Skocz do zawartości
  • 0

Aparat? znaleziony na plaży

emdi

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich. Wczoraj spacerowałem po plaży w Kołobrzegu i znalazłem chyba aparat fotograficzny. Jest dosyć poważnie skorodowany. Na jego odwrocie zachowała się tabliczka z napisem optik-photo messter berlin". Czy może któryś z forumowiczów napisać kilka słów więcej na temat tego przedmiotu? Pozdrawiam wszystkich odkrywców.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Wczoraj spacerowałem po plaży w Kołobrzegu i znalazłem chyba aparat fotograficzny. Jest dosyć poważnie skorodowany. Na jego odwrocie zachowała się tabliczka z napisem optik-photo messter berlin". Czy może któryś z forumowiczów napisać kilka słów więcej na temat tego przedmiotu? Pozdrawiam wszystkich odkrywców.

Napisano
Gdyby nawet był w nim film to nie ma żadnych szans na uzyskanie z niego obrazu. Kryształki bromku srebra używanego do produkcji emulsji światłoczułej z czasem rosną zniekształcając naświetlony obraz aż do całkowitego zaczernienia. Nawet dzisiejsze, nowoczesne filmy przechowywane w idealnych warunkach (zimno i sucho) uzyskują całkowite zaczernienie po ok 10 latach.
Napisano

To prawdopodobnie jest aparat pokazany w linkowanym filmiku,czyli Zeiss Ikon z obiektywem Nettar Anastignat 1;6,3.Może uda Ci się go otworzyć to wtedy będzie można ocenić go dokładnie.Na fotkach egzemplarz z mojej kolekcji.To popularny model i jego cena w dobrym stanie raczej do wysokich nie należy.Na możliwość wywołania filmu nie ma co liczyć,bo wilgoć zarobiła z pewnością swoje.Prawdą jest,że utajony obraz wraz z upływem czasu znika,ale nie jest tak jak pisze kolega zazor,że filmy po dziesięciu latach już się nie nadają do niczego.Sam jeszcze używam czasami filmu,którego termin wywołania minął ponad dwadzieścia lat temu i negatyw jest jeszcze znośny.Znane są też przypadki skutecznego wywołania filmu naświetlonego przed kilkudziesięciu laty,jednak w takich przypadkach nie ma co liczyć na wysokiej jakości obrazy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie