Skocz do zawartości

Wrześniowe Znaleziska [cz.13] - 2014

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 422
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
R51 - nie, nie widziałem tego bagnetu na żywca, ja się po prostu na tym znam ;) naprawde nie zebym sie przechwalał, ale parkeryzowane radomiaki były tylko w 1939r. i to tez nie wszystkie, a ten to zwykly wczesny radomiak z oporą okladzin (zaprzestano jej produkcji bodaj w 1931r.). Te przyciemnione ostrze to po prostu przebarwienie powierzchni stali spowodowane wieloletnim przebywaniem w niekorzystnym środkowisku" czytaj: rdza, zaschniety smar, osad.
Napisano

W ekstremalnych warunkach zaschnięty smar i (głównie) tlenki mogą stworzyć ciemną powłokę (jak na tym bagnecie)...

Napisano
... i tak można sobie te przykłady mnożyć... Może się na bagnetach nie znam tak jak kolega por.pil.020 ale sporo ich w życiu trafiłem...
Napisano
Zanim się zbytnio zapędzicie,warto przypomnieć że to nie dział ID i skończy się podobnie jak z debatą o orzełkach w kieszeniach"
Napisano
Vis- świetny fant, gratuluje.

Szybki, bardzo ladnie wyszedl, fajny stan, ale okladki to chyba z innego dałeś? ;>

No i to by było na tyle jeśli chodzi o jakieś tam gadki o parkeryzacji czy oksydacji.
R51 musisz mi uwierzyć na słowo - to są wczesne radomiaki, one nigdy nie byly parkeryzowane czy oxydowane, no chyba ze jakieś zniemczone egzemplarze. Twoje sztuki też były fabrycznie polerowane, a to przyciemnienie to zwykły nalot. Serio, uwierz mi :)
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie