Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu - część 23

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 411
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Świetne zdjęcie to powyżej. Nasi (jeńcy) zrobili sobie (albo raczej im zrobiono) zdjęcie na tle uszkodzonego PWS26. Pytanie co tam robili? Zapędzeni do porządkowania lotniska?
Napisano
robzet ad. 2013-12-08 15:03:36
Masz absolutną rację. PZL P.7 płk L. Rayskiego miał na kadłubie czerwony pas z białym obrzeżem. Zdjecie przedstawia samolot osobisty płk L. Rayskiego jako szefa Departamentu Aeronautyki. W styczniu 1934 r. awansował już na generała brygady. Nie wiem, kiedy dokładnie wykonano to zdjęcie, ale myślę, że w roku 1933/34.
Pozdrawiam
Napisano

Kuba Rozpruwacz kaleczy naszego Bartla.
Gdyby żył dziadek mojego kolegi (dziadek miał duży sad jabłkowy - absolutnie topowe miejsce naszych szkolnych wypraw), toby pewnie rzucił swoje ulubione: Cobyś zlecioł i se giyry połomoł!!!"

Co to są giyry" - sprawdźcie w słowniku gwary poznańskiej.

Napisano

I jeszcze jedno - ujęcie znane, ale w takiej jakości jeszcze nie znalazłem. Ładnie widoczne wnętrze Lublina R-XIII.

Na poprzedniej fotografii, po prawej stoi kadłub PWS-16 nr ew 59-2.

Napisano
Krzysiek w naszej pomorskiej gwarze to znaczy to samo-he,he,he.Ale zastanawia mnie ile tego dobra tj.szachownic,godeł jest jeszcze w obecnie na strychach lub nad kominkami w bardzo cywilizowanym kraju.....rzadko coś pojawia się na aukcjach-zatem????Pzdr.Hornet

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie