka przeróbka do mocowania na wz.88 ,taki bagnet jest też w książce Klausa Lubbe pozycja 289 str.248.W moim zbiorze też mam taki i dodatkowo ma wybitego orła pruskiego koło sprężyny i takiego samego na gałce pochwy.W moim egzemplarzu wejście kanału szyny jest takie same jak w oryginalnym Grasie,były też ersatze to karabinu 98,może to jeden z takich.
Ciekawe czy na tym jelcu są ślady spiłowanych nitów? to wtedy byłby to jelec oryginalny opiłowany.
Stan rękojeści omawianego bagnetu nie jest adekwatny do stanu głowni i sądzę,że ktoś i to niedawno wmontował głownię Mosina.
Co do ersatzów w II wojnie to nie słyszałem żeby były używane.
Napisano
Jeśli chodzi o rękojeść, a właściwie trzon rękojeści z głowicą, to jest od takiego ersatza jak ten wcześniej omawiany http://odkrywca.pl/bagnet-gras,728169.html#728169
Ten element powyżej sprężyny to niemiecka przeróbka do mocowania na wz.88 ,taki bagnet jest też w książce Klausa Lubbe pozycja 289 str.248.W moim zbiorze też mam taki i dodatkowo ma wybitego orła pruskiego koło sprężyny i takiego samego na gałce pochwy.W moim egzemplarzu wejście kanału szyny jest takie same jak w oryginalnym Grasie,były też ersatze to karabinu 98,może to jeden z takich.
Ciekawe czy na tym jelcu są ślady spiłowanych nitów? to wtedy byłby to jelec oryginalny opiłowany.
Stan rękojeści omawianego bagnetu nie jest adekwatny do stanu głowni i sądzę,że ktoś i to niedawno wmontował głownię Mosina.
Co do ersatzów w II wojnie to nie słyszałem żeby były używane.
Napisano
myślę że bert ma rację to powojenny składak ,taka wydumka które czasami wypływają na egunie jako ekstremalnie rzadka rzecz ,niestety osiągają też wydumane ceny
Napisano

Witam,

nabyłem ostatnio taki bagnet. Na pierwszy rzut oka połączenie Grasa z Mosinem. Ale…
1. Gras ma dziwną sprężyne zatrzasku oraz mocno spiłowaną prowadnice
2. na jelcu uszy jak w 98/05 aA
3. pika nie sklepana na końcu jak w Mosinie a długość taka sama więc nie było co obcinać.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Marcin

Napisano
Witam ponownie,

spojrzałem na książkę Lubego, i rzeczywiście jest tam bagnet podobny. Ale moim zdaniem, sprężyna z mojego zdjęcia różni się od zdjęcia z w/w pozycji.
Oczywiście, może być to efekt różnych warsztatów, rzemieślników, etc.
Dodatkowo w kolejnym poście załączam zdjęcie jak bagnet wygląda na '88.
No raczej nie to miał autor na myśli:)
Marcin
Napisano
Też mi sie wydaje że ostrze jest od lebela (jaka jego długość?), rekojesc od przejętego przez Niemców Grassa, prowadnica zeszlifowana żeby pasował do gew.88.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie