Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, bjar_1 napisał:

Każdy szanujący się rekon tak by zrobił. Ale nie oczekuj tego od obwiesi z gminnego reko.

Trochę współczuję.

Jedburgh_Ops napisał chociaż, że choć nie rozumi to rozumi - bo robią z zaangażowaniem znajdując (i tworząc) z tego co mają i co jak widać jest ważne dla tamtejszej wspólnoty... i w sumie to bardziej reprezentacja przeszłych czasów niż rekonstrukcja.

Wypadało by do nich napisać elito, coś pomóc, nakierować. Fejsa mają. 😘

Zdajecie sobie przecież pany sprawę, że tego towaru w oryginale maxi mało na terenie Polski a jak jest to w cenie,że hoho... Za kawałek zardzewiałej lufy policja robi raban.  We Francji Włoszech Anglii mieć taki sprzęt grzmiący z II WW to żaden problem w odróżnieniu "Polszy". Jak się zachowa u autochtona niewyuczonego historycznie i bez zmysłu tegoż coś z "noszonego" przypadkiem to leci najczęściej do śmieci albo zjedzony przez mole tak że nic już prawie nie ma (taką sytuację miałem przy wiejskiej rozbiórce - 3 szt w tym jeden "nazwany "siwym" - jak dostałem cynk to w międzyczasie poszły na przemiał bo klient stwierdził, że rozsypywały się 🤨... nawet guzik się nie ostał).

A mundur na wzór zrobiony też kosztuje. "Obwiesie" - jak napisałeś - spełniają potrzebę "pospólstwa" do kultywowania pamięci regionu/przodków - i to jest ważne. Mają świadomość niedociągnięć - co widać po ostatnim zdjęciu. 

Jak by u mnie na terenie taka świadomość (nawet w formie bardzo ułomnej) była to może te mundury by tu na forum pokazywał.

Chociaż w sumie to temat w stylu spotkało się trzech pod budką z piwem i konwencja popijem pośmiejem się czas zleciał.

6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał:

i... przegrałem, nie udało się, bo nie zebrałem tego, czego sam od siebie wymagałem, żeby to było koszerne do takiego reko.

Tam w Praszkowie mało pewnie jakiejś głośnej historycznie "Normandii". Granica tylko blisko była nieodpowiednia. Przeszło pomieliło poszło.

Jeden z dziadków moich tam w tych okolicach przebywał we wrześniu i podobno źle to wyglądało bardzo na drogach a dodatkowo wojskowo podobno rozpiździel był straszny.

Chłopaki więc zebrali pewnie co się udało i rzeźbią. Ja im kibicuję.

Napisano

A jeśli rekonstrukcję potraktować jako pewną kategorię sztuki, to może po prostu przestać rwać sobie włosy z głowy i uznać, że nie każdy może i musi być Matejką lub Kossakiem? W sztuce, oprócz tych wybitnych Malczewskich, Witkacych, Dwurników byłi też twórcy ludowi, prości, naiwni, ale jakże często wprawiający gawiedź w zachwyt. I może to właśnie o to chodzi, by przybliżyć tym masowym odbiorcom pewna ideę - tam był obraz malowany pędzlem i farbami, tu kawałek popieprz.nej historii naszego kraju? Tam narodził się Nikifor Krynicki, rozcieńczający farby swoją gruźliczaną śliną, wówczas jeszcze kompletnie niedoceniany, wiec może i tutaj objawi się spektakularny artysta, dla nas jeszcze kompletnie niezauważalny?!!

Taki performer historyczny, całą duszą zaprzęgnięty w tworzenie wiekopomnego dzieła, z osobowością Piotra Skrzyneckiego, czy Majora Fydrycha? Ktoś, kto nie dbałby o te duperele i szczegóły, a pakował całą energię w rozemocjowanie tłumu? Czyż nie brakuje nam takiego Józefa Kłyka, który rozpostarł by wachlarz twórczości rekonstruktorskiej pelnej barwnej narracji, oprawionej w światło i dźwięk, z pasją uderzającą, jak fala wybuchowa pocisku wystrzelonego z pancernika Schleswig-Holstein???!!!

Przy porywającym wydarzeniu nie miałoby już znaczenia, czy ułan ma na nogach buty kawaleryjskie, czy tylko zwykłe kalosze... Teraz, te wydarzenia rekonstruktorskie są takie miałkie, bez polotu, tam ktoś biegnie, ktoś udaje że strzela, a ktoś udaje, że pada martwy, po trafieniu serią ze Spandaua (chyba, że nie udaje, bo już jest tak naj.bany, że gleba nie jest opcją, a naturalną konsekwencją stanu rzeczy... - takich też widziałem).

PS. Kończąc powyższy wywód dodam tylko, że ... żartowałem! 😉

• Tak trzymać 2