Skocz do zawartości
  • 0

Główka z brązu

szeryfns

Pytanie

Napisano

Witam!Trafiła mi się wczoraj ciekawa rzecz - taka bogato zdobiona jakby główka z brązu(jeśli miała by jakikolwiek otwór to pomyślałbym ,że to jakiś uchwyt od szuflady,szafki itp. - ale takowego nie posiada).Wokół niej są zdobienia(na przemian głowa przypominająca głowę lwa i jakaś postać kobiety).Generalnie pachnie mi to Egiptem.Wymiary:wysokość - 4 cm,średnica - ok.3 cm.Może komuś się z czymś skojarzy?Pozdrawiam!

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem,
Chciałbym pomóc,lecz nie dam rady.Fancik posiada wiele detali,które mogą pomóc w identyfikacji.Ale ja ich nie widzę,bo zrobiłeś zdjęcia depilatorem.Jeśli już musisz robić foty tym ,czym zrobiłeś, to oddal przedmiot od urządzenia ,które nie posiada funkcji makro",pstryknij,a następnie powiększ i przytnij.
Napisano
kbd chyba chciałeś jedynie nabić tego 101 posta i nic więcej...
główka mi się kojarzy z zakończeniem rękojeść od szpady np masońskiej https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/dscf1826.jpg
choć nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości
Napisano
O tym kierunku identyfikacji to nawet nie myślałem a co do fotek to jeśli ktoś ma pojęcie co to jest - to one w zupełności wystarczą.Pozdrawiam!
Napisano
Witam!Znajomy archeolog sugerował mi ,że to prawdopodobnie element miecza rzymskiego.W sumie po wykonaniu też mi się wydawało,że przedmiot jest starszy niż XVII/VIII w.Co o tym sądzicie?Pozdrawiam!
Napisano

Witam!Trafiła mi się wczoraj ciekawa rzecz - taka bogato zdobiona jakby główka z brązu(jeśli miała by jakikolwiek otwór to pomyślałbym ,że to jakiś uchwyt od szuflady,szafki itp. - ale takowego nie posiada).Wokół niej są zdobienia(na przemian głowa przypominająca głowę lwa i jakaś postać kobiety).Generalnie pachnie mi to Egiptem.Wymiary:wysokość - 4 cm,średnica - ok.3 cm.Może komuś się z czymś skojarzy?Pozdrawiam!

Napisano
Wielkościowo mogłoby pasować i to nawet bardziej niż do szpady, ale sposób mocowania jaki by był - trudno stwierdzić. Może to głowica noża lub sztyletu z rękojeścią z brązu. Z tego co napisałeś jest to lite i nie widać śladów po otworach. Rzymskie miecze nie miały zwykle takich przewężeń, ale kto to wie. Trochę mały ten kawałek. Równie dobrze mógłby być częścią jakiegoś sprzętu do kominka itp.
Napisano
Akurat do tej szpady niby masońskiej to ta głowica ma się nijak.Ta szpada to XX wieczne badziewie,natomiast głowica z wątku jest od XVII/XVIII wiecznej szpady,typ bardzo popularny w całej ówczesnej Europie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie