Skocz do zawartości
  • 0

stare gazety

czarek100

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Najlepiej byłoby porównać taki egzemplarz z oryginałem. Można jeszcze sprawdzić czy są na papierze ślady, które powstają po długim przechowywaniu. Zwykle brzegi i miejsca złożenia mogą być pożółkłe pod wpływem światła.
To, że gazeta wygląda za dobrze" nie świadczy jednak, że jest nieoryginalna. Wiele osób odkładało je i się nimi nie przejmowało. Jak leżały w suchym i ciemnym miejscu, to może nie być śladów. Sam znalazłem taką z 1896 roku w stanie niemal idealnym i na pewno oryginalna, bo w domu mojej babci razem z rzeczami nie ruszanymi od zakończenia wojny.
Można udać się do rzeczoznawcy, ale nie wiem czy to by się opłacało.
Napisano
Kiedyś biblioteki wojewódzkie miały obowiązek prenumerowania i przechowywania tytułów. Spinano je w roczniki i oprawiano. Obowiązek został zniesiony w latach 90-tych. Tam najprędzej się dowiesz czy takowe mają lub gdzie zostały przekazane.
Napisano
Problem w tym, że jeśli to byłby reprint, to też nie zawsze da się to stwierdzić na podstawie fotografii, bo układ treści jest zachowywany. Należałoby analizie poddać technikę druku i papier, a tego nie da się zrobić on-line.
Jednak reprinty były robione przede wszystkim w przypadku gazet z okresu wojny lub istotnych wydarzeń w historii.
Jak za 6 zł, to chyba się opłacało, bo oryginał zwykle 2-3 razy droższy może być (oczywiście od klienta cena będzie zależała).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie