iwant2believe Napisano 6 Czerwiec 2013 Autor Napisano 6 Czerwiec 2013 witam, może temat dla niektórych osób głupi albo banalny ale chodzi mi o roszyfrowanie danych z połówki nieśmiertelnika niemieckiego, google niestety mi nie pomogło więc proszę was o pomoc dane na blaszce to: Wall. W. Abtlg. 2 6.Komp 69 A
viator01 Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 Jak jest fotka, to nie ma nic nietypowego. Z opisu trudno było wnioskować czy ten koniec to numer żołnierza, czy jest krew itp. O to mi szło.Jak się widzi, to nie trzeba wyobraźnią nadrabiać.
iwant2believe Napisano 7 Czerwiec 2013 Autor Napisano 7 Czerwiec 2013 ooo kurcze,dzięki wielkie, a w dolnym rzedzie literka A" na koncu coz oznacza? bo rozumiem ze 6 Komp. 69 to 6 kompania 69 pułku grenadierów, ale ta końcówkaA" mnie zastanawia, i pytanie z jakiego okresu wojny może blacha pochodzić? bo w sieci szukając blach walońskich to z reguły bite były pełną nazwą dywizji dodatkowo z runami SS a tutaj bite skrótami jest.
viator01 Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 To może grupa krwi, bo też była wpisywana na nieśmiertelnikach.
viator01 Napisano 7 Czerwiec 2013 Napisano 7 Czerwiec 2013 No właśnie, bo to gdybanie tylko. Ważne jest rozmieszczenie i wielkość liter.A gdzie numer żołnierza?
coriolan Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 Nr żołnierza to 68.Ta jednostka nie miała nic wspólnego z walońską Sturmbrigade ani z późniejszą 28 dywizją SS;skład brygady jak i dywizji walońskiej jest dobrze znany.Podobny nieśmiertelnik jest prezentowany na tym forum:http://www.warrelics.eu/forum/erkennungsmarken-id-discs/german-ww2-id-discs-27608/ - twierdzi się tam,że była to jednostka wartownicza formacji Sicherung:głownie obozów jenieckich - autor wypowiedzi nie wyklucza,że ostatecznie mogła zostać użyta jako jednostka liniowa.
viator01 Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 Wach-Abteilung to właśnie oddział wartowniczy. Takie oddziały były też używane w walce. Na pewno jest to oddział waloński, a czy w jakiś sposób podlegał 28 dywizji - któż to wie. Dlatego dałem ten tekst w nawiasie - ale zapomniałem o pytajniku. Przy braku foto z rozmieszczeniem bić ciężko jest odcyfrować nietypowy nieśmiertelnik.
iwant2believe Napisano 6 Czerwiec 2013 Autor Napisano 6 Czerwiec 2013 witam, może temat dla niektórych osób głupi albo banalny ale chodzi mi o roszyfrowanie danych z połówki nieśmiertelnika niemieckiego, google niestety mi nie pomogło więc proszę was o pomoc dane na blaszce to: Wall. W. Abtlg. 2 6.Komp 69 A
iwant2believe Napisano 7 Czerwiec 2013 Autor Napisano 7 Czerwiec 2013 foto kiepskiej jakości robione telefonem ale rozmieszczenie napisów widać, jeśli chodzi o wielkośc liter to opisałem co i jak
Pytanie
iwant2believe
Wall. W. Abtlg. 2
6.Komp 69 A
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.