predi888 Napisano 10 Październik 2013 Autor Napisano 10 Październik 2013 Mam już kilkadziesiąt znaleźnych monet , prawie wszystkie to miedziaki .Każda monetka jaką znajdę od razu idzie w oliwę . Biorę korek po napoju ,wrzucam monetę i zalewam .Niby wszystko ok,ale stan monet prawie w ogóle się nie poprawia. Czasami je wyciągam i przecieram starą szczoteczką do zębów ale efekt jest mizerny . Wiem że przy czyszczeniu potrzebny jest czas itd ,ale człowiek chciałby zobaczyć jakieś efekty tego panierowania" .Może oliwy za mało daję ?
Czlowieksniegu Napisano 10 Październik 2013 Napisano 10 Październik 2013 Toż oliwa bardziej zapobiegnie dalszej degrengoladzie lub odklei" brud... Nie sądzę, aby wraz ze wzrostem ilości litrów oliwy, stan do menniczego wrócił :-(
samter Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 Z pustego nawet Salomon nie naleje. Oliwa może ewentualnie zmiękczyć osady.
jarzabek Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 jednak kult oliwki w narodzie gleboko siedzi.proponuje jeszcze nasmarować odczekać kilka miechów a potem się sztachnąć zjełczałym smrodem - będzie lepiej niż po dopalaczach i grzybkach-halucynach :)
DUDAS666 Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 jarzabek jezeli kult oliwki nie to kult czeo twoim zdaniem jest lepszy??(zeby wyczyscic monetke??)
kamil.gt Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 ja mocze miedziaki w tranie z łososia może wydaje sie to śmieszne ale bardziej oczyszcza niż oliwka mocz w tranie i przecieraj wacikami kosmetycznymi raz na jakiś czas
kamil.gt Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 a jeszcze jedno moneta nie ciekawie pachnie po takim zabiegu trzeba ja osuszac jak masz miedziaki z dobrym biciem to bedziesz zadowolony chyba że masz jakieś maleństwa ze słabym biciem to lipa ja mam takich kilkadziesiat i niema sposobu na doczyszczenie ich mozna moczyc i nic to nieda
predi888 Napisano 15 Październik 2013 Autor Napisano 15 Październik 2013 jednak kult oliwki w narodzie gleboko siedzi."Wiara wiarą ,ale zawsze lepiej w miarę ezinwazyjnie" potraktować monetę,niż chociażby grzać ją nad palnikiem Bunsena. bo i takie kwiatki w necie da się znaleźć.
Pezett Napisano 22 Październik 2013 Napisano 22 Październik 2013 A moze ocet spirytusowy 10 procentowy no . Łyżeczkę soli i na gaz na 10 - 20 min . Pózniej przepłukać w gorącej wodzie , drugie płukanie w wodzie destylowanej . Patyna zostanie nienaruszona :)100 ml octu + łyżeczka soli + 10 - 20 min na gazie pod przykryciem i powinien pojawić się zadowolenie .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.