Skocz do zawartości
  • 0

halabarda

tytus 75

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgadzam się z kolegą Kupniula. Na pewno nie jest to halabarda średniowieczna. Wygląda to trochę jak połączenie glewia i gizarmy jednak na pewno też nie jest żadną z nich. Nie wiem natomiast jak wyglądały późniejsze halabardy" tzw. gwardii pałacowych bądź straży miejskich. Wydaje mi się ,że przedmiot ten wartość bojową ma znikomą toteż używany mógł by być raczej jako rekwizyt teatralny, paradny czy też kościelno-wielkanocny niż jako groźna broń. Przede wszystkim nie pasuje mi ten półksiężyc- nie bardzo wiem jaką mógłby on spełniać funkcję w czasie walki. W oryginalnej broni powinno tu być raczej szerokie ostrze jak w toporze. Wątpliwości moich nie budzi natomiast hak" po przeciwnej stronie. Na uwagę zasługuje również moim zdaniem sposób osadzenia tej halabardy" na drzewcu który odbiega od klasycznej halabardy. Wydaje mi się ,że tuleja jest zbyt krótka jak na broń bojową.
pozdrawiam
Napisano
Z tym kształtem ostrza nie do końca jest tak. Na przestrzeni wieków spotkać dawało się różne.
Tutaj można znaleźć różne kształty
http://pl.wiktionary.org/wiki/Plik:Hallebardes-p1000544.jpg
http://www.dawneuzbrojenie.republika.pl/g27.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fer_de_hallebarde_XVII_4406.JPG
Podobną do tej widziałem w jakimś źródle i była opisana jako niemiecka z XVII wieku
Napisano
Jeśli faktycznie broń to raczej dosyć późna. Jak już pisałem nie znam typów halabardy i jej pochodnych z okresu nowożytnego. W trzecim linku podanym przez viatora01 jest coś co przypomina omawiany przedmiot(szczególnie chodzi mi o to ostrze w kształcie półksiężyca). Tylko czy aby na pewno to jest broń o charakterze bojowym a nie paradnym?
Napisano
viator01 twoje linki które podałeś to właśnie w dużej mierze ozdobne, paradne itp halabardy. Haki były stosowane normalnie i to prawda (chodziło o zaczepienie jeźdźca i zrzucenie z konia), ale tutaj po 1 osadzenie za krótkie (zbyt nie pewne w walce) oraz same ostrza takie zbyt zaokrąglone, zawsze jednak raczej starano się mieć ostrza lub zaostrzone elementy ;)
Napisano
Co do tego, to się wszyscy zgodzili, że nie była to broń do walki. Teraz pozostaje pytania ile może mieć lat i czy jest to rekwizyt (straże grobowe, dekoracja), czy element użytkowy (straż). Na mój gust od razu odpada funkcja reprezentacyjna (niezbyt to ładne w porównaniu do innych podobnych fantów).
Napisano
Tego typu broń charakteryzowała się tym, że miała długie wąsy (metalowe listwy) odchodzące od tulei i nachodzące na długość drzewca. Tu tego nie ma.
Obstawiam na XIXwieczną rekonstrukcję do wystroju pałacowego, może być też straż grobowa. Jednak warto by to oczyści i poszukać śladów punc.
Napisano
To nie do końca moja działka, ale pewnie będzie ciężko przeprowadzić identyfikację. Może być autentyczna halabarda straży miejskiej z XVII - XVIII wieku, ale równie dobrze rekwizytem tzw. straży grobowej
Napisano

Link dla zalogowanych na facebooku

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=507213612704306&set=a.406317519460583.91064.406305742795094&type=1&permPage=1

Napisano
Też od razu założyłem, że to nie jest broń do walki, dlatego pisałem o zastosowaniu powiedzmy dekoracyjnym (np. przez straże grobowe i inne tego typu) lub przez straże miejskie (tutaj raczej nie był to element przeznaczony do poważnej walki. Halabardy strażników nie zawsze miały metalowe pręty, które głównie chronić miały drzewce przed uszkodzeniem bronią sieczną.
Napisano
W rzeczy samej nie jest to typ bojowy.Wedłóg klasyfikacji broni drzewcowej Deana Bashforda ten typ rozwinoł się z halabardy bojowej,która wzieła swój początek od berdysza.
Jest to model pałacowy,który wykształcił się w latach 1600-1700.Informacje zaczerpnołem z pozycji-,,1000 słów o broni białej i uzbrojeniu ochronnym W.Kwaśniewicz.Jutro postaram się wrzucić zdjęcie,-pozdr Romek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie