Skocz do zawartości
  • 0

bagnet s84/98 ?

Ułan23

Pytanie

Napisano

Witam,chciałbym sie dowiedziec co znacza bicia na nim,na zdjeciu widac najpierw jak by wrona i małymi literami W2A253 potem 2150,na rekojesci przy koncu dwa bicia W2A253.Zakupiłem go w Angli od starszego kolekcjonera(ciezko było kupic)Postaram sie wrzucic wiecej fotek bo mam,tylko jedno moglem zaladowac.Z gory dziekuje za odp.Pozdr Ułan23

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,chciałbym sie dowiedziec co znacza bicia na nim,na zdjeciu widac najpierw jak by wrona i małymi literami W2A253 potem 2150,na rekojesci przy koncu dwa bicia W2A253.Zakupiłem go w Angli od starszego kolekcjonera(ciezko było kupic)Postaram sie wrzucic wiecej fotek bo mam,tylko jedno moglem zaladowac.Z gory dziekuje za odp.Pozdr Ułan23

Napisano
I sprawdź jeszcze na głowni, ale na grzbiecie u nasady czy nie ma dwucyfrowego oznaczenia roku, bo WaA253 stosowało kilku producentów, ale w latach 1936-1940, więc ten rok powinien być. Dopiero pod koniec wojny zamieszanie się robiło :)
Napisano
Patrze i nie ma jest tylko na głowni WaA253 ale dwa razy nabite i widac tam wyraznie wrone,sadzicie ze stan jest dobry??jak na ten rok ??I czy te drewniane okładziny sa orginalne?
Napisano
Mozliwe,na zdjeciu trzecim sa pokazane nabicia na glowni a na pierwszym focie widac WaA253 i nr 2150,O ten nr chodzi,ponoc to nr seryjny bagnetu.Ciekaw jestem jak ten pancio <<Anglik>>Nabył ten fant.Ma wielki zbiór,odznaczenia,noze ,szable.I wszystko na sprzedaz.Pozdr
Napisano
Zoom trochę zawodzi u Ciebie :) ale okładziny wyglądają na oryginalne. Dla pewności daj fotki bliższe samej rękojeści, a zwłaszcza śrub.
Jak nie ma nabitych numerów, to rzeczywiście mogła być produkcja eksportowa (chociaż nazwa producenta najczęściej była nabijana). Nabicie WaA wtedy rzeczywiście następowało, z tym, że portugalskie bagnety miały nabijane numery na rękojeści.
Napisano
Żeby uporządkować: WaA masz nie na głowni, a na głowicy - głownia to część, która chowa się w pochwie :)
Na zatrzasku jest numer i można się domyślać, że to numer seryjny bagnetu (ale niekoniecznie - te numery ułatwiały montaż i różnie je nabijano, czasem były dwie cyfry).
W przypadku portugalskich bagnetów rzeczywiście nie zawsze była nazwa producenta, ale dziwi mnie to, że nie nabito na niej numerów już w Portugalii. Być może ten egzemplarz był wykorzystywany np. w policji (ale to tylko domysły).
Tutaj masz informacje o kontraktach dla Portgalii i jest podobny bagnecik, tylko ma numer nabity na jelcu (dość słabo widoczny) http://worldbayonets.com/Bayonet_Identification_Guide/Portugal/Portugal2.html
Co do stanu, to jest dobry, a nawet bardzo dobry jak na wersję z drewnianymi okładkami, ale portugalskie nie osiągają tak wysokich cen, jak używane przez Niemców (w tym stanie to pewnie około 300-350 zł).
Napisano
Dzieki viator01 !! Tak prawie taki sam,i dzieki tobie dostrzeglem nr na pokrowcu,na tym <<chaczyku>>co sie zawiesza skurzaną zawieszke.Tylko słabo je widac bo chyba był malowany,pokrowiec,albo sie myle;PSprobuje je zaraz odczytac.
Napisano
Na pochwie jest nr 21,farba jest chyba oryginalna bo jest jedna warstwa,nie wiem czy dobrze zrobiłem,ale zeby odczytac nr na pochwie troche ja zdarłem;-/
Napisano
Mógł mieć słabo wybite numery i po czyszczeniu/szlifowaniu gorzej je widać. Jelec też wygląda na czyszczony kiedyś - może i tam były jak na tym przykładowym, a po zabiegach znikły. Zresztą brak numeru portugalskiego nic nie zmienia, bo niemieckie wykonanie jest typowe i wszystkie detale się zgadzają.
Napisano
,,Pierwsze przykłady kontraktu posiadającą numer na rękojeści i bear WAA 253 znaczków '',czyli jest to bagnecik z 1937,Szkoda jak bym wiedzial wczesniej nie wiem czy bym akurat tego kupił ale niech lezy;)Wyprudukowany przez niemcow dla Portugali.,,W przeciwieństwie do bagnetów produkowanych dla niemieckiej armii , te bagnety nie mają oznaczeń i herbaty. Zespoły kontrolne reprezentowane przez WAA 253 i WAA 883, pokryte wielu dużych producentów Solingen ostrza, więc nie wiadomo, która firma produkowane te bagnety.''

Ten bagnet został wyprodukowany w Niemczech , w ramach kontraktu dla portugalskiego rządu. Bagnet jest niemiecki M1884/98 III, wykonane na tej samej linii produkcyjnej, co te używane przez Wehrmacht. Przykład ten nosi marek niemieckich akceptacji rządowych (waffenamts), co oznacza, że spełnia niemieckie

Bagnet nóż do stosowania na 8 mm. Mauser m/937 Short Rifle, wyprodukowany dla Portugalczyków, w Niemczech, począwszy od 1937 roku. M/937 jest ściśle związane z Kar 98k. Ten bagnet był również używany z Kar karabinów 98K, że Portugalia uzyskanych z Niemiec w 1941 roku.

viator01 Dzieki za pomoc brachu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie