Skocz do zawartości
  • 0

Lebel ładunek

kamil99karpik

Pytanie

Napisano
Witam znalazłem kiedyś cały nabój Lebla ale tak zaryłem, że łuska pękła. A tu zdziwienie! Zamiast prochu coś w rodzaju twardej tektury. Zdziwiłem się, popatrzyłem na denko a tam spłonka zbita tak że aż dziura. Zobaczyłem bicia: ART.D 12 ADI.BS 4. Nie potrzebnie został w dołku...

Wie ktoś co to mogło być??? Może ćwiczebny ale zwykle piciski w nich są drewniane a ten był w miedzianym płaszczu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
arzut pierwszy - poczytaj do czego służył odrzutnik np. w Browningu wz.28"
Oczywista sprawa,jednak z Twojego postu nie wynikało,że w ogóle o czymś takim słyszałeś wiec dostałeś odpowiedz okrojoną do Twoich możliwości.

A poza tym zobacz jak szybko się uczę - wszystko zmieściłem w jednym poście. A to wszystko Twoja zasługa"
Czy ja wiem czy szybko,wszak skumulowanie myśli zabrało Ci 5h :(

Resztę skomentował kol Mietek i wdawanie się z Tobą w jakiekolwiek dyskusje na tym poziomie jest bezcelowe.Każdy Twój następny wpis nie związany z powyższym życzeniem kol Kamil99karpik skończy się w obiecany Ci już dwa razy,wiadomy sposób.
Napisano
Kamil - postaram się podsumować - sam
Nabój cały (bo piszesz o tym, że pękł) wypełniony pakułami. Jeśli nie miał drewnianego pocisku i prochu, to nie ćwiczebny. Czy dobrze myślę?
Gdyby był to nabój wytwarzany fabrycznie, to powinien być albo monoblokowy (a taki nie był), albo zwykły z sześcioma podłużnymi wgłębieniami (i taki też chyba nie był).
Czytałem i z rozmowy z pracownikiem zakładu produkującego amunicję, który się interesuje także jej historią wiem, że właśnie stosowano (nie wiem czy zawsze) wypełnienie (pakuły, drewno), którego celem było wyrównanie masy (z tym, że nie wiem dla jakich kalibrów i rodzajów amunicji).
Zatem najbardziej prawdopodobne (ale nie pewne) jest to, że jest to nabój szkolny (nie ćwiczebny) wykonany nie w fabryce, a z odstrzelonej amunicji (bo takie wykonania też były). Ja wiem, że nie potrafię w tej chwili podać Wam źródła pisanego (bo go nie pamiętam - było to dawno a nie przykładałem wtedy do tego uwagi - nie przyszło mi do głowy, że się kiedyś przyda).
Jaki miałby być iny cel pakuł we wnętrzu? To chyba nie przybitka, skoro nie było prochu i spłonki.
Według mnie tylko takie wytłumaczenie jest logiczne.
Jeśli macie inny pomysł, to chętnie poczytam. Nie jest moim celem kłótnia na forum, a wyjaśnienie czegoś, co nie jest typowe.
Mietek,
wiem, że masz rację, jeśli chodzi o naboje ćwiczebne i szkolne wytwarzane fabrycznie, ale czy przy wytwarzanych w ramach jednostek chyba mogło być odmiennie, tylko to tłumaczy znalezisko Kamila.
Na tym kończę swój udział w tym wątku, bo chyba Kamil może już sam zdecydować co znalazł.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 19:13 24-05-2013
Napisano

Wielokrotnie zbijana spłonka potwierdza że to szkolniak.

Jest to jakiś nieregulaminowy szkolniak, warsztatowy, produkowany na szybko z bojowej amunicji tak jak ten na zdjęciu. Tylko nie widzę sensu wypełniania łuski tą pakułą.

Napisano
Co to jest "pakuła?"
Pakułą to u nas nazywano włókno do uszczelniania złączy hydraulicznych, rur, itp.
http://www.google.pl/search?biw=1024&bih=603&tbm=isch&sa=1&q=paku%C5%82y+lniane&oq=paku%C5%82y&gs_l=img.1.1.0l4j0i24l6.225712.232688.0.240937.8.7.1.0.0.0.98.535.7.7.0...0.0...1c.1.14.img.cYQuNJYxfCw
http://www.google.pl/search?biw=1024&bih=603&tbm=isch&sa=1&q=paku%C5%82y+konopne&oq=paku%C5%82y&gs_l=img.1.2.0l4j0i24l6.21687.26018.0.28689.7.7.0.0.0.0.86.508.7.7.0...0.0...1c.1.14.img.cbLWUD0sCEg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie