iwant2believe Posted June 6, 2013 Author Posted June 6, 2013 witam, może temat dla niektórych osób głupi albo banalny ale chodzi mi o roszyfrowanie danych z połówki nieśmiertelnika niemieckiego, google niestety mi nie pomogło więc proszę was o pomoc dane na blaszce to: Wall. W. Abtlg. 2 6.Komp 69 A
viator01 Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Jak jest fotka, to nie ma nic nietypowego. Z opisu trudno było wnioskować czy ten koniec to numer żołnierza, czy jest krew itp. O to mi szło.Jak się widzi, to nie trzeba wyobraźnią nadrabiać.
iwant2believe Posted June 7, 2013 Author Posted June 7, 2013 ooo kurcze,dzięki wielkie, a w dolnym rzedzie literka A" na koncu coz oznacza? bo rozumiem ze 6 Komp. 69 to 6 kompania 69 pułku grenadierów, ale ta końcówkaA" mnie zastanawia, i pytanie z jakiego okresu wojny może blacha pochodzić? bo w sieci szukając blach walońskich to z reguły bite były pełną nazwą dywizji dodatkowo z runami SS a tutaj bite skrótami jest.
viator01 Posted June 7, 2013 Posted June 7, 2013 To może grupa krwi, bo też była wpisywana na nieśmiertelnikach.
viator01 Posted June 7, 2013 Posted June 7, 2013 No właśnie, bo to gdybanie tylko. Ważne jest rozmieszczenie i wielkość liter.A gdzie numer żołnierza?
coriolan Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Nr żołnierza to 68.Ta jednostka nie miała nic wspólnego z walońską Sturmbrigade ani z późniejszą 28 dywizją SS;skład brygady jak i dywizji walońskiej jest dobrze znany.Podobny nieśmiertelnik jest prezentowany na tym forum:http://www.warrelics.eu/forum/erkennungsmarken-id-discs/german-ww2-id-discs-27608/ - twierdzi się tam,że była to jednostka wartownicza formacji Sicherung:głownie obozów jenieckich - autor wypowiedzi nie wyklucza,że ostatecznie mogła zostać użyta jako jednostka liniowa.
viator01 Posted June 8, 2013 Posted June 8, 2013 Wach-Abteilung to właśnie oddział wartowniczy. Takie oddziały były też używane w walce. Na pewno jest to oddział waloński, a czy w jakiś sposób podlegał 28 dywizji - któż to wie. Dlatego dałem ten tekst w nawiasie - ale zapomniałem o pytajniku. Przy braku foto z rozmieszczeniem bić ciężko jest odcyfrować nietypowy nieśmiertelnik.
iwant2believe Posted June 6, 2013 Author Posted June 6, 2013 witam, może temat dla niektórych osób głupi albo banalny ale chodzi mi o roszyfrowanie danych z połówki nieśmiertelnika niemieckiego, google niestety mi nie pomogło więc proszę was o pomoc dane na blaszce to: Wall. W. Abtlg. 2 6.Komp 69 A
iwant2believe Posted June 7, 2013 Author Posted June 7, 2013 foto kiepskiej jakości robione telefonem ale rozmieszczenie napisów widać, jeśli chodzi o wielkośc liter to opisałem co i jak
Question
iwant2believe
Wall. W. Abtlg. 2
6.Komp 69 A
10 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.