kribmw Napisano 26 Styczeń 2014 Autor Napisano 26 Styczeń 2014 Witam proszę o identyfikację 3 blaszek łotewskich.Lett.BtL 279 nr żołnierza381 STAB./J.R.5LeTt.ss-Frw.Div nr żołnierza44STABSKP.I.R.3.Lett.ss Freiw.Diw.na odwrocieNo-146 Blytgruppe
viator01 Napisano 26 Styczeń 2014 Napisano 26 Styczeń 2014 pierwsza prawdopodobnie należy do żołnierza Lettische Polizei Bataillon 279Dwie następne to kompanie sztabowe 3 i 5 Infanterie RegimentNa odwrocie trzeciej słowo oznacza grupa krwi" - więc powinna gdzieś być.Szkoda, że nie dałeś fotek
kribmw Napisano 27 Styczeń 2014 Autor Napisano 27 Styczeń 2014 Dziękuje za odpowiedz abcd mam jeszcze jedno pytanie czy da się coś więcej powiedzieć na temat tego ostatniego nieśmiertelnika?
abcd Napisano 26 Styczeń 2014 Napisano 26 Styczeń 2014 Lett. Btl. 272 http://pl.wikipedia.org/wiki/272_%C5%81otewski_Batalion_Schutzmannschaft_Daugavgrivas
viator01 Napisano 27 Styczeń 2014 Napisano 27 Styczeń 2014 Brak grupy krwi wskazuje, że ten nieśmiertelnik mógł być nie wydany. Historia dywizji łotewskiej w skrócie jest tutaj http://www.dws-xip.pl/reich/waffen/15dgren.html
kribmw Napisano 27 Styczeń 2014 Autor Napisano 27 Styczeń 2014 I jeszcze jedno pytanie czy jeśli na moich nieśmiertelnikach nie ma grup krwi to znaczy że nie zostały one wydane?Czytałem kiedyś że nie zawsze to było praktykowane.Posiadam sporo nieśmiertelników łotewskich i wszystkie nie mają wybitej grupy krwi.
viator01 Napisano 27 Styczeń 2014 Napisano 27 Styczeń 2014 Brak grupy krwi może, ale nie musi oznaczać, że nie był nadany. Niemcy tej zasady przestrzegali (chociaż w trakcie uzupełnień stanów w trakcie walki mogło być różnie). Co do Łotyszy nie mam doświadczeń, bo żadnej takiej blaszki nie znalazłem.
kribmw Napisano 27 Styczeń 2014 Autor Napisano 27 Styczeń 2014 Dzięki viator01.Powiem tak swojego czasu kolega trafił sporą ilość blach łotewskich i o dziwo wszystkie nie miały wyrytej grupy krwi,a według materiałów które ostatnio męczę właśnie o letsach blaszki które trafił kolega wybite były na Łotwie a znalezione na pomorzu.Dlatego też wydaje mi się że raczej były wydane skoro znalazły się właśnie na poligonie.Jeśli jest ktoś kto może coś jeszcze dodać na ten temat to proszę o wypowiedzi.
viator01 Napisano 27 Styczeń 2014 Napisano 27 Styczeń 2014 Z blaszkami nie do końca tak jest. Mogły być one wybijane wcześniej, a końcowym aktem było właśnie w chwili wydawania jej żołnierzowi nabicie jego grupy krwi i wprowadzenie danych do ewidencji.W każdym razie na polach bitew zdarzają się zupełnie puste blaszki lub właśnie wybite częściowo - jako przygotowane do wydania. Jak już pisałem nie miałem do czynienia z łotewskimi, być może w tych jednostkach nie przejmowano się tak przepisami jak w niemieckich, w których po 41 roku blaszki w zdecydowanej większości mają grupę krwi.
Pytanie
kribmw
Lett.BtL 279 nr żołnierza38
1 STAB./J.R.5
LeTt.ss-Frw.Div nr żołnierza44
STABSKP.I.R.3.
Lett.ss Freiw.Diw.
na odwrocie
No-146 Blytgruppe
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.