Skocz do zawartości
  • 0

jakis bolec

zagorzalyposzukiwacz

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego aplyger nie unoś się od razu.
Są także moździerze zupełnie małe. Służyły do rozdrabniania np. przypraw w domu. Do dziś są także używane takie maluchy w aptekach choć już w wersji ceramicznej.
Można także do dziś kupić masowo wytwarzane małe moździerze z brązu czy mosiądzu służące li tylko do ozdoby.
Napisano

Kolego kopijnik2 nie sądzę, abyś Ty używał moździerza, więc Twoją wypowiedź uważam za teoretyzowanie.
Na zdjęciu masz moździerz, którego i ja bym nie używał za często z powodu niewygodnego uchwytu, a jednak, co widać, istnieje i jest moździerzem.

Napisano

Rozmiary moździerzy jak widać, też są nieomal dowolne.
Jednak by móc potwierdzić zastosowanie tego olca" potrzebne jest wyraźne zdjęcie jego spłaszczonego końca, które mogłoby służyć do ucierania w moździerzu.

Napisano
Mogę jeszcze tylko dodać wymiary małego moździerza, który jest sprzedawany na jednym z portali:
wysokość (bez tłuczka) - 4cm
średnica - 4,8cm
długość tłuczka - 5,5cm
waga (całość) - 0,2kg
Jak widać wymiary olca" mieszczą się w zakresie używanych tłuczków do moździerzy.
Napisano
Kolego kopijnik2 nie sądzę, abyś Ty używał moździerza, więc Twoją wypowiedź uważam za teoretyzowanie.
---------------
Nie sądzę - rzekł sędzia wieszając perukę - na gwoździu...

----------
włosiennica - per analogiam:
- jest to tłuczek do moździerza użytkowany w zakonach - gdzie mnisi umartwiając się stosowali urządzenia umartwiające"
:)
Napisano
Drogi Kopijniku, dopisz coś jeszcze stricte na temat miast wykręcać się sianem, jako robił to nasz znany rodak.
Chyba, że właśnie założyłeś włosiennicę i posypujesz głowę popiołem, to nie będę przeszkadzał...
:)
Napisano
Karbowania" są niemal na każdym tłuczku - najprostsza ozdoba, którą wykonuje się przy okazji wytaczania tłuczka.
Na tej samej zasadzie zdobiono np. nogi stołów.
Bez lepszego zdjęcia nie można stwierdzić co to jest za olec".
Napisano
Odpowiedź łuczek do moździerza" jest bardzo dobra, tyle tylko że nie na to pytanie, które zadał kolega Zagorzały. Ja zaś ma pytanie do Kolegów szybkich", czy wy kiedykolwiek widzieliście moździerz?
Napisano
Pewnie że nie można, sam nie wiem co to za olec", ale wiem, że na pewno nie jest to tłuczek od moździerza. Moździerz to solidne urządzenie", bo musi być funkcjonalne. Spróbuj Panie Kolego utłuc pieprz czy cynamon taką zabawkową miniaturką :) Oczywiście istnieją moździerze apteczne, ale są one jedynie wyjątkiem potwierdzającym regułę (zresztą częściej tłuczek jest w nich porcelanowy lub szklany) i stawiam hipotezę, że bynajmniej nie moździerz apteczny mieli na myśli Szanowni Koledzy, którzy dokonali zwanej szybkiej identyfikacji".
Napisano
Panie Kolego, cynamon czy pieprz tłucze się tylko w takich małych moździerzach, gdyż w dużym nie byłoby w co trafiać tłuczkiem, ani czego wysypywać z niego... :)
Moździerze apteczne od wielu lat są wyłącznie już tylko całe porcelanowe.
Zresztą wystarczy w wyszukiwarce dać hasło mały moździerz" to wyjdą przykłady takich właśnie moździerzy zarówno użytkowych jak i ozdobnych.
Jak już wcześniej napisałem, zarówno wymiary jak i wygląd ogólny nie dyskwalifikują ów olec" z grupy tłuczków moździerzowych i tylko dokładniejsze zdjęcia mogą pomóc w identyfikacji.
Napisano
Z Twych słów miarkuję, żeś nigdy nie miał do czynienia z moździerzem kuchennym :) Naprawdę chciałbyś tłuc pieprz tłuczkiem o średnicy ziarnka pieprzu? Ja pamiętam jeszcze te czasy, gdy tu i ówdzie moździerze były jeszcze używane :)
Napisano
Po pierwsze napisałem,że to może być cokolwiek,nawet tłuczek do mozdzierza.Nie,że na pewno nim jest,więc proszę czytać ze zrozumieniem tekstu.Po drugie często zaginione tłuczki były zastępowane tłuczkami zastępczymi jak np,ten ze zdjęcia.Po trzecie często mozdzierze były i są elementami ozdobnymi i nie muszą spełniać swojej roli.W takiej formie najczęściej zresztą występują obecnie.Nie rozumiem więc o co te larum-kolega zapytał co to może być,więc dostał odpowiedz.Podaj swoją wersję kolego aplyger,gdyż wersja że NIE,bo NIE nijak się ma do tej identyfikacji.Nie twierdzę i nie twierdziłem,że to na pewno tłuczek,podałem tylko jedną z możliwych wersji.
Napisano
Ależ Kolego, żadne tam larum", nikt nie ma do Ciebie żadnych pretensji. Proszę nie brać sobie do serca zwyczajnych dyskusji- po to jest forum, jak sama nazwa wskazuje.
Napisano
A widziałem,widziałem nie raz i nie dwa...Kolega aplyger to widzę wybitny specjalista od wszelkiej maści przedmiotów zardzewiałych,ciężkich do ustalenia przedmiotów,tym bardziej na podstawie kiepskiej jakości zdjęć.Na dodatek wybitnie udzielający się w innych wątkach,siejący zgiełk i zamieszanie.Bawisz się w upominacza i nowego moderatora zapewne.Hamuj piętą kolego,w ten sposób kariery nie zrobisz,ewentualnie zarobiszcoś nowego na swoim raczkującym koncie.Pozdrawiam niezbyt serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie