zelig Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Żółć miała być ironiczna. Jeśli za mało, to proszę:
Zbończyk Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Heja!!!Mam kilka krotkich uwag do Kolegi India!!1. Czy byłes przy tej ekshumacji?2. Nie zarzucaj ludziom - szykanowania czy zaszczuwania kogokolwiek bo sam własnie zaszczules 90% forum.3. Ja nic nie mam przeciw zbieraniu takich fantow, to ze sie glupio bym czyl widzac mundur na manekinie obok mnie lezacego w lozeczku to inna sprawa.4. Nastepnym razem lepiej wypowiadaj sie jako kontra a nie przesmiewca, bo mnie zniecheca pisanie na formum jak slysze takie pierdzielenie jak stare baby ktora jest madrzejsza, i ktora zna wiecej ludzi ktorzy cos tam widzeli. Zaraz sie odwezwie jakis klient co znal tego typa (trupa) i to juz bedzie TOTALNYM IDIOTYZMEM.Tak wiec lepiej wymieniajac sie uwagami dochodzic prawdy a nie KPIĆ!!!!Pozdrawiam !!!!!!!
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 > \ / \ / --- > \ / \ \ / / ---- / > | \ / / /\/ /\ \ / \/ > \ ---- \ / / \ / \ \/ > --- / \ \ \ ---- / \ / / > \ / \ \ \- -/ \/ / > ---- \ / - \ ---- / - /\ > \ / - -\ /- - / \ /\ > \ \ / / \--/ \ \ /\ / \/ \ > /\ \ \ / / / \/ \ \ \ / --- / \ --- > \/ \ ----/ \ \ \ /\ / / / \/ \/ \ > / ---- / / \ \ /--\ / / \ > / / \ / / - -/ \- - \ > \ -- \ \ - / ---- \ - \/\ > \ / \ / /- -\ \ > / / \ / ---- \ /\ \--- /\ > / / / \ \ / \ \ / \ > \ ---- \ / / / /\ / \/ \ > \ / \ / / ---- / \/\ \ > \/ \ \/ \ \ > > Trzeba bylo zlapac... Albo przynajmniej monitor zaslonic, India... ;)P > > Trzeba bylo z;apac... Albo przynajmniej monitor zaslonic... ;)P
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 > > \ / \ / ---> \ / \ \ / / ---- /> | \ / / /\/ /\ \ / \/> \ ---- \ / / \ / \ \/> --- / \ \ \ ---- / \ / /> \ / \ \ \- -/ \/ /> ---- \ / - \ ---- / - /\> \ / - -\ /- - / \ /\> \ \ / / \--/ \ \ /\ / \/ \> /\ \ \ / / / \/ \ \ \ / --- / \ - --> \/ \ ----/ \ \ \ /\ / / / \/ \/ \> / ---- / / \ \ /--\ / / \> / / \ / / - -/ \- - \> \ -- \ \ - / ---- \ - \/\> \ / \ / /- -\ \> / / \ / ---- \ /\ \--- /\> / / / \ \ / \ \ / \> \ ---- \ / / / /\ / \/ \> \ / \ / / ---- / \/\ \> \/ \ \/ \ \> > Trzeba by?o zlapac... Albo przynajmniej monitor zaslonic, India... ;)P
India Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 WITAM.Zbonczyk- poki co- wielki znawco...Jakos nie zauwazyłes..ze w watku zabrał głos pierwszy własciciel tego munduru. Jest to- od lat wielce powazany czlowiek i z tego srodowiska i równiez z tego forum. Ode mnie nie dowiesz sie- kto to jest! Bo nie ma takiej potrzeby- byscie wielcy znawcy - zniszcyli kolejna osobe.A co do zaszczuwania- ciekwa jestem czy wiesz- jakie listy dostal wlasciciel munduru??? I jakie inwektywy padly pod jego adresem... Osadziliście GO bez sadu- typowy ciemnogród!Kolego Zbonczyk- srodowisko jest tak naprawde niewielkie...I zanim cos napiszesz zastanow sie...Jsli bedzie taka potrzeba- zeby rozwiac twoje sztuczne złudzenia- to we wlasciwym czasie podam na publicznym forum kto z przedmówcow w ciagu ostatnich dwoch dni- chcial ten mundur kupic! Szkoda , ze najpierw ci sami- szkalowali w tym watku własciciela...I jeszcze jedno Zbonczyk- ja osobiscie przy tej konkretnej ekshumacji nie bylam. Godnie zastepowali mnie moi znajomi- ludzie rowniez z tego forum. Ponadto widzialam wystarczajaco duzo ekshumacji - by wiedziec jak to wyglada. W Debowcu - wyjeto 800- set zołnierzy...A raczej- piszac..prawde powinnam dodac , ze nie wyjeto ich a- po chamsku wyszarpano łyzka koparki...Ciekawe czy widziales co sie tam dzialo? Przeciez prywatne kamery pracowaly- i nie jest to tajermnica...A fanty wydobyte stamtad...do dzis zasilaja wiele kolekcji...i nie zyw iluzji- przewinely sie równiez przez alegro.BezWiny...chyba jestes totalnym kanapowcem w tym srodowisku...Fajnie ze rzuciles kamieniem.W odroznieniu od takich jak - moze i TY- ja kamieniem we wlasciciela munduru nie rzuce. A na hipokryzje tego postu chetnie spuscilabym cała lawine...pozdro.india.
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 WitamDroga Indio.Skoro broni Pani trzech wcześniejszych właścicieli (pasjonatów histori,którym zalezało na ocaleniu pamiątek ,ktore wrzucano do dołu),to moze poda Pani kwote,za jaką chcieli sprzedać i sprzedali te pamiątki cudem ocalone od barbarzyńskiego zniszczenia (zakopania spowrotem na cmentarzu).Ja te kwoty znam.Sądze tez,ze pasjonatów histori było wielu,skoro hełmy z ekshumacji pojawiły się na giełdach kolekcjonerskich w całej Polsce,nie jako trumienne,ale strychowe i to za jakie pieniądze.Pisząc profanacja nie bałem się uzyc tego słowa.Czy była Pani w czasie ekshumacji,lub zaraz po jej zakończeniu na miejscu jej przeprowadzenia??Ja byłem zaraz po jej zakończeniu.Cmentarz wyglądał jak zaorane pole.Wszędzie walały się fragmenty ludzkich kości i fragmenty skórzane z niemieckiego oporządzenia.Nawet cały but z piszczelem w środku.I mam na to świadków bo nie byłem tam sam.Faktem jest,ze ekshumacja była przeprowadzona legalnie na zlecenie strony niemieckiej.Faktem jest tez,ze strone niemiecką interesuje tylko szkielet i nieśmiertelnik.I ten problem dotyczy wszystkich przeprowadzanych w polsce ekshumacji.
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 I jeszcze jedno.Zmień informatorów wszystkowiedząca,bo nigdy nie byłem w posiadaniu tego munduru.
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 witam!dziś po raz pierwszy trafiłem na stronę i forum...czytam sobie ten topik i zastanawiam się jak ktoś mógł wystawić na allegro przedmiot o którym pisze: Orginalny czarny, skórzany płaszcz gestapoo z okresu 2 wojny św.Według mnie w stanie b.dobrym.Płaszcz jest firmy 'Tschache & Co.' Drezden ' poza tym nie posiada zadnych innych naszywek ani znakow.Rozmiar mniej wiecej na wzrost180cm. Według moich informacji płaszcz ten został zdjety z gestapowca zabitego w Warszawie w 1941r"to jest dopiero PROFANACJA !!!link do aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22831013
India Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Pawlo.Przeczytaj dokladnie co napisalam o tej ekshumacji...Czym potraktowano szczatki- jakby nie było - LUDZKIE!!! Łyzka koparki!!! Co do włascicieli munduru- to nie znam ciebie- i mysle ze po zadymie , która wywołałes niejako- chyba nie znajac faktow i osadzajac ludzi na wyrost...nie chcialabym ciebie poznac.Wiem - ze nie ty miales ten mundur... Byc moze jestes wartosciowym czlowiekiem- jednak- nim osadzisz kogos - czasem nalezy znac wszystkie aspekty danej sprawy...Zaskakujace jest tylko to- ze wlasnie Ty pierwszy zaporzeczyles ...ze miales cos wspolnego z tym mundurem. Dlaczego???Co tak strasznie poruszylo Tweoje sumienie?Co do pobojowiska po ekshumacjach- to powinienes winic tych co je przeprowadzaja- a nie ludzi ktorzy w jakikolwiek sposob pozniej weszli w posiadanie danych rzeczy z tej ekshumacji .india.
Zbończyk Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Kolezanko IndiaJak by sie kolezanka lepiej wczytala to w zadnym z moich postow nie napisalem nic na temat wlascicela tego munduru. Kanapowcem moze i jestem ale to ja sam ocenie jezeli pozwolisz.Ja kamieniem rzucilem?? W kogo??Pisalem co sam wiem o sprawie i tyle i mnie do zadnej grupy CO NIBY GO TAM OCENIALA CZY CHCIALA DO PROKURATURY DONOSIC TO NIE WIAZ OK!!!?? NIE ZYCZE SOBIE TEGO !!!! I nie musisz przesmiewczo wyzywac mnie od znawcy bo nigdzie sie takim nie okreslalem.Wiem ze towarzystwo jest male!! Pozdrawiam goraco !!!
India Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Zbonczyk.Czy TY jestes osoba z tego forum - ktora podpisuje sie nikiem BezWiny?" ...Bo zaczynam sie juz gubic- kto rzucal kamieniem?A gdziez to napisalam, ze Ty chcesz pisac do prokuratury??? Bo - mimo checi- ja tego w swoim poscie nie widze...Jak auwazyłes podsumowałam ..przedmowcow..i hipokryzje plynaca z wielu ich wypowiedzi- ja nie widze w tym nic zlego!Forum jest dla wszystkich- i kazdy ma mozliwosc zabrac głos- przedstawiłam swoje zdanie...i jest mi całkowicie obojetne jak ocenia to hipokryci.Kanapowcem- nazwalam BezWiny"...jesli to TY- sam sie oceń...Bez obrazy.india.
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Droga IndioPrzeczytaj dokładnie,co napisałem w poprzednich postach.Jeśli stwierdzisz,że kogoś osądziłem,to z niezwłocznie go przeprosze.TY pare postów wyzej osądziłas 90% forum.Pytasz,co mnie tak poruszyło.otoz każdy ma coś takiego,nazywa się to moralność.Sprzedający nie wiedział,co sprzedaje,i gdyby wiedział,jak napisał,nigdy by tego munduru nie kupił.Poprzedni właściciele doskonale wiedzieli,z czy mieli do czynienia,a sprzedający tą kurtke na allegro został oszukany,co do pochodzenia przedmiotu.To,że niekturzy trzymają przedmioty znalezione przy zwłokach poległlych zolnierzy to jest tylko i wyłącznie ich nieprzymuszony wybur.Nie nam ich osądzać.Potencjalni nabywcy munduru takiego wyboru nie mieliPozdrawiam serdecznie Pawlo .
DTH Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Nie bede wchodzil w pseudofilozoficzne i umoralniajace dysputy.Chce tylko wszystkim niedowiarkom powiedziec, ze tak wygladaly fanty z Debowca.A kolega sadowy" niech nie krzyczy od razu: niemozliwe, tylko niech wlasnie zapyta najpierw jaki byl rodzaj gleby.Pozniej sam napisal, w jakich warunkach zachowanie w takim stanie materialu bylo mozliwe.Otoz ziemia w miejscu pochowku spelnia wlasnie te przeslanki o ktorych wspomnial.Prawda jest tez to co pisze India, ze zadnych ocynkowanych trumien nie bylo.Tak przy okazji, widzialem juz wieksze i teoretycznie niemozliwe cuda wychodzace z ziemi.I na koniec,zycze niektorym wiecej dystansu i intensywniejszego uzywania osrdoka myslenia, czasem mam wrazenie, ze najpierw sie pisze a potem mysli...
Zbończyk Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 KOLEGO DTH Popieram w calej rozciaglosci, oto mi chodzilo !!!! Ja dodam tylko ze lubie swoje slowa popierac faktami!!! Jak pisalem o helmie to dalem fotki, jak pisze o trumnach to dodaje podobno" i tak dalej. Ja ze swojej strony chcialbym slyszec fakty a nie pogaduszki bazarowe. Pozdrawiam
DTH Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Takie helmy z Debowca wlasnie ogladalem...byly w srodku fioletowe...
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Dobrze że jest to tylko forum wirtualne bo gdyby było na żywo to by się populacvja troche zmiejszyłą.Zaczeło się od profanacji kończy tak jak w sumie zwykle gdy temat jest gorący na wzajemnym obnrzucaniu się błotem,powoli to się chyba zaczyna robić się to tradycją chyba.zaniedługo to fanty będe musiały mieć ekspertyzy sondowe i badania kryminalne.A tak przy okazji ciekawe że nikt nie burzył się jak pokazywane były filmiki z rosji a niektórzy przedmówcy występowali na tamtym temacie i nie było słychać słów krytyki więc może wylejmy kubły zimnej wody na swe głowy i bardziej spokojnie podejdźmy do tematu.pozdr
polsmol Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 na filmach z rosji szczątki badano z szacunkiem. Możnabyło odznieść wrażenia, że to badania arecheologiczne. Żadnego ździerania też nie zauważyłem a chyba wszystkie filmiki obejrzałem.Co do hipokryzji. Kiedyś w kampinosie przypadkiem (zgubiłem się) trafiłem na mogiłę na której leżał polski hełm wz. 31. Hełm był bardzo ładny, nie postrzelany. Nawet go nie dotknąłem. Po chwili zadumy poszedłem w swoją stronę. Tak powinien postąpić każdy kto chce mieć czyste sumienie. Bardzo proszę uczestników forum żeby nie wmawiali, że bycie hieną to coś dobrego. Jeśli ktoś jest to jego i Boga sprawa (lub ewentualnie prokuratora), ale niech ma chociaż tyle przyzwoitości, żeby się nie chwalić i nie usprawiedliwiać głupimi tekstami.
Gość Napisano 26 Marzec 2004 Napisano 26 Marzec 2004 Nie chodziło mi akurat o sposób wydobycia , bo tu się zgodze że z szczątkami obchodzono się tak jak powinno, tylko o tę kolekcje fantów która później była pokazywana.A co do usprawiedliwiania zabieranych fantów nie wypowiem się bo każdy i tak postąpi zgodnie ze swoim sumieniem i żadne kłotnie na forum tego nie zmienią
MTC Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 Co do fantów z filmów (o ile chodzi o te sygnety np.) to nikt nie ma pewności co do tego gdzie i kto je znalazl --byly na tych filmach bo po prostu tak to zmontowalem- jedno z drugim nie ma nic wspólnego- sam jestem w posiadaniu paru sygnetów i mógł by mnie ktoś posądzić o to że znalazłem je przy szczątkach poległych" , a tak sie składa że wszystkie znalazlem luzem.Pozdrawiam MTC
Romel79 Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 mnie zastanawai to ze posiadanie munduru z ekschumacji niekturym wogule nie przeszkadza , nawet pomimo tego że jakiś facet przez 60 lat się w nim ozpuszczał" , pewnie znaleźli by się i tacy których nawet rajcuje to że jest z niego ściągnięta i moze nawet postawili by sobie takiego manekina przy łużku. nie ten mundur nie zainteresował by nawet gdyby był ściągnięty nawet z Erwina Rommla i miał cene 10 zł pzdr
Argonauta Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 Witam Szanowną Panią i szanownych PanówCzytam i czytam i oczom nie wierze, z Waszych wypowiedzi bije hipokryzja taką łuną ze trudno spojrzeć w monitor, wszyscy prawi i sprawiedliwi, każdego znalezionego nieboszczyka zgłaszacie gdzie trzeba, fundujecie nagrobki zawiadamiacie rodziny, po prostu miodzio, byłbym zachwycony gdyby tak było naprawdę, a tu codzienność skrzeczy, na forum można powołać na jednego z drugim ze hieny i ze grabieżcy, bo to nic nie kosztuje, generalnie miałem tego nie pisać, bo właśnie z takich względów unikam Forum Odkrywcy jak ognia, każda dyskusja przedzej czy później zamieni się w pyskówkę, uderzcie się wszyscy w piersi i przeglądnijcie swoje zbiory militariów......... nie macie tam niczego, co może być własnością jakiegoś poległego w czasie ostatniej i nie tylko wojny ??????, Jeśli napiszecie ze nie macie, to ja wam mowie ze bezwstydnie kłamiecie, większość, ( jeśli nie wszystkie) rzeczy znajdywanych na pobojowiskach należało właśnie do poległych, często gęsto choćby z miejsca znalezienia czy stopnia uszkodzenia danego przedmiotu można się łatwo domyślić, co stało się z jego właścicielem i co oczywsie wszyscy jak jeden mąż zostawiają takie znalezisko, bo się brzydzą, bo im moralność nie pozwala itd., itp., a ja mam w to uwierzyć????? Oczywiście obdzieranie poległych z mundurów to barbarzyństwo niegodne człowieka XX czy XXI wieku, tylko ze nikt sobie nie zadał trudu żeby ustalić jak na Dębowcu było na prawdę...Postaram się obalić kilka mitów, być może, jeśli zdobędę ( kolega wykonał kilka zdjęć pytanie czy je jeszcze ma) to wstawię fotki z owej ekshumacji, zaznaczam ze nie są to przyjemne widoki, faktem jest ze cmentarz zlikwidowano za pomocą koparki,ale osobiście nie widzę w tym nic zdrożnego, proszę się nie obruszać tylko zapoznać ze realiami terenowymi, obecnie znajduje się tam pole namiotowe z dość konkretnym zapleczem socjalnym, żeby mogło ono powstać teren splantowano ( cmentarz był pierwotnie na zboczu), skutkiem, czego cześć mogił zniszczono, a pozostałe zostały zasypane ponad 3 metrowa warstwa ziemi, skandalem według mnie jest to ze ogóle dopuszczono do sytuacji ze wybudowano tam kamping. oraz ze podjęto decyzje o likwidacji tego cmentarza, stanowił on świadectwo historii Bielska podobnie jak cmentarz żołnierzy Wojska Polskiego czy cmentarz żołnierzy Armii Czerwonej, no, ale za komuny, nikt się tym nie przejmował zresztą odbiegając od tematu, nie tylko wermachtowcy mieli pecha, cmentarz żydowski tez nie istnieje, bo staja na nim bodaj jakieś hale, ale wracam do tematu, ekipa dokomujaca ekshumacji zabezpieczyła szczątki ludzkie, wywiozła do Siemianowic SL na zbiorczy cmentarz Wermachtu a przedmioty znalezione przy poległych po prostu zostawiono, nie zniszczono nie zakopano jak sugerują niektórzy tylko po prostu zostawiono. W polskich ( i sądzę a nawet jestem pewien ze nie tylko polskich) realiach trudno oczekiwać, aby tego typu przedmioty, nie niepokojone leżały sobie na kupce aż obrócą się w proch, toteż nie dziwie się ze pokazały się w obiegu kolekcjonerskim, no cóż moi drodzy, skoro zbieramy militaria to poniekąd sami przyczyniamy się do tego procederu, skoro jest popyt to trudno, aby odpowiedzią nie była podaż.Natomiast co do inkryminowanego munduru, trudno orzec czy pochodzi on faktycznie z cmentarza na Dębowcu, mundury, które tam trafiały się w mogiłach prawie zawsze były we fragmentach ( puszczały szycia), może gdyby komuś udało się dotrzeć do dokumentacji i sprawdzić czy faktycznie był tam pochowany gefrajter Frolich ( mała uwaga techniczna – gefreiter to starszy szeregowy, a kapral to korporal), to być może rzuciłoby to nowe światło na pochodzenie owej kurtki, jak ktoś tu wcześniej słusznie zauwazył, cmentarz ten w ogromnej wiekszosci zawierał pochówki zolnierzy wermachtu poległych w 39 wiec z dokumentacja pochowanych nie powinno być problemu, w końcu Niemcy urządzając cmentarz mieli czas, a znając ich zamiłowanie do ordnungu to pewnie wszystko maja zewidencjonowane;-) Argo
DTH Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 Argonauta:mała uwaga techniczna – gefreiter to starszy szeregowy, a kapral to korporal"Skad Ty takie rewelacje bierzesz? Moze wrzuc sobie do przegladarki chocby haslo german ranks" i popatrz, zamiast pisac takie herezje.Nie ma nawet takiego slowa w jezyku niemieckim.
Gość Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 No fajnie fajnie... glosy obirzenia za i przeciw... Panie A. jakos panu nie wieze, prosze udowdnic i pokazac fotki. Z powazaniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.