Skocz do zawartości
  • 0

Dziadek na zdjęciu-jednostka i stopien

castleman68

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie
chciałbym szanownych forumowiczów prosić o pomoc w ustaleniu jednostki w której służył mój dziadek. Z jego listu do babci wiem, że w marcu 1939 roku służył we wsi Sapieżanka (obecnie obwód lwowski). Dokładnie nie wiem co to była za formacja, wiem na pewno, ze konna.
Jeśli ktokolwiek też mógłby mi pomóc w rozszyfrowaniu stopnia dziadka, będę zobowiązany

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Odnośnie drugiego zdjęcia - Pan, który stoi trzyma szaszkę rosyjską wz 1881 (wersja artyleryjska lub dragońska), natomiast Pan siedzący trzyma rosyjską szaszkę artyleryjską wz 1868 wersja bodajże podoficerska/oficerska - posiada otwór na temblak w łezce jelca.
Napisano
Stopień szeregowy, szable nie są polskie regulaminowe ale mundury jak najbardziej. Mozna wiec sądzić ze zdjęcia pochodzą z początku IIRP,powiedzmy coś koło 1918 roku
Napisano
Pierwsza fotografia przedstawia funkcjonariusza szwadronu konnego Rezerwy Policji Państwowej. Pod koniec lat trzydziestych istniały szwadrony w Warszawie, Katowicach i Lwowie podlegające Komendzie Głównej PP. Litery KG na naramiennikach to skrót od Komendy Głównej (Policji Państwowej).
Napisano
Co do drugiej fotografii to żołnierze posiadają kurtki mundurowe wz. 19 z modyfikacjami wprowadzonymi w 1928 r. oraz
oznaki szkoły podoficerskiej na kołnierzach.
Napisano

Witam serdecznie
chciałbym szanownych forumowiczów prosić o pomoc w ustaleniu jednostki w której służył mój dziadek. Z jego listu do babci wiem, że w marcu 1939 roku służył we wsi Sapieżanka (obecnie obwód lwowski). Dokładnie nie wiem co to była za formacja, wiem na pewno, ze konna.
Jeśli ktokolwiek też mógłby mi pomóc w rozszyfrowaniu stopnia dziadka, będę zobowiązany

Napisano
Witaj

Na przyszłość:
http://www.odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705

Punkt 2

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie