Skocz do zawartości
  • 0

Dwa bagnety

Merdoc

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,ten anioł z trąbą to oznaczenie producenta Ferdinand Schleutermann z Remscheid-Hasten,bagnet kol.Merdoc posiada oznaczenie firmy Schulte & co z Gevelsberg ,logo Schleutermanna jest dlatego że firma z Remscheid dostarczała głownie do montażu bagnetu ,z tego co wiem to w firmie Schulte & co produkowano (montowano) tylko bagnet 98/05 tak że racje ma kol.torba5 pisząc że to zeszlifowany 98/05,bagnety z tym oznaczeniem pochodzą z roku 1915 i są to wersje przejściowe z bagnetu starego typu na bagnet n.A ,nie posiadają też żadnych odbiorów na górze głowni w odróżnieniu od bagnetów Schleutermanna produkowanych po 1915 roku które posiadają wszystkie typowe oznaczenia stosowane na bagnetach wojskowych.Jugosłowiańska przeróbka odpada cały jelec,kol.viator piszesz oznakowanie stahlblume-typowe dla producentów tych bagnetów" to oznaczenie wcale nie jest typowe i na pewno nie jest często spotykane
Napisano
Oznaczenie typowe - miałem na myśli właśnie to, że występujące tylko na tym typie bagnetu, a że niezbyt często występuje to prawda.
Napisano
A ja powiem tak:

- pierwszy to lisciak Alter Art, który został:
a.)albo zeszlifowany przes wspolczesnego rzeźnika,
b.)albo został zeszlifowany po I wojnie światowej w Jugosławii (oni tam te bagnety upodabniali do swoich wz.24)

- drugi to przejęty przez Niemców Grass, rękojesc troche zeszlifowana żeby pasował do gew.88.
Napisano
Co do Grasa ma wymienione okładziny, jedna chyba jest wyższa i wygląda jak zeszlifowany, na 2 fotce widać garb".
Lepsze zdjęcia by trzeba.

Jeśli na grzbiecie 98/05 jest inicjał, to mamy szlifowanego.
Napisano
Przeróbka 98/05 do Jugola M24B
http://www.ebay.com/itm/WWI-IMPERIAL-GERMAN-M-1898-05-MAUSER-BUTCHER-BAYONET-YUGOSLAVIAN-24B-CONVERT-/251442620783?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a8b25e96f
Napisano
ten pierwszy 98/05 raczej nie będzie miał odpowiedniej dlugości ,ewidentnie przeszlifowany w stosunku do wyjściowego wyglądu
Napisano
Por.pil.20
Ja byłbym za pierwszą wersją odnośnie do 98/05 bo jest zrobiony bardzo starannie, a poza tym skoro się pojawia w książkach, to może to być działalność na większą skalę a nie pojedynczego rzeźnika. Dobrze byłoby natomiast poznać jego długość, bo spotkałem się z podobnym szlifem najprawdopodobniej po złamaniu bagnetu, więc możliwe, że był to taki remont.
Merdoc
W przypadku francuskiego przydałyby się dobre fotografie rękojeści, bo może ten garbik", który pierwotnie widziałem jest efektem złego spasowania dorobionych okładzin.
Napisano
Okazuje się, że nawet dalej zakrojone przeróbki jugosłowiańskie można trafić http://www.old-smithy.info/bayonets/German_98_05_%20variations.htm#YUGOSLAVIA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie