kribmw Napisano 7 Lipiec 2013 Autor Napisano 7 Lipiec 2013 Witam mam takie pytanie odnośnie mojego hełmu czy były one malowane w takich barwach?I jeszcze jedno czy jest wogóle szansa na to żeby wyskoczyła kalka np po szczawiu?
viator01 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 A teraz przyszło mi do głowy, że Vis ma trochę racji, że taki kolor jako oryginalny był mało prawdopodobny. Być może to wtórne malowanie nieco zaszkodziło wcześniejszej farbie i ją przebarwiło.
kribmw Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Czyli co sugierujecie?Czyścić do gołej blachy czy zostawić jak jest?Chodzi mi o Hełm na pierwszym foto.Ja nie jestem zwolennikiem odmalowywania.
viator01 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Ja bym nie ruszał. Nie wiem czy to złudzenie, czy kolor nie jest jednolity. Dla mnie wygląda jakby tylko ten wściekły żółty przebarwił całość. Możesz ewentualnie spróbować delikatnie wypolerować na polerce w jednym miejscu, albo przy pomocy bardzo drobnego papieru ściernego, czy czasami głębsza warstwa nie jest w nieco innym odcieniu. Zresztą po zdjęciu ciężko coś ocenić, bo wiadomo, że na monitorze kolor może inaczej wyglądać u każdego z nas.
maksiusta Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Oczywiście że były tak malowane, wszystko zależy od inwencji żołnierza.Przecież to kamo, kalka jest zamalowana.Szczaw tu nie pomoże, może tylko zaszkodzić.Nic przy nim nie kombinuj,zostaw taki jak jest.
vis1939 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 To malowanie zwie się fachowo powojenna fantazja chłopa z końca wsi" i ma tyleż samo wspólnego z żołnierzami.
kribmw Napisano 7 Lipiec 2013 Autor Napisano 7 Lipiec 2013 Witam mam takie pytanie odnośnie mojego hełmu czy były one malowane w takich barwach?I jeszcze jedno czy jest wogóle szansa na to żeby wyskoczyła kalka np po szczawiu?
kribmw Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Kolego vis1939 malowanie chłopa ze wsi zostało już usunięte a pod spodem była właśnie taka oto farba i wygląda na oryginalną.Dodam że niechlujnie ktoś próbował się pozbyć poprzedniej warstwy farby i pozostawił po sobie sporo ubytków.Pomalowany był on na ostry żółty kolor.
viator01 Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 Ale ten ostry żółty to było właśnie malowanie chłopa"?
kribmw Napisano 8 Lipiec 2013 Autor Napisano 8 Lipiec 2013 Dokładnie wyglądał jak ten na foto.Z niego też muszę ściągnąć farbę macie może jakieś pomysły jak to zrobić?Pomalowany jest jakimś spreyjem.Czytałem że można wygotować z proszkiem do prania ale nie wiem czy to zda egzamin.
Pytanie
kribmw
Witam mam takie pytanie odnośnie mojego hełmu czy były one malowane w takich barwach?I jeszcze jedno czy jest wogóle szansa na to żeby wyskoczyła kalka np po szczawiu?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.