server Napisano 4 Czerwiec 2013 Autor Napisano 4 Czerwiec 2013 Witam serdecznie. Przekopałem całe forum i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat jak BEZPIECZNIE wyczyścić i zakonserwować niemiecką maskę przeciw gazową. Z pucha to wiem co zrobić, mydło i ciepła woda, bo jej stan niczego więcej nie wymaga. Gorzej z maską, leżała luzem obok i jest strasznie zakurzona. Chciałem zrobić to samo co z puszką (mydło i ciepła woda) ale zauważyłem bicia od wewnątrz. I tu jest moje pytanie do osób bardziej doświadczonych, czy mydło im nie zaszkodzi?Pozdrawiam.
sidzok Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 mydło nie powinno zaszkodzić. Przynajmniej u mnie tak było:) pozdrawiam
Thomson. Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Swoją maskę płukałem w wodzie z mydłem i stemple wytrzymały chociaż proponował bym w tych miejscach zbytnio nie trzeć szczoteczką. Co do samej konserwacji to po kąpieli proponuje całą maskę spryskać środkiem do konserwacji gumowych uszczelek. Do kupienia na każdej stacji benzynowej.Pozdro
vis1939 Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 Zależy jaki to model,tutaj zdaje się GM30 więc skóra podklejana gumą,skórzane paski itp.Moczenie skóry i babranie środkiem do uszczelek ją zbałamuci.Przetrzeć wilgotną szmatką/miękką szczoteczką i tyle.Gumę można natrzeć specjalnym do tego talkiem.Skóry bym nie babrał niczym o ile się nie sypie,bo ściemnieje...Pozdro.
Kobieras39 Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 Boże widzisz i nie grzmisz powlekana maska partą a ty ją chcesz myć???gumowe to ok jak guma zdrowa ale to szmatka wilgotna .broń panie ta partowaną tak samo jak mycie mydlem puszki
server Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Napisano 5 Czerwiec 2013 @Kobieras39A czym byś wymył puszkę z warstwy brudu, lekkigo nalotu rdzy w miejscach odrapania i kurzu?Oświeć mnie bo chyba o czymś nie wiem. Samo przetarcie wilgotną szmatką nic nie dawało. Po wymyciu mydłem i ciepłą wodą prezentuje się jak za swoich czasów - a więc na pewno jej nie zaszkodziłem.
Kobieras39 Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 ropa i wd 40 a nie mydło i woda które dostaną się w szczeliny zatrzasku i pudełka na szkła i zawinięcia rantów i będą od środka korodowałyoświeciłem?
server Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Napisano 5 Czerwiec 2013 Aaa o to Ci chodziło;) Zabezpieczyłem puchę przed późniejszym rdzewieniem, zaraz po umyciu.Do środka nie dostał się ani gram wody. Zadbałem o to ponieważ jest jeszcze nalepka z nazwiskiem żołnierza, szkiełka całe, opakowanie też.Zatrzaski osuszyłem w miarę możliwości i przeleciałem cała puchę(omijając parciane szelki) preparatem WURTH rost off(wypiera wodę i konserwuje, chyba coś jak WD40). U mnie ropa odpada bo strasznie śmierdzi, a maska ma już miejsce na półce w pokoju. Co do samej maski, zastosowałem rady Thomsona bez konserwacji, szczoteczka do zębów, ciepła woda, mydło, szmatka i delikatne ruchy. Czyściłem tylko zewnętrzną część maski, szelki, szkiełka. Środek przetarłem lekko wilgotną szmatką. Maska w końcu nabrała kolorów, z brudnego szarego do oryginalnego zielonego. Stemple całe, a nawet pojawił się nowy na zewnętrznej części maski(cyfra 2).
Kobieras39 Napisano 6 Czerwiec 2013 Napisano 6 Czerwiec 2013 pokaż zdjęcia całości chętnie obejrzę maseczke;]
viator01 Napisano 6 Czerwiec 2013 Napisano 6 Czerwiec 2013 Po myciu takiej puszki wodą, jak ktoś się na to zdecyduje, właśnie dobrze jest zastosować preparat wypierający wodę. Do takich należy WD40 i inne podobne. Ważne jest jednak, że te preparaty nie pozostawiają zbyt trwałej warstwy konserwującej (bo to bardzo cienki filtr z oleju o niezbyt wysokiej lepkości). Ja polecałbym zastosowanie w miejscach gdzie metal jest odkryty np. wazeliny
server Napisano 8 Czerwiec 2013 Autor Napisano 8 Czerwiec 2013 @viator01Własnie wiem, WUTRH Rost off bardzo szybko wysycha i praktycznie nie czuć go na przedmiocie. Zawsze używałem smaru w sprayu wysokotemperaturowego z sylikonem (WURTH). Niestety w chwili obecnej nie posiadam. Bardzo ładnie konserwuje, po jakimś czasie przedmiot wysycha, nie błyszczy się, a pod palcami czuć taką delikatną warstwę tego smaru/sylikonu bez zostawiania śladu na palcach. Dołączam zdjęcia maski. Niestety brak pochłaniacza, jeśli ktoś ma na zbyciu to jestem zainteresowany kupnem :)
Einherjer Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 A jak rozwiązaliście sprawe ekspozycji masek.Pytam bo mam 2 ładne sztuki i tak leżą na półce w bezładzie.Jakiś stojak zastosować czy głowę manekina?Pochwalcie sie jak to wygląda u was.Pozdrawiam
Kobieras39 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 jak bym miał to dał bym ci za friko ,ale mam 3 komplety tylko , śliczna maseczka gratuluje;]
viator01 Napisano 9 Czerwiec 2013 Napisano 9 Czerwiec 2013 Co do ekspozycji, to mój kolega takie stosuje do hełmów, masek i innych tego typu. Wiele nie kosztują, może warto :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.