Skocz do zawartości

Tragedia Górnośląska - smutna rocznica..

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolejna rocznica męczenstwa Górnoslązakow w polskich obozach...Dodatkowo niedawno polski Sąd Najwyższy odmówił zarejestrowania Stowarzyszenia Osób Narodowosci Sląskiej, pomimo że Spis Powszechny uwzględnia taka narodowosc i uznało ja za swoją ok 800 tys Slązaków..Smutna rocznica..

http://dzieje.pl/aktualnosci/dzien-pamieci-o-tragedii-gornoslaskiej-1945-r-w-niedziele
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Polskie obozy? A nazwisko komendanta jakieś takie nie polskie? To polskie władze wywoziły na wschód? Kolega wpierw przeczytał nim udostępnił :) Czy tapodła polska język to trudna język?
Napisano
Ci którzy je przeżyli pamietają że oprawcy mieli polskie orzełki, a państwo nazywało się PRL..Historia czasami bywa trudna, nie wszyscy Polacy to bohaterowie na białych koniach..

http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/powojenne-obozy-dla-slazakow-to-bolesna-historia-dla,1305765,t,id.html

http://www.silesia-schlesien.com/index.php?option=com_content&view=article&id=290%3Adr-ewald-stefan-pollok-oboz-koncentracyjny&catid=37%3Aartykuy&Itemid=54
Napisano
Co mnie tak naprawdę wkurza ? Jadę sobie w Polsce samochodem, radio mówi" po polsku, GPS mówi" po polsku, granicy nie przekroczyłem tu bęc: nazwa miasta lub wioski po niemiecku. Co jest ? Zawsze mam wtedy wrażenie że kogoś mocno po...ało.

Jacek
Polak narodowość: poznaniak wychowany na Sołaczu.
Napisano
za pozno na rozliczanie, kłótnie itp..Ale trzeba pamietac ...Kazdy naród ma swoje chwalebne czyny ale także i takie które jedni chcą ukryc,zakrzyczec czy przemilczec..
Napisano
Nie mam nic przeciwko Ślązakom, Mazurom, Kaszubom, Warszawiakom i co kto sobie jeszcze wymyśli. Jest się zawsze przede wszystkim Polakiem potem Ślązakiem. Pamięć ? To może zacznijcie od siebie i popytajcie starszych o co im chodziło kiedy Ślązacy szli do I, II, III Powstania ? Mój dziadek ( Poznananiak od urodzenia) wraz z kolegami wiedział że Śląsk to Polska i trzeba było to poszedł walczyć na Śląsk o polski Śląsk.

Jacek
Napisano
Niestety muszę Cię zmartwic..Pomimo niemieckiej germanizacji,polskich Powstaniach Sląskich w których walczyl Twój dziadek z Wielkopolski, pomimo obozów śmierci i komuny na Slasku nadal są ludzie którzy najpierw sa Slązakami...Wykazał to dwukrotnie spis powszechny ...Sląsk jest różnorodny, sa Slązacy propolscy,proniemieccy i tacy którzy identyfikują się tylko ze ślaska grupa etniczną.Tak ukształtowała to historia - ale ta realna nie nacjonalistyczna..Nie wyklucza to dobrego sasiedztwa i zgody..

http://wiadomosci.onet.pl/slask/809-tys-osob-deklaruje-narodowosc-slaska-gus-ujawnil-wyniki-spisu-powszechnego/p5687

http://slonzoki.org/narodowosc-slaska/spis-powszechny-2001/

http://slonzoki.org/narodowosc-slaska/spis-powszechny-2012/
Napisano
Kolego Ahnenerbe88 Sam w podanym pokazujesz że wraz ze Ślązakami siedzieli żołnierze AK-może trudno Wam to zrozumiec ale w Polsce od 1944 do 1956 było takich obozów mnóstwo. I w wiekszości ich ofiarami byli rdzenni Polacy. Zapominasz że komunizm jest internacjonalistyczny:) Bawi mnie pewna niespójność poglądów- z jednej strony RAŚ płacze na zbrodnie sowieckie a z drugiej strony pisuje wiernopoddańcze listy do Putina-Czekisty z resortowymi tradycjami. RAŚ pisuje do potomka tych którzy przetrzymywali i torturowali oraz zabijali Ślązaków- liczy że towarzysz Władymir Władymirowicz wspomoże zbrojnie jak Osetie? Ręka nie usycha od kajania się przed pogromcą przodków?
Napisano
Mnie osobiście się ten list nie podoba..Nie pisał go nikt z RAS tylko z ZLNS malutkiej formacji..Polityka swoje,pamięć i historia to inna płaszczyzna..Masz rację Polacy tez ginęli w obozach po 1945,ale z powodow politycznych-opozycja,AK,WiN itp.Slązacy byli mordowani etnicznie.To różnica.
Napisano
Nie pisał go nikt z RAS tylko z ZLNS"

Fiu fiu... nowa wersja?

Poprzednia, oficjalna, była, że Paweł P. był szefem struktur RAŚ w Rybniku... A Jerzy Gorzelik się gęsto-często tłumaczył z np ękarta wersalskiego"...

Ale rozumiem- im bardziej rzeczywistość nie pasuje do koncepcji, tym gorzej dla rzeczywistości...

Tylko- skąd my to znamy?
Napisano
tak to juz jest w tym kraju ze niektóre osoby prubuja sie wybic na tym co akurat jest na topie ,co nie zmienia faktu ze my Slazacy zwykli ludzie chcemy uznania naszej narodowosci , idea RAS jak dla mnie słuszna , tylko politycy jak zwykle zawodzą w tym kraju moze sie to zmieni mam nadzieje pozdro.
Napisano
Z tego co ja wiem to list pisał niejaki Roczniok z ZLNS.Ale nie w tym rzecz.Ja założyłem wątek nt.Tragedii z lat powojennych..Uwazam że warto przypomnieć to zdarzenie bo zamiatanie pod dywan nie czyni porządku..Jak ktoś woli przykrywać ten temat dzisiejszą młócką polityczną,listami,wypowiedziami i robieniem ze Ślązakówczarnym ludem" to widać że warto o tym pisać..Analogicznie można by zapytac jak to jest że patriotyczny naród polski poprzez kolejne wybory nie doprowadził do tego że najwyższe emerytury w Polsce mają byli UBecy - kaci AKowcow i Wyklętych? Jak to możliwe ze dla bohaterskich Polaków celebrytami są Jaruzelski i Urban?Co na to ofiary z Wybrzeża 70 czy Wujka?Snując podobne wywody mozna by wysunąć wniosek że wszyscy Polacy to zwolennicy UB i komuny..Tak robią Polacy na podstawie wyrwanych wypowiedzi pojedynczych Ślązaków..Co gorsza w ten sposób próbuje się zamaskować autentyczne dramaty z historii.W ten sam sposób działa np.Rosja ws.Katynia -zagadać,rozwodnić,wyciszyć..Historia jaka była wiemy,po co manipulować ją dzisiejszymi gierkami?
Napisano
Tutaj jeszcze w sprawie listu, nie wszyscy Slązacy to RAS...

http://www.nowiny.rybnik.pl/artykul,33594,rosjanie-nie-kierujcie-rakiet-na-slask-list-zwiazku-ludnosci-narodowosci-slaskiej.html
Napisano
Schizofrenia wysokich lotów...

Z jedne strony przyznaj nam batiuszko odszkodowania za Sybir, ale z drugiej strony nie bądź świnia i nie celuj w nas rakietami...
Choć fakt- o innym liście myślałem...

Tyle, że ten jest jeszcze lepszy"

Chociaż Polska z Niemcami zawarła układ o granicy polsko-niemieckiej w 1990 r., to jednak zrobiono to bez konsultacji z mieszkańcami terenów będących w tymczasowym zarządzie polskim."

Dwa- zakładam, że skoro nie jest to forum florystyczne czy hafcie krzyżykowym*, to spora część osób wie, jakie były dzieje mieszkańców G. Śląska i Ślązaków na przestrzeni ostatnich stu lat...

* nie chcę florystów i osób parających się haftowaniem obrazić...
Napisano
Ha,ha Prezes jednak rządz umysłami i sercami Polaków..:-) Celowo wybrałem sobie prowokacyjnego nicka i czekalem aż ktoś się zainteresuje..Tak jak pisałem nie neguję wiedzy historycznej forumowiczow :-) Dodatkowe brawa za obywatelską czujność"..:-)Do Putina ani Merkel nie pisałem,ale na Prezesa tez nie zagłosuję:-)
Napisano
Prezes mogłby inaczej odczytać Twojego nicka i intencje.:-)Cos tam o UB pobrzmiewa Z-UB - I-K-E-D..?Co te E może dla Prezesa znaczyć? Eliminacja?England?..Nie ma lekko..;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie