Skocz do zawartości
  • 0

Kordzik hitler jugend

Arturro1974409

Pytanie

Napisano
Witam,czy ktoś mi może powiedzieć jak rozpoznać oryginalny kordzik hitler jugend? Jestem fanem 2 wojny światowej,znalazłem ostatnio na aukcji dość ciekawy kordzik za dość niska cenę,ale nie jestem pewien czy to oryginał,sprzedawca nie potrafi tego określić,czy są jakieś znaki szczególne? dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pewnie nikt Ci nie powie, bo to kwestia wprawy. Wrzucaj na weryfikację oryginalności na głównym linki do aukcji, to każdorazowo jest szansa na identyfikację. Niestety znaczenie ma wiele elementów i nie da się tego opisać - trzeba zobaczyć.
Napisano
niedawno miałem wykopany osobiście taki kordzik, z uwagi że mnie nie interesował wymieniłem się za inny fant . Miał sygnaturę na ostrzu przy rękojeści w kole literki RŻM i cyfry M7/36 czyli z roku 36 . oczywiście sygnatury będą się zmieniać ale rok zazwyczaj zawsze powinien być . Uwaga do dziś jest ten kordzik produkowany dla harcerstwa niemieckiego , praktycznie bez zmian tylko już nie ma w rombie swastyki ale jest nadal zachowana szachownica.
Napisano
Witam, kod RZM 7/36 oznacza producenta,rodzaj przedmiotu i materiał z jakiego został wykonany,36 to nie rok tylko producent E.u.F Horster.Orginał najłatwiej rozpoznać po pochwie (jeżeli jest)powinna być stalowa z nitem na zewnętrznej stronie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie