Landszaft Napisano 9 Listopad 2013 Autor Napisano 9 Listopad 2013 Witam . Kupiłem taką maskę za parę złotych ale kompletnie nie wiem jakiej armii i czy międzywojenna czy powojenna - nasza czy obca . Sygnatur praktycznie brak , jedynie na czole w kole stempel z cyfrą 2 . Cywilna czy wojskowa ??.
Landszaft Napisano 9 Listopad 2013 Autor Napisano 9 Listopad 2013 jak spowodować aby maska zmiękła bo trochę zesztywniał materiał , Sam materiał oraz naciągi są OK . tylko podgumowanie maski spowodowało że zesztywniała i nie jest miękka.
Kriczer Napisano 9 Listopad 2013 Napisano 9 Listopad 2013 WW2 Hungarian Eastern Bloc 34M Gas Maskczyli 2 wojenna maska węgierska podobno rzadki fant :)
Kriczer Napisano 9 Listopad 2013 Napisano 9 Listopad 2013 http://gasmask1.kalasnyikov.hu/hunmask.htm znalazłem jeszcze to
ktos451 Napisano 10 Listopad 2013 Napisano 10 Listopad 2013 Wiesz, ja swoją maskę (niemiecka GM 38 - cała z gumy) traktowałem olejkiem wazelinowym (który podobno jest dobry do zesztywniałych gum w drzwiach samochodu) - nieco pomogło, kosztuje ok 3 zł (250 ml) w sklepie z artykułami do samochodu itp. Ale nie wiem jakie są profesjonalne środki - sprawdź na forum, może coś znajdziesz.
Pytanie
Landszaft
Witam . Kupiłem taką maskę za parę złotych ale kompletnie nie wiem jakiej armii i czy międzywojenna czy powojenna - nasza czy obca . Sygnatur praktycznie brak , jedynie na czole w kole stempel z cyfrą 2 . Cywilna czy wojskowa ??.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.