Skocz do zawartości

Renault FT 17

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jakiś fachowiec mógłby przybliżyć nieco historię tego czołgu? Może coś mnie z przepracowania ominęło, ale jeszcze niedawno słyszałem, że nikt nie ma pojęcia jak ten czołg znalazł się w Afganistanie a teraz w TV jest już jego pełna historia, jako czołgu który służył w polskiej armii w wojnie 1920 i w jej trakcie został przejęty przez Bolszewików, którzy to mieli go podarować w 1923 jakiemuś afgańskiemu kacykowi...
Znalazłem informację, że w trakcie tej wojny zniszczonych zostało 8 FT-17 a 12 uszkodzonych (potem naprawionych). W niektórych relacjach mówi się o 8 czołgach pozostawionych ponoć przez pancerniaków w Bitwie pod Równem (lipiec 1920) i przejętych przez Bolszewików. Powodem miał być brak paliwa, jednak w bardziej szczegółowych źródłach mówi się tylko o stracie w tej bitwie jednego ozbitego czołgu". Jak było naprawdę? Wiadomo też, że czołgi te Renault eksportował do wielu krajów, w tym Estonii i Litwy. Wiadomo, że ileś sztuk brało udział w wojnie domowej w Rosji po 1918. Ileś sztuk zawędrowało też do Iranu, więc czy nie jest bardziej prawdodobne, że jest to jedna z tych właśnie maszyn a nie polski weteran"? Czy może jest jednak jakiś pewnik w tej sprawie?

Pozdrawiam

VW

Ok, ale na serio chiciałbym wiedzieć czy to pi-arowski pic na wodę, czy mamy do czynienia z autentycznym, narodowym skarbem:) Ponoć namierzyli go najpierw Amerykanie, którzy dostrzegli jakieś polskie napisy? Kolejna legenda ludowa?

Pozdrawiam

VW

O znalazłem ten wątek http://odkrywca.pl/remont-ft-17-tylko-merytorycznie-i-na-temat-,715519.html#715519 dzięki! Wybaczcie, ale mam mało czasu na własne forum a co dopiero na śledzenie wątków na innych ;-) Ale OK, z tamtego wątku też wynika, że to raczej nie jest polski czołg. Nie zrozumcie mnie źle, ja też się cieszę z tak pięknej rekonstrukcji i z tego, że będzie pokazywał kawałek polskiej historii, ale mierzi mnie dorabianie legend bo powoli staje się to naszą narodową specjalizacją. Dziennikarze powinni badać źródła i dbać o swoją wiarygodność a nie ręką w rękę z politykami pisać bajki. Przecież wystarczyłoby napisać, że takie właśnie maszyny służyły w Polskiej armii i broniły naszej niepodległości, i też byłoby pięknie. Po kiego trąbić o pokiereszowanym prez sowieckie kule polskim weteranie", jeśli nie można tego udowodnić i znacznie bardziej prawdopodobne jest obce" pochodzenie pojazdu?
Ale swoją drogą przy okazji wyszła też ciekawa sprzeczność dotycząca Bitwy pod Równem w 1920 - czy straciliśmy tam 8, 6 czy 4 całe czołgi na rzecz Bolszewików? Czy może, jak zdają się mówić fachowcy, był to tylko jeden czołg, który zresztą uległ zniszczeniu? Dla zainteresowanych tematem:
http://derela.republika.pl/ft17pl.htm

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie