soprano_op Napisano 9 Listopad 2013 Autor Share Napisano 9 Listopad 2013 http://www.sfora.pl/Najstarszy-polski-czolg-znow-jezdzi-Zobacz-symbol-walki-z-Rosja-a61460 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 10 Listopad 2013 Share Napisano 10 Listopad 2013 super. szkoda tylko że gąsienice mają te cholerne nakładki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 10 Listopad 2013 Share Napisano 10 Listopad 2013 W sam raz na zakupy. I niech tylko straż wiejska spróbuje założyć blokadę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Czy jakiś fachowiec mógłby przybliżyć nieco historię tego czołgu? Może coś mnie z przepracowania ominęło, ale jeszcze niedawno słyszałem, że nikt nie ma pojęcia jak ten czołg znalazł się w Afganistanie a teraz w TV jest już jego pełna historia, jako czołgu który służył w polskiej armii w wojnie 1920 i w jej trakcie został przejęty przez Bolszewików, którzy to mieli go podarować w 1923 jakiemuś afgańskiemu kacykowi...Znalazłem informację, że w trakcie tej wojny zniszczonych zostało 8 FT-17 a 12 uszkodzonych (potem naprawionych). W niektórych relacjach mówi się o 8 czołgach pozostawionych ponoć przez pancerniaków w Bitwie pod Równem (lipiec 1920) i przejętych przez Bolszewików. Powodem miał być brak paliwa, jednak w bardziej szczegółowych źródłach mówi się tylko o stracie w tej bitwie jednego ozbitego czołgu". Jak było naprawdę? Wiadomo też, że czołgi te Renault eksportował do wielu krajów, w tym Estonii i Litwy. Wiadomo, że ileś sztuk brało udział w wojnie domowej w Rosji po 1918. Ileś sztuk zawędrowało też do Iranu, więc czy nie jest bardziej prawdodobne, że jest to jedna z tych właśnie maszyn a nie polski weteran"? Czy może jest jednak jakiś pewnik w tej sprawie?PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Parówkowym skrytożercom mówimy stanowcze NIE"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Ok, ale na serio chiciałbym wiedzieć czy to pi-arowski pic na wodę, czy mamy do czynienia z autentycznym, narodowym skarbem:) Ponoć namierzyli go najpierw Amerykanie, którzy dostrzegli jakieś polskie napisy? Kolejna legenda ludowa?PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Trylogia to też był pic, ale wzruszała nas tyle lat ;) A ta historia takoż brzmi przyjemnie dla ucha, wrócił staruszek po tylu latach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 VW- po prostu herbaty się opił...A jak cała zdrowa tkanka narodu wie, herbata to zło...A tak, odrobinę, bardziej serio- przeca w Pojazdach była dyskusja o FT... Nie ozgryźliście" pochodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 O znalazłem ten wątek http://odkrywca.pl/remont-ft-17-tylko-merytorycznie-i-na-temat-,715519.html#715519 dzięki! Wybaczcie, ale mam mało czasu na własne forum a co dopiero na śledzenie wątków na innych ;-) Ale OK, z tamtego wątku też wynika, że to raczej nie jest polski czołg. Nie zrozumcie mnie źle, ja też się cieszę z tak pięknej rekonstrukcji i z tego, że będzie pokazywał kawałek polskiej historii, ale mierzi mnie dorabianie legend bo powoli staje się to naszą narodową specjalizacją. Dziennikarze powinni badać źródła i dbać o swoją wiarygodność a nie ręką w rękę z politykami pisać bajki. Przecież wystarczyłoby napisać, że takie właśnie maszyny służyły w Polskiej armii i broniły naszej niepodległości, i też byłoby pięknie. Po kiego trąbić o pokiereszowanym prez sowieckie kule polskim weteranie", jeśli nie można tego udowodnić i znacznie bardziej prawdopodobne jest obce" pochodzenie pojazdu?Ale swoją drogą przy okazji wyszła też ciekawa sprzeczność dotycząca Bitwy pod Równem w 1920 - czy straciliśmy tam 8, 6 czy 4 całe czołgi na rzecz Bolszewików? Czy może, jak zdają się mówić fachowcy, był to tylko jeden czołg, który zresztą uległ zniszczeniu? Dla zainteresowanych tematem:http://derela.republika.pl/ft17pl.htm PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 11 Listopad 2013 Share Napisano 11 Listopad 2013 Wielki PIC nic.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 14 Listopad 2013 Share Napisano 14 Listopad 2013 http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=72&t=130980&st=0&sk=t&sd=a&start=175 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.