Skocz do zawartości
  • 0

Blok Silnika

Pablo.wpl

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikacje tego silnika bądź jakieś domniemania, teren wskazywał by na początki lotniska które było w 44 zaczetę przez niemców tworzone potem rosjanie to przejeli.

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego wykop39, mnie sie wydaje że górnozaworowa czwórka
nie widac gniazd zaworowych i zagłębienia komory spalania, ale to moze kwestia oczyszczenia tego bloku, tak jak wspomniałem przypomina blok mojego fiata 1100,i pewnie wielu innych rzedowych czwórek
Napisano

Proszę o identyfikacje tego silnika bądź jakieś domniemania, teren wskazywał by na początki lotniska które było w 44 zaczetę przez niemców tworzone potem rosjanie to przejeli.

Napisano
bardzo podobny albo nawet i to, trafiony w okolicy lotniska, w niedziele go zabiore do domu i umyje
wstawie zdjecia jak juz bedzie czystty
pozdrawiam i dzieki
Napisano
Kolego Pablo - jeśli wydaje Ci się, że to może być FIAT 1100, to przyjrzyj się w jakiej odległości od górnej płaszczyzny kadłuba (styku z głowicą)znajduje się komora popychaczy zaworów. O innych szczegółach różniących silnik FIATA 1100 od Twego znaleziska nie będę pisał,bo w tej bryle zaschniętego błota można się ich raczej domyślać.
Aby wstępnie rozpoznać rodzaj silnika wystarczy szpadelkiem zeskrobać błoto z górnej płaszczyzny kadłuba w miejscu gdzie powinny być gniazda zaworowe (lub otwory na drążki popychaczy), oraz nad komorą popychaczy (czy są tam kanały od kolektora).Zmierzyć orientacyjnie średnicę cylindra.
Napisano
najbardziej zblizony wygladem do fordowskiego silnika np z modelu A
i jego pochodnych tych także z ruskich Gazów (Gaz AA, 67 itp - licencja forda) i wtym przypadku faktycznie dolniak

zdj silnika fiata 1100 dałem jako przykład

trzeba oczyścic ten silnik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie