Skocz do zawartości

Konserwacja monet w oliwie -co robię źle ?

predi888

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam już kilkadziesiąt znaleźnych monet , prawie wszystkie to miedziaki .
Każda monetka jaką znajdę od razu idzie w oliwę . Biorę korek po napoju ,wrzucam monetę i zalewam .
Niby wszystko ok,ale stan monet prawie w ogóle się nie poprawia. Czasami je wyciągam i przecieram starą szczoteczką do zębów ale efekt jest mizerny .

Wiem że przy czyszczeniu potrzebny jest czas itd ,ale człowiek chciałby zobaczyć jakieś efekty tego panierowania" .

Może oliwy za mało daję ?
Napisano
jednak kult oliwki w narodzie gleboko siedzi.
proponuje jeszcze nasmarować odczekać kilka miechów a potem się sztachnąć zjełczałym smrodem - będzie lepiej niż po dopalaczach i grzybkach-halucynach :)
Napisano
ja mocze miedziaki w tranie z łososia może wydaje sie to śmieszne ale bardziej oczyszcza niż oliwka mocz w tranie i przecieraj wacikami kosmetycznymi raz na jakiś czas
Napisano
a jeszcze jedno moneta nie ciekawie pachnie po takim zabiegu trzeba ja osuszac jak masz miedziaki z dobrym biciem to bedziesz zadowolony chyba że masz jakieś maleństwa ze słabym biciem to lipa ja mam takich kilkadziesiat i niema sposobu na doczyszczenie ich mozna moczyc i nic to nieda
Napisano
jednak kult oliwki w narodzie gleboko siedzi."

Wiara wiarą ,ale zawsze lepiej w miarę ezinwazyjnie" potraktować monetę,niż chociażby grzać ją nad palnikiem Bunsena. bo i takie kwiatki w necie da się znaleźć.
Napisano
A moze ocet spirytusowy 10 procentowy no . Łyżeczkę soli i na gaz na 10 - 20 min . Pózniej przepłukać w gorącej wodzie , drugie płukanie w wodzie destylowanej . Patyna zostanie nienaruszona :)100 ml octu + łyżeczka soli + 10 - 20 min na gazie pod przykryciem i powinien pojawić się zadowolenie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie