Skocz do zawartości

Wojna w Dolinie Kwisy-ocalone od zapomnienia cz.4

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 309
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Mr Vegas dzięki, będą fotki, chociaż klamerka zubożona.
bjar_1 to Ullersdorf a/Queiss - Ołdrzychów nad Kwisą (obecnie w obszarze Nowogrodźca, dawny Naumburg), browar E.Eisele
ciągle Dolina Kwisy :)

Napisano

no i pasek z klamerką
Zal mi się go zrobiło. Jako że był kompletny, choć pocięty, to po prostu go w miarę estetycznie pozszywałem :)Moim zdaniem nie ma tragedii.
Co do klamry ch..ra wie - czy to landowa, czy kaiserowska oficerska, czy znowu leśniczego za Niemców Hitlera. Przejrzałem na forum i nie tylko setki klamerek, ale neni. Sowiet skutecznie pozbawił ją imienia :(

A jeszcze producent - Carl Henkel - Dusseldorf

Napisano
Nie do końca sadyba, amerykańce miały na pewno otwór na łańcuszek i parę innych drobnych różnic.

Mimo wszystko, jako że miejscówki w których je znalazłem obfitowały w fanty z 1968r. , zakładam że to sowiecka (albo polska) produkcja. Ich stan jest też za dobry na okres wojenny.
Zastanawia niepraktyczny mocno brak otworu. Czyżby były jednorazowe, lutowane do puszek? Takiego wzoru w sieci nie uświadczyłem.

Dzięki i pozdro
  • 2 weeks later...
Napisano

czyli potwierdzenie mojej tezy, dzięki vonadamski :)

A na fotce wzniesienie i ziemianki. Co ciekawe ziemianki samochodowe" i samochodowe w nich znajdki. Kiedyś oczywiście to był las, a dziś teren przygotowany pod zalesienie po wycince.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie