Skocz do zawartości
  • 0

Kulki

patton12

Pytanie

Napisano

Ostatnio znalazłem takich oto 13 kulek o kalibrze około 12-13 mm. Miejsce wskazał mi znajomy, który sam takich kulek znalazł co najmniej 120. Gdyby było to miejsce walk z I wojny światowej to odpowiedź byłaby prosta, ale Wielka Wojna ominęła te ziemie(Górny Śląsk). W czasie II WŚ niedaleko Niemcy mieli swoje pozycje(potwierdzają to okopy i łuski mausera i ppsh. Kilkadziesiąt metrów dalej znaleziono szablę z epoki napoleońskiej i moim zdaniem to może być konkretny trop. Słyszałem, że kolega peterpan jest szpecem" w tej dziedzinie, ale nie wiem czy jeszcze się udziela na tym forum, bo rzadko go przeglądam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio znalazłem takich oto 13 kulek o kalibrze około 12-13 mm. Miejsce wskazał mi znajomy, który sam takich kulek znalazł co najmniej 120. Gdyby było to miejsce walk z I wojny światowej to odpowiedź byłaby prosta, ale Wielka Wojna ominęła te ziemie(Górny Śląsk). W czasie II WŚ niedaleko Niemcy mieli swoje pozycje(potwierdzają to okopy i łuski mausera i ppsh. Kilkadziesiąt metrów dalej znaleziono szablę z epoki napoleońskiej i moim zdaniem to może być konkretny trop. Słyszałem, że kolega peterpan jest szpecem" w tej dziedzinie, ale nie wiem czy jeszcze się udziela na tym forum, bo rzadko go przeglądam.

Napisano
Gdyby było to miejsce walk z I wojny światowej to odpowiedź byłaby prosta"

Gdybyś miał świadomość,że w czasie II też używano pocisków-szrapneli,to było by już banalnie.
Napisano
Kurcze, znowu to ppsh. To jak się nazywał ten konstruktor?
A poważnie - na muszkiet za małe średnice. Nie pisałeś nic o materiale, ale podążaj za tym, co napisał Vis i szukaj w szrapnelach.
Napisano
Hmmm, tyle że te kulki są rozniesione wzdłuż lasu na szerokości kilkudziesięciu metrów. Po wtóre, z tego co wiem kulki kartacza po wystrzale obijają się o siebie i niektóre są spłaszczone, a te które tam znaleziono są idealnie okrągłe. Co do armaty ZIS-2 miejsce wyklucza jej użycie przez Rosjan, no chyba, że strzelali z niej Niemcy.
Napisano

Takie kulki były też w kartaczach np. do armaty ZIS-2.
Mi się udało trafić ich ponad 200 w jednym dole razem z resztkami pojemnika kal. 57mm.
Jakby się ktoś pytał, to łuską i materiałem miotającym ktoś się wcześniej zaopiekował.
Rysunek za 57-мм противотанковая пушка обр. 1943 г. (ЗИС-2). Руководство службы"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie