server Napisano 4 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2013 Witam serdecznie. Przekopałem całe forum i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat jak BEZPIECZNIE wyczyścić i zakonserwować niemiecką maskę przeciw gazową. Z pucha to wiem co zrobić, mydło i ciepła woda, bo jej stan niczego więcej nie wymaga. Gorzej z maską, leżała luzem obok i jest strasznie zakurzona. Chciałem zrobić to samo co z puszką (mydło i ciepła woda) ale zauważyłem bicia od wewnątrz. I tu jest moje pytanie do osób bardziej doświadczonych, czy mydło im nie zaszkodzi?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidzok Napisano 4 Czerwiec 2013 Share Napisano 4 Czerwiec 2013 mydło nie powinno zaszkodzić. Przynajmniej u mnie tak było:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 4 Czerwiec 2013 Share Napisano 4 Czerwiec 2013 Swoją maskę płukałem w wodzie z mydłem i stemple wytrzymały chociaż proponował bym w tych miejscach zbytnio nie trzeć szczoteczką. Co do samej konserwacji to po kąpieli proponuje całą maskę spryskać środkiem do konserwacji gumowych uszczelek. Do kupienia na każdej stacji benzynowej.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Zależy jaki to model,tutaj zdaje się GM30 więc skóra podklejana gumą,skórzane paski itp.Moczenie skóry i babranie środkiem do uszczelek ją zbałamuci.Przetrzeć wilgotną szmatką/miękką szczoteczką i tyle.Gumę można natrzeć specjalnym do tego talkiem.Skóry bym nie babrał niczym o ile się nie sypie,bo ściemnieje...Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Boże widzisz i nie grzmisz powlekana maska partą a ty ją chcesz myć???gumowe to ok jak guma zdrowa ale to szmatka wilgotna .broń panie ta partowaną tak samo jak mycie mydlem puszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
server Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2013 @Kobieras39A czym byś wymył puszkę z warstwy brudu, lekkigo nalotu rdzy w miejscach odrapania i kurzu?Oświeć mnie bo chyba o czymś nie wiem. Samo przetarcie wilgotną szmatką nic nie dawało. Po wymyciu mydłem i ciepłą wodą prezentuje się jak za swoich czasów - a więc na pewno jej nie zaszkodziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 ropa i wd 40 a nie mydło i woda które dostaną się w szczeliny zatrzasku i pudełka na szkła i zawinięcia rantów i będą od środka korodowałyoświeciłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
server Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2013 Aaa o to Ci chodziło;) Zabezpieczyłem puchę przed późniejszym rdzewieniem, zaraz po umyciu.Do środka nie dostał się ani gram wody. Zadbałem o to ponieważ jest jeszcze nalepka z nazwiskiem żołnierza, szkiełka całe, opakowanie też.Zatrzaski osuszyłem w miarę możliwości i przeleciałem cała puchę(omijając parciane szelki) preparatem WURTH rost off(wypiera wodę i konserwuje, chyba coś jak WD40). U mnie ropa odpada bo strasznie śmierdzi, a maska ma już miejsce na półce w pokoju. Co do samej maski, zastosowałem rady Thomsona bez konserwacji, szczoteczka do zębów, ciepła woda, mydło, szmatka i delikatne ruchy. Czyściłem tylko zewnętrzną część maski, szelki, szkiełka. Środek przetarłem lekko wilgotną szmatką. Maska w końcu nabrała kolorów, z brudnego szarego do oryginalnego zielonego. Stemple całe, a nawet pojawił się nowy na zewnętrznej części maski(cyfra 2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 6 Czerwiec 2013 Share Napisano 6 Czerwiec 2013 pokaż zdjęcia całości chętnie obejrzę maseczke;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 6 Czerwiec 2013 Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Po myciu takiej puszki wodą, jak ktoś się na to zdecyduje, właśnie dobrze jest zastosować preparat wypierający wodę. Do takich należy WD40 i inne podobne. Ważne jest jednak, że te preparaty nie pozostawiają zbyt trwałej warstwy konserwującej (bo to bardzo cienki filtr z oleju o niezbyt wysokiej lepkości). Ja polecałbym zastosowanie w miejscach gdzie metal jest odkryty np. wazeliny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
server Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2013 @viator01Własnie wiem, WUTRH Rost off bardzo szybko wysycha i praktycznie nie czuć go na przedmiocie. Zawsze używałem smaru w sprayu wysokotemperaturowego z sylikonem (WURTH). Niestety w chwili obecnej nie posiadam. Bardzo ładnie konserwuje, po jakimś czasie przedmiot wysycha, nie błyszczy się, a pod palcami czuć taką delikatną warstwę tego smaru/sylikonu bez zostawiania śladu na palcach. Dołączam zdjęcia maski. Niestety brak pochłaniacza, jeśli ktoś ma na zbyciu to jestem zainteresowany kupnem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
server Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2013 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
server Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2013 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Einherjer Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 A jak rozwiązaliście sprawe ekspozycji masek.Pytam bo mam 2 ładne sztuki i tak leżą na półce w bezładzie.Jakiś stojak zastosować czy głowę manekina?Pochwalcie sie jak to wygląda u was.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 jak bym miał to dał bym ci za friko ,ale mam 3 komplety tylko , śliczna maseczka gratuluje;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 9 Czerwiec 2013 Share Napisano 9 Czerwiec 2013 Co do ekspozycji, to mój kolega takie stosuje do hełmów, masek i innych tego typu. Wiele nie kosztują, może warto :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.