Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk kumulacyjny 76,2 mm

gudek82

Pytanie

Napisano

Witam
Mam pytanie czy pocisk w radzieckiej 76,2 mm to pocisk kumulacyjny ?, nie mogę się doszukać w sieci, ktoś z kolegów może wrzucić jego budowę, dodam że klucha została zdołowana.
Pozdrawiam
gudek82

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żeby raz na zawsze uciąć głupie dywagacje nie na temat, zamieszczam zdjęcie przedstawiające porównanie obu typów pocisków (zdjęcie jak widać pochodzi z kolekcji kolegi Loslaua, ale myślę, że się nie obrazi).

Różnice w budowie pocisków są aż nadto zauważalne nawet dla mało wprawnego obserwatora, także bez wyjmowania pocisku z łuski. Według mnie temat wyczerpany.

Dodam jeszcze, że model BR-353A jest w Polsce częściej spotykany, niż BR-350M.

Napisano

Witam
Mam pytanie czy pocisk w radzieckiej 76,2 mm to pocisk kumulacyjny ?, nie mogę się doszukać w sieci, ktoś z kolegów może wrzucić jego budowę, dodam że klucha została zdołowana.
Pozdrawiam
gudek82

Napisano
kamil99karpik stąd wiem, iż dostałem info odnośnie różnic w pocisku właśnie, co prawda różnice nie są duże ale można je wyłapać. Poniżej wklejam link od kolegi który podrzucił mi właśnie tą informację. Co do kluchy jak pisałem jest zdołowana.

http://reibert.info/threads/%D0%9C%D0%BC%D0%B3-%D0%B2%D1%8B%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB-76-2-%D0%BC%D0%BC-%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D1%81%D0%BE%D0%B2.286477/

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Napisano
kamil99karpik - a co Ty tak sie dopytujesz? Na służbie jesteś czy co? Każdy wsawiający przedmioty na identyfikacje sam bierze odpowiedzialność za to co wstawia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie