Skocz do zawartości
  • 0

Znak topograficzny na messtischblatt

wojtek1425

Pytanie

Napisano

Witam,
Czy mógłby ktoś z Państwa pomóc mi w określeniu co może oznaczać powyższy znak na mapie (chodzi mi o ten mały prostokąt, nad którym zaznaczone są drzewa)?

Wojtek

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Próbowałem odnaleźć takie oznaczenie w książce Gąsiewicza, jednakże nic nie mogłem dopasować. Tak jak Pan wspomniał zabudowania zwykle oznaczane są jako zamalowane prostokąty.

Przesyłam dla porównania zdjęcie satelitarne tego samego obiektu"

Wojtek

Napisano

Na tej mapce masz zaznaczone stawy rybne kolorem czerwonym. Na niebiesko zaznaczyłem zabudowania (cegielnia). Na Twojej mapce widać zaznaczone rowy melioracyjne (ścieżki zaznaczało się podwójnymi liniami) oraz obszar łąkowy więc stawiałbym na zbiornik wodny, może jakieś nieopisane wyrobisko. Do zabudowań miałbyś chociaż ścieżkę, do takiego zbiornika już niekoniecznie. Zdrów!

Napisano
Przemknęło mi to przez głowę, ale nie stosuje się tego znaku jako pojedynczego, a w grupie z innymi - dokładnie jak w podanym przykładzie. Najbardziej prawdopodobny jest jednak zbiornik z wodą jeśli się założy, że znak narysowano prawidłowo.
Napisano
Dzięki, torfowisko by pasowało, teren ten jest dość podmokły. Postaram się wybrać w to miejsce w najbliższym czasie i sprawdzę co tam pozostało.
Napisano

Witam,
Czy mógłby ktoś z Państwa pomóc mi w określeniu co może oznaczać powyższy znak na mapie (chodzi mi o ten mały prostokąt, nad którym zaznaczone są drzewa)?

Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie