Makelele15 Napisano 24 Styczeń 2014 Autor Napisano 24 Styczeń 2014 Kolejna rocznica męczenstwa Górnoslązakow w polskich obozach...Dodatkowo niedawno polski Sąd Najwyższy odmówił zarejestrowania Stowarzyszenia Osób Narodowosci Sląskiej, pomimo że Spis Powszechny uwzględnia taka narodowosc i uznało ja za swoją ok 800 tys Slązaków..Smutna rocznica..http://dzieje.pl/aktualnosci/dzien-pamieci-o-tragedii-gornoslaskiej-1945-r-w-niedziele
HUBERTUS 1656 Napisano 24 Styczeń 2014 Napisano 24 Styczeń 2014 Polskie obozy? A nazwisko komendanta jakieś takie nie polskie? To polskie władze wywoziły na wschód? Kolega wpierw przeczytał nim udostępnił :) Czy tapodła polska język to trudna język?
Jacek Dąbrowski Napisano 24 Styczeń 2014 Napisano 24 Styczeń 2014 A w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają rowery
Makelele15 Napisano 24 Styczeń 2014 Autor Napisano 24 Styczeń 2014 Ci którzy je przeżyli pamietają że oprawcy mieli polskie orzełki, a państwo nazywało się PRL..Historia czasami bywa trudna, nie wszyscy Polacy to bohaterowie na białych koniach..http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/powojenne-obozy-dla-slazakow-to-bolesna-historia-dla,1305765,t,id.htmlhttp://www.silesia-schlesien.com/index.php?option=com_content&view=article&id=290%3Adr-ewald-stefan-pollok-oboz-koncentracyjny&catid=37%3Aartykuy&Itemid=54
jc1234 Napisano 24 Styczeń 2014 Napisano 24 Styczeń 2014 Co mnie tak naprawdę wkurza ? Jadę sobie w Polsce samochodem, radio mówi" po polsku, GPS mówi" po polsku, granicy nie przekroczyłem tu bęc: nazwa miasta lub wioski po niemiecku. Co jest ? Zawsze mam wtedy wrażenie że kogoś mocno po...ało.Jacek Polak narodowość: poznaniak wychowany na Sołaczu.
Makelele15 Napisano 24 Styczeń 2014 Autor Napisano 24 Styczeń 2014 Podobnie jak Ty kombinują Litwini ws. Polakow na Litwie..Ale to Polakom nie pasi..Jak wyjedziesz gdzies do UE to zobaczysz ze tak może byc..
ppitero70 Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Polacy nigdy nie przyznają sie do swoich zbrodni , dotyczy to nie tylko Sląska ale i Ukrainy, Jedwabne itp te przykłady mozna by mnozyc .
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 za pozno na rozliczanie, kłótnie itp..Ale trzeba pamietac ...Kazdy naród ma swoje chwalebne czyny ale także i takie które jedni chcą ukryc,zakrzyczec czy przemilczec..
ppitero70 Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 dokładnie, tu sie z tobą zgadzam szkoda tylko ze druga strona tego nie rozumie pozdro.
jc1234 Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Nie mam nic przeciwko Ślązakom, Mazurom, Kaszubom, Warszawiakom i co kto sobie jeszcze wymyśli. Jest się zawsze przede wszystkim Polakiem potem Ślązakiem. Pamięć ? To może zacznijcie od siebie i popytajcie starszych o co im chodziło kiedy Ślązacy szli do I, II, III Powstania ? Mój dziadek ( Poznananiak od urodzenia) wraz z kolegami wiedział że Śląsk to Polska i trzeba było to poszedł walczyć na Śląsk o polski Śląsk. Jacek
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 Niestety muszę Cię zmartwic..Pomimo niemieckiej germanizacji,polskich Powstaniach Sląskich w których walczyl Twój dziadek z Wielkopolski, pomimo obozów śmierci i komuny na Slasku nadal są ludzie którzy najpierw sa Slązakami...Wykazał to dwukrotnie spis powszechny ...Sląsk jest różnorodny, sa Slązacy propolscy,proniemieccy i tacy którzy identyfikują się tylko ze ślaska grupa etniczną.Tak ukształtowała to historia - ale ta realna nie nacjonalistyczna..Nie wyklucza to dobrego sasiedztwa i zgody..http://wiadomosci.onet.pl/slask/809-tys-osob-deklaruje-narodowosc-slaska-gus-ujawnil-wyniki-spisu-powszechnego/p5687http://slonzoki.org/narodowosc-slaska/spis-powszechny-2001/http://slonzoki.org/narodowosc-slaska/spis-powszechny-2012/
HUBERTUS 1656 Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Kolego Ahnenerbe88 Sam w podanym pokazujesz że wraz ze Ślązakami siedzieli żołnierze AK-może trudno Wam to zrozumiec ale w Polsce od 1944 do 1956 było takich obozów mnóstwo. I w wiekszości ich ofiarami byli rdzenni Polacy. Zapominasz że komunizm jest internacjonalistyczny:) Bawi mnie pewna niespójność poglądów- z jednej strony RAŚ płacze na zbrodnie sowieckie a z drugiej strony pisuje wiernopoddańcze listy do Putina-Czekisty z resortowymi tradycjami. RAŚ pisuje do potomka tych którzy przetrzymywali i torturowali oraz zabijali Ślązaków- liczy że towarzysz Władymir Władymirowicz wspomoże zbrojnie jak Osetie? Ręka nie usycha od kajania się przed pogromcą przodków?
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 Mnie osobiście się ten list nie podoba..Nie pisał go nikt z RAS tylko z ZLNS malutkiej formacji..Polityka swoje,pamięć i historia to inna płaszczyzna..Masz rację Polacy tez ginęli w obozach po 1945,ale z powodow politycznych-opozycja,AK,WiN itp.Slązacy byli mordowani etnicznie.To różnica.
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Nie pisał go nikt z RAS tylko z ZLNS"Fiu fiu... nowa wersja?Poprzednia, oficjalna, była, że Paweł P. był szefem struktur RAŚ w Rybniku... A Jerzy Gorzelik się gęsto-często tłumaczył z np ękarta wersalskiego"...Ale rozumiem- im bardziej rzeczywistość nie pasuje do koncepcji, tym gorzej dla rzeczywistości...Tylko- skąd my to znamy?
ppitero70 Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 tak to juz jest w tym kraju ze niektóre osoby prubuja sie wybic na tym co akurat jest na topie ,co nie zmienia faktu ze my Slazacy zwykli ludzie chcemy uznania naszej narodowosci , idea RAS jak dla mnie słuszna , tylko politycy jak zwykle zawodzą w tym kraju moze sie to zmieni mam nadzieje pozdro.
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 Z tego co ja wiem to list pisał niejaki Roczniok z ZLNS.Ale nie w tym rzecz.Ja założyłem wątek nt.Tragedii z lat powojennych..Uwazam że warto przypomnieć to zdarzenie bo zamiatanie pod dywan nie czyni porządku..Jak ktoś woli przykrywać ten temat dzisiejszą młócką polityczną,listami,wypowiedziami i robieniem ze Ślązakówczarnym ludem" to widać że warto o tym pisać..Analogicznie można by zapytac jak to jest że patriotyczny naród polski poprzez kolejne wybory nie doprowadził do tego że najwyższe emerytury w Polsce mają byli UBecy - kaci AKowcow i Wyklętych? Jak to możliwe ze dla bohaterskich Polaków celebrytami są Jaruzelski i Urban?Co na to ofiary z Wybrzeża 70 czy Wujka?Snując podobne wywody mozna by wysunąć wniosek że wszyscy Polacy to zwolennicy UB i komuny..Tak robią Polacy na podstawie wyrwanych wypowiedzi pojedynczych Ślązaków..Co gorsza w ten sposób próbuje się zamaskować autentyczne dramaty z historii.W ten sam sposób działa np.Rosja ws.Katynia -zagadać,rozwodnić,wyciszyć..Historia jaka była wiemy,po co manipulować ją dzisiejszymi gierkami?
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 Tutaj jeszcze w sprawie listu, nie wszyscy Slązacy to RAS...http://www.nowiny.rybnik.pl/artykul,33594,rosjanie-nie-kierujcie-rakiet-na-slask-list-zwiazku-ludnosci-narodowosci-slaskiej.html
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Schizofrenia wysokich lotów...Z jedne strony przyznaj nam batiuszko odszkodowania za Sybir, ale z drugiej strony nie bądź świnia i nie celuj w nas rakietami...Choć fakt- o innym liście myślałem...Tyle, że ten jest jeszcze lepszy"Chociaż Polska z Niemcami zawarła układ o granicy polsko-niemieckiej w 1990 r., to jednak zrobiono to bez konsultacji z mieszkańcami terenów będących w tymczasowym zarządzie polskim."Dwa- zakładam, że skoro nie jest to forum florystyczne czy hafcie krzyżykowym*, to spora część osób wie, jakie były dzieje mieszkańców G. Śląska i Ślązaków na przestrzeni ostatnich stu lat...* nie chcę florystów i osób parających się haftowaniem obrazić...
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 Nie podważam wiedzy forumowiczów nt.historii,gorzej z nawykami wyniesionym i z bieżącej polskiej polityki historycznej"
ZUBIKED Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 Sądziłem że nigdy nie zacytuję słów Prezesa ale jednak : akamuflowana opcja niemiecka"http://pl.wikipedia.org/wiki/Ahnenerbe
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 To, delikatnie pisząc, mało smaczne i cios poniżej pasa...Znam na Forum gorsze nicki, choć nigdy się zastanawiał co oznacza, np ZUBIKED :-)EOT
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 Ha,ha Prezes jednak rządz umysłami i sercami Polaków..:-) Celowo wybrałem sobie prowokacyjnego nicka i czekalem aż ktoś się zainteresuje..Tak jak pisałem nie neguję wiedzy historycznej forumowiczow :-) Dodatkowe brawa za obywatelską czujność"..:-)Do Putina ani Merkel nie pisałem,ale na Prezesa tez nie zagłosuję:-)
ZUBIKED Napisano 25 Styczeń 2014 Napisano 25 Styczeń 2014 zubiked - kombinacja nazwiska i inicjały kochanek :)
Makelele15 Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Napisano 25 Styczeń 2014 Prezes mogłby inaczej odczytać Twojego nicka i intencje.:-)Cos tam o UB pobrzmiewa Z-UB - I-K-E-D..?Co te E może dla Prezesa znaczyć? Eliminacja?England?..Nie ma lekko..;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.