Skocz do zawartości
  • 0

Bagnety i noże

azwierzu

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich i uprzejmie proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów . Bagnety i noże należą do mojego przyjaciela który z przyczyn zdrowotnych będzie chciał je sprzedać . Przy okazji prosił bym o jakąś realną wycenę .

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Torba5 > już myślałem że jest źle przy tym wz. 1891 :)
Azwierzu > mam pewne podejrzenia co do tego pierwszego, ale dla pewności podaj jeśli możesz wymiary tulei - długość i średnicę, bo kilka wyglądało podobnie i jak nie ma sygnatur, to trudno o jednoznaczne zidentyfikowanie.
Napisano
No tak ja też mam takie przypuszczenia że to jakaś wydumka te noże starałem im się dokładnie przyjrzeć ale wszytko ma ślady głębokiej korazji
Napisano
Viator01> podaję wymiary które mogą być bardzo niedokładne gdyż ktoś chyba kiedyż mocno traktowa ten bagnet młotkiem służył chyba jako pobijak i tuleja jest sklepana . To co udało mi się zmierzyć to średnica zewnętrzna 22 lub 23 mm długość tulei 80 .
Napisano
Widzę, że już się pojawiła podobna identyfikacja - tutaj dobre fotki http://myvimu.com/exhibit/49542217-bagnet-tulejowy-klujacy-do-karabinu-lorenz-m1854
Napisano
Przyznaję się do błędu w porównaniu do bawarskiego wz.58 ,chodziło mi o bagnet wz.54 stosowany do przeróbek karabinu Lorenza 54 na tzw.Defensions-Zundnadelgewehr O/M /nad u i O umlau/,bagnety te miały wybijane oznaczenia pułkowe Landwehry bo tam je używano.opisane to jest w 2 tomie R. Franza.
Napisano
Koledzy słusznie zwracacie uwagę na niepoprawny żargon w nazewnictwie.Każdy kto się interesuje dawną bronią powinien się zapoznać z Słownik Uzbrojenia Historycznego"Michał Gradowski,Zdzisław Żygulski,to nie jest droga książka.Rozpoznanie bagnetu tulejowego jako wz.1854 do karabinu Lorenza prawidłowe,ale tak dla ciekawości podaję,że był prawie identyczny wz.1858 Bawaria,dość rzadki i w takim stanie skorodowania nie do rozpoznania.
Napisano
Witam,nawet w takim stanie łatwo rozpoznać że to nie bawarski M/1858 ,głownia czterograniasta,półokrągłe zakończenie wycięcia w tulei i inny kształt kryzy. Co do całości to na moje oko niewiele warta maksymalnie 100-150
Napisano
Dziękuję wszystkim za fachową pomoc . Co do wartości przedmiotów to czy są one warte 100-150zł tak jak pisze kolega bert.F ? Zdaję sobie sprawę że bagnety są w bardzo złym stanie .
Napisano

Witam wszystkich i uprzejmie proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotów . Bagnety i noże należą do mojego przyjaciela który z przyczyn zdrowotnych będzie chciał je sprzedać . Przy okazji prosił bym o jakąś realną wycenę .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie