Skocz do zawartości

Profanacja na allegro

Gość Pawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie odpowiedź prostsza niż się wam wydaję, gdyby to była kurtka z nieboszczyka ściągnięta to byłaby masa plam, choćby i po procesach gnilnych ludzkich tkanek. I wątpię by dało się to sprać, nie naruszając tkaniny.
  • Odpowiedzi 235
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
chłopaki...przecież ten wątek jest chyba tak samo stary jak
moda na sukces"....parę razy odgrzewany, ale sprawa pewnie już moooooocno zdezaktualizowana..... :)
Napisano
Jaka profanacja?czy Panowie fachowcy udzielajacy sie w tej dyskusji byli kiedykolwiek na eksumacji????Ja byłem wielokrotnie -I widziałem,jak wygladaja rzeczy po poległych zołnierzach ,czy leza w ziemi,czy w cynowych trumnach,czy tez w rozpadajacych sie drewnianych.Krótko...Mundury po procesie gnilnym wygladaja duzo,duzo inaczej.To tyle,zeby uciac dyskusje poszukiwaczy sensacji,i afer.Pozdro.
Napisano
Nie będę oceniał munduru ani tego czy jest to profanacja czy też nie. W załączeniu zdjęcie zmumifikowanych zwłok pilota Borisa Lazarewa odnalezione po ponad 60 latach (fakt: Hurrican w którym został zestrzelony lądował w bagnie a jak wiadomo bagno konserwuje).
Napisano
Zastanawiające jest dla mnie, albo po prostu nie dopuszczam tego do swojej świadomości, po co po ekshumacji to zabierać?!?!?

Ktoś został z tym pochowany, to powinno to wrócić do osoby zmarłej. Jesteś pochowany w ubraniach, to nikt nie powinien Cię z tego ogołocić! Niech ktoś z was się postawi w sytuacji, że umiera, jest chowany w ubraniach, a potem ktoś przychodzi i wam zabiera złote zęby, ordery, ubrania...
Może w tych ekshumacjach jest jakiś cel inny oprócz badania, czy przeniesienia ciał na cmentarz, ale ludzie, jak już kości lecą do wora, to niech przynajmniej ubrania też zostaną zakopane. Ewentualnie zabrane do muzeum.
Jak dla mnie to trochę nie ludzkie.
Kto wie co jest po drugiej stronie, ale chociaż skoro to są szczątki tak pochowane nie inaczej, to powinny ze wszystkim zostać przeniesione, bo to nic innego jak kradzież. Hieny cmentarne i tyle. Powinno się oddać to co się zabrało. Może to i obojętne dla tego byłego właściciela - bo nie żyje. No ale trochę szacunku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie