Cowboys From Hell Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Witam.Potrzebuję pomocy z rękawiczkami.Po praniu skóra na nich zrobiła się taka twarda że nie mogę włożyć rąk.Czytałem tu na forum że lanolina jest dobra do skóry.Czy na rękawiczki też się nada?Muszą być w miarę wygodne bo są ze straży i na akcji nie chciałbym obetrzeć rąk do krwi :/Chyba że są już jakieś inne środki, bardziej skuteczne.Proszę o pomoc....Dzięki i pozdrawiam
Cowboys From Hell Napisano 3 Styczeń 2014 Autor Napisano 3 Styczeń 2014 Aha i czy to może być np. płyn z lanoliną do swetrów czy czysta lanolina?
markuc324 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Kiedyś to w takich przypadkach używałem taniego kremu do rąk i pomagało.Po wchłonięciu kremu,rękawiczki wracały do formy. Takiego zabiegu dokonywałem na rękawiczkach koloru czarnego, krem jest zazwyczaj barwy białej ale to nie ma znaczenia. Dla pewności możesz dokonać próby na małej powierzchni.Taki zabieg można powtórzyć kilka razy do skutku. Powinno pomóc.
viator01 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 Koledzy motocykliści stosują krem Nivea, różne preparaty do butów, ale najtaniej to chyba ciekła parafina z apteki (coś w okolicach 3,00-3,50 za buteleczkę 100 g.
ktos451 Napisano 4 Styczeń 2014 Napisano 4 Styczeń 2014 Lanolina na pewno pomoże, ale rozpuszczana w benzynie ekstrakcyjnej niesamowicie cuchnie przez kilkanaście dni.
dimmu66 Napisano 4 Styczeń 2014 Napisano 4 Styczeń 2014 Nivea to gliceryna a ta po pewnym czsie twardnieje. lanolina rozpyszczona wbenzynie lakowej+ 2 dni na balkon by wyietrzała i spoko na lata. A do tego nie przemokną :)
wędrowiec Napisano 4 Styczeń 2014 Napisano 4 Styczeń 2014 Kolega pisał,że jest strażakiem i zamierza urzywać tych rekawic podczas akcji.Nasączanie ich łatwopalnymi substancjami wydaje mi sie niezbyt dobrym pomysłem.Skóra po praniu zeschła się,bo prawdopodobnie były suszone z zbyt wysokiej temperaturze.Weź je ponownie zamocz i wysusz w pokojowej temperaturze,moze wrócą do formy.
Cpt.Nemo Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Tylko lanolina rozuszczona w benzynie ekstrakcyjnej. lanoline mozna wyprosic w aptece, nie jest droga. lanolina to wymas z owczej welny, najwyzszej jakosci naturalny tluszcz - jedyny chyba ktory nie zapycha porow skory jak wszelakie Nivea i podobne smieci. lanolina jest nawet uzywana przez konserwatorow w muzeach dla ozywienia starych skorzanych zabytkow. Zadnych Nivea, zadnych preparatow do butow ani parafin - to tylko niedoswiadczeni psuja tym swoje skory :)
viator01 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Nie doczytałem, że to rękawice strażackie, myślałem, że do kopania :)tutaj są przepisy na konserwację skóry - nawet w muzeum http://ponoka.pl/upgrade/index.php?topic=421.0
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.