aplyger Napisano 19 Lipiec 2013 Autor Napisano 19 Lipiec 2013 Od czego jest ta oś? Domyślam się, że od jakiegoś pojazdu konnego, ale może uda się ustalić coś więcej?
aplyger Napisano 19 Lipiec 2013 Autor Napisano 19 Lipiec 2013 Dodam, że oś jest w przekroju kwadratowa, zaś końcówki ma stożkowate.
herkemur Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 Witam. Mam dokładnie taką samą oś. Z tego co opowiadał mój dziadek jest to oś od starego wozu drabiniastego. Moja ma na końcach gwint. Mam też kilka metalowych piast podejrzewam że z tego samego wozu ale nigdy nie sprawdzałem czy pasują do osi.
Norberet Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 Witaj kolego aplyger, wg mnie jest to ośka od wozu konnego, takiego jak do dziś jeżdżą po wsiach, kwadratowy przekrój środkowej części służy do odpowiedniego umocowania ośki, natomiast na okrągłe końcówki zakłada się koło z łożyskiem. U mojego dziadka na wsi leży kilka takich osi i maja podobny wymiar około półtora metra długości.
steell Napisano 19 Lipiec 2013 Napisano 19 Lipiec 2013 A lepsze zdjęcie bo z tego to nic się nie da wywnioskować, przydały by się wymiary albo coś co pozwoli się w nich zorientować np. pudełko zapałek
aplyger Napisano 20 Lipiec 2013 Autor Napisano 20 Lipiec 2013 Przepraszam, Kolego Steel, ale nie mogę już zrobić innego zdjęcia, bo zostawiłem ten przedmiot w lesie, niech złomiarze mają, a co tam! Na fotce widać saperkę polskiego wojska ludowego, która ma, jak zapewne pamiętasz (jeśli byłeś w woju) zaznaczoną blisko kulki długość 50 cm. Tak więc cała oś ma około 140- 150 cm długości i jest strasznie ciężka (co z pewnością ucieszy erenowych przedstawicieli firm utylizujących surowce wtórne". Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie. Dodam, że oś znalazłem na terenie pałacu spalonego przez sowietów w 1945 roku, dokładnie na terenie parku dworskiego, który obecnie zamienił się w prawdziwą puszczę.
aplyger Napisano 21 Lipiec 2013 Autor Napisano 21 Lipiec 2013 Dziękuję Szanownym Kolegom za identyfikację i pozdrawiam.
Pytanie
aplyger
Od czego jest ta oś? Domyślam się, że od jakiegoś pojazdu konnego, ale może uda się ustalić coś więcej?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.