baxter7619 Napisano 18 Lipiec 2013 Autor Napisano 18 Lipiec 2013 Panowie, czy da radę coś więcej wycisnąć z tych rosyjskich bić ? szukałem sam mam pewne podejrzenia, ale brak pewności.z góry dzięki za pomoc.
steell Napisano 22 Lipiec 2013 Napisano 22 Lipiec 2013 Tu już nie chodzi o identyfikacje bicia, zainteresowała mnie ta sprawa bo informacje na ten temat są bardzo skąpe.Wiem już w jakich strukturach występowały parki ale dalej nie wiem co to było. Dalej mam wrażenie że sformułowanie Parkowa brygada artylerii jest błędne w swoim założeniu.
baxter7619 Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Napisano 22 Lipiec 2013 nie ? temat bardzo interesujący i szkoda bo miałem nadzieję, że coś z tego się urodzi.
steell Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 No to zacznijmy od początku czy istniała 36 brygada artylerii, odpowiedź znalazłem tutaj.http://antologifo.narod.ru/pages/list/histore/ist36abr.htm
steell Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 Interesuje nas ten zapisМировая война: С 20.07.1914 г. - 13-й армейский корпус в составе 2-й армии (Северо-Западный фронт).В августе 1914 года, в составе 13-го армейского корпуса, бригада попала в окружение и была разбита.В июле 1915 г. - Для вновь восcтанавливаемой 36-й пехотной дивизии сформирован 36-й Отдельный Артиллерийский дивизион, в составе 3-х батарей.Czyli w 1914 roku brygada razem z innymi jednostkami została okrążona i rozbita /w Prusach/Nigdy już nie pojawiła się jako jednostka, co nie znaczy ze część żołnierzy nie została wcielona do innych jednostek.W 1915 roku utworzono 36 samodzielny dywizjon artylerii w składzie 36 dywizji piechoty, prawdopodobnie z niedobitków brygady.
steell Napisano 21 Lipiec 2013 Napisano 21 Lipiec 2013 Czyli chyba nie brygada a park artyleryjski czyli chyba coś odpowiedzialnego za sprzęt lub amunicję lub jedno i drugie.
HU13ERT Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 KorabkowPrześledziłem Twoje agresywne wpisy oraz całą działalność na tym forum i stwierdzam, że nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji a skąd czerpię wiedzę na temat organizacji, struktury i dyslokacji wojsk rosyjskich zostanie moją tajemnicą. To nie jest forum bibliofilów.steellMylisz dwie jednostki: 36 brygada artyleriii36 parkowa brygada artylerii.
HU13ERT Napisano 21 Lipiec 2013 Napisano 21 Lipiec 2013 coriolan Po Tobie akurat spodziewałem się większej dokładności bo rozumiem oddział z linku pasuje do bicia na tej broni, tak?W poprzednim wpisie popełniłem błąd.Jest:Jak można przeczytać w składzie korpusów wyliczone są oddzielnie brygady artylerii i POLOWE brygady artylerii:"Powinno być:Jak można przeczytać w składzie korpusów wyliczone są oddzielnie brygady artylerii i PARKOWE brygady artylerii:"Napiszę tak:skoro tylko ja widzę różnice pomiędzy-polową brygadą artylerii-parkową brygadą artylerii-brygadą artylerii-parkiem artyleryjskim(ostatnie trzy funkcjonowały jako niezależne jednostki w różnych okresach Rosji Carskiej, do tego były np. turkiestańskie parkowe brygady artylerii i strzeleckie parkowe brygady artylerii itp) pozostaje mi tylko poddać się w próbach identyfikacji tego bicia...Czekam z niecierpliwością na Wasze argumenty za inną niż moja identyfikacja.
coriolan Napisano 21 Lipiec 2013 Napisano 21 Lipiec 2013 @HU13ERT e-book Artyleria" obrazuje stan na 1909r - przed reformą z 1910.Po reformie: ПаркиНа каждую полевую пехотную или стрелковую дивизию с её артиллерией в военное время полагается парковая артиллерийская бригада в составе трех парков, свернутая в мирное время в один парк. Помимо этого парки полагаются стрелковым бригадам и отдельным артиллерийским дивизионам."Nigdzie nie napisałem,że Twój odczyt jest błędny,uważam go za prawidłowy.Druga rzecz,że w internetowych spisach archiwalnych dot.armii carskiej brak jest zapisow o 36 parkowej artyleryjskiej brygadzie.
HU13ERT Napisano 9 Październik 2013 Napisano 9 Październik 2013 Odnośnie zasad działania i podziału artylerii parkowej (przytoczonej w innym wątku ale wg. mnie tu też powinna się znaleźć)Artyleria Parkowa (obok polowej, fortecznej i zapasowej) dzieliła się na:a) parki mobilne - lotne" (Летучие парки)- w czasie pokoju po jednym parku na każdą artyleryjską brygadę,- w czasie wojen formowane w PARKOWE BRYGADY ARTYLERII: po 3 parki dla wojsk rosyjskich w Europie i 4 parki (w tym jeden górski) dla kaukaskich,- oddzielne parki dla każdej strzeleckiej brygady, pułków haubicznych, konno-górskich dywizjonów i 2 Wschodnio-Syberyjskie Mobilne Parki.W każdym korpusie byłe wydzielane przez dowódcę artylerii parki odpowiadające za transport amunicji z lokalnych parków i łusek do elaboracji.b) parki rezerwowe - przydzielane do wojsk rezerwowych,c) parki miejscowe (lokalne, Местные парки) - po jednym na dwie dywizje piechoty,- odpowiadają za składowanie i konserwację broni i amunicji,d) parki oblężnicze ( Осадные парки) - istniały trzy w tym jeden kaukaski,- wyposażone były w działa większego kalibru oraz sprzęt dla oddziałów fortecznych.
Korabkow Napisano 19 Lipiec 2013 Napisano 19 Lipiec 2013 Książka dotyczy szabel rosyjskich używanych w W.P.przykłady rosyjskich oznaczeń to sprawa marginalna,ale jeżeli jest błąd to jest i nie będę go negował.Jeżeli uważasz,że jest lepsza literatura o szablach rosyjskich,która ukazała się w Polsce to podaj tytuł.Na swoją tezę nazwy nie podałeś źródła,czy to jest jedyna wyrocznia Wikipedia ??
steell Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 Temat ciekawy, przyznam się, że nie wiem co to za istota ta 36 parkowa brygada artylerii". Rozumiem pojęcie park maszynowy, artyleryjski, samochodowy itd. Natomiast faktycznie nie bardzo kojarzę pojecie parkowa brygada artylerii". W kwestii wyjaśnienia kieruje mną zwykłą ciekawość i chciałbym się co nieco na ten temat dowiedzieć.
steell Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 Pojecie to w stosunku do armii rosyjskiej kojarzy mi się z jednostka rozwinięta w przeciwieństwie do jednostek rezerwowych, ale mogę się mylić, widziałem takie określenie w stosunku do kompanii ale z czasów napoleońskich.
Korabkow Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 Ty steell za dużo nie kombinuj,wyrocznia delficka w postaci HU13ERT powiedziała prawdę jedyną objawioną,więc uki po szwach i milczij"p.s.niestety nie ma tu znaczków uśmieszków bo takowe chciałbym wkleić.
HU13ERT Napisano 22 Lipiec 2013 Napisano 22 Lipiec 2013 steell A jak wytłumaczysz istnienie takich licznych znaków"http://www.pugoviza.ru/files3/ps_class_cat.shtml?d=7&fn=ps_art&n=%C0%F0%F2%E8%EB%EB%E5%F0%E8%FFostatni w górnym rzędzie, dolny rząd (znajdowane także na terenie Polski) i następna strona. ?
baxter7619 Napisano 18 Lipiec 2013 Autor Napisano 18 Lipiec 2013 Panowie, czy da radę coś więcej wycisnąć z tych rosyjskich bić ? szukałem sam mam pewne podejrzenia, ale brak pewności.z góry dzięki za pomoc.
steell Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 Na pewno carskie, możliwe ze początek to 1 pułk piechoty.
steell Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/1_Pu%C5%82k_Strzelc%C3%B3w_Imperium_Rosyjskiego
HU13ERT Napisano 21 Lipiec 2013 Napisano 21 Lipiec 2013 steellNiestety na chwilę obecną nie znam szczegółów jak była zorganizowana parkowa brygada artylerii. Wiem ze była odrębnym oddziałem na szczeblu korpusu. Składała się z 3 parków i zarządu brygady, każdy park transportował 3128 szt amunicji w 34 biedkach amunicyjnych.Poszukam więcej informacji wieczorem...Tak na szybko skład korpusów frontu południowo-zachodniego w 1916 roku:http://www.grwar.ru/library/Vetoshnikoff/BB_13.htmlJak można przeczytać w składzie korpusów wyliczone są oddzielnie brygady artylerii i polowe brygady artylerii: [...] 7-я АРМИЯ2-й армейский корпус26-я пехотная дивизия: 101-й Пермский, 102-й Вятский, 103-й Петрозаводский, 104-й Устюжский пехотные полки, 26-я артиллерийская бригада, 26-я парковая артиллерийская бригада, 16-я и 17-я пулеметные команды Кольта.43-я пехотная дивизия: 169-й Ново-Трокский, 170-й Молодечненский, 171-й Кобринский, 172-й Лидский пехотные полки, 43-я артиллерийская бригада, 43-я парковая артиллерийская бригада, 9-я и 11-я пулеметные команды Кольта. [...] "Na dole przypisy dla zainteresowanych.
steell Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 prędzej ten chociaż to też tylko domysłyhttp://pl.wikipedia.org/wiki/1_Newski_Pu%C5%82k_Piechoty
coriolan Napisano 21 Lipiec 2013 Napisano 21 Lipiec 2013 http://www.runivers.ru/bookreader/book58151/#page/445/mode/1up
Korabkow Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 Książka :Tadeusz Bilnik,Tadeusz Gaponik-Szaszki rosyjskie w Wojsku Polskim,strona49 przykłady cech wojskowych umieszczanych na broni białej poz.1- 36 Polowa Brygada Artylerii,broń nr 133.Radzę wszystkim inwestować w dobrą literaturę a Wikipedię z jej informacją,że nie biorą odpowiedzialności za wpisy/bo każdy idiota tam może nabazgrać/ radzę traktować z przymrużeniem oka-delikatnie mówiąc.
baxter7619 Napisano 19 Lipiec 2013 Autor Napisano 19 Lipiec 2013 dzięki za informacje Korabkow.36 Polowa Brygada Artylerii-czy można coś więcej o niej się dowiedzieć ? co robiła w Polsce, gdzie stacjonowała itp ?może na rosyjskich stronach ?
Pytanie
baxter7619
z góry dzięki za pomoc.
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.