hotrodrumble Napisano 9 Sierpień 2013 Autor Napisano 9 Sierpień 2013 Witajcie, ostatnio znalazłem taki przedmiot, długość około 24cm. Czy to jest jakiś rodzaj bagnetu? Pozdrawiam.
bert.F Napisano 10 Sierpień 2013 Napisano 10 Sierpień 2013 Witam,modyfikacja niemieckiego bagnetu 84/98/III na nóż szturmowy
por.pil.020 Napisano 10 Sierpień 2013 Napisano 10 Sierpień 2013 Dokładnie, jest to niemiecki bagnet przerobiony na tzw. nóż okopowy. Żołnierze często robili sobie takie noże do walki wręcz (standardowy bagnet byłby za dlugi). Sam znalazłem kilka takich przeróbek na pobojowiskach (I i II wojennych), ale i tak zawsze znajdą się wielcy znawcy" którzy przeczą tej teorii i twierdzą że wszystkie takie noże to współczesne przeróbki ;]
hotrodrumble Napisano 11 Sierpień 2013 Autor Napisano 11 Sierpień 2013 Bardzo dziękuję kolegom za pomoc, chylę czoła przed poziomem wiedzy i doświadczenia.
viator01 Napisano 10 Sierpień 2013 Napisano 10 Sierpień 2013 Takie noże służyły nie tylko do walki, ale także jako zwykłe noże, bo jakoś trzeba było sobie radzić, a bagnet nie bardzo się nadaje do krojenia chleba :)
hotrodrumble Napisano 9 Sierpień 2013 Autor Napisano 9 Sierpień 2013 Witajcie, ostatnio znalazłem taki przedmiot, długość około 24cm. Czy to jest jakiś rodzaj bagnetu? Pozdrawiam.
viator01 Napisano 9 Sierpień 2013 Napisano 9 Sierpień 2013 Na mój gust wygląda na niemiecki bagnet do mausera z obciętą głowicą, skróconą głownią, który mocno oberwał i ma zgiętą rękojeść. Jelec wydaje się typowy dla tych bagnetów.
Pytanie
hotrodrumble
Witajcie, ostatnio znalazłem taki przedmiot, długość około 24cm. Czy to jest jakiś rodzaj bagnetu? Pozdrawiam.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.