dunaj65 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Napisano 14 Kwiecień 2013 WitamBardzo proszę o identyfikację Polskiego beretu w kolorze KhakiBeret pochodzi z lat 60 ale do jakiej formacji należał?????????????
steell Napisano 16 Kwiecień 2013 Napisano 16 Kwiecień 2013 Ponawiam prośbę o informację co jest na ceracie 87 czy 81 a może inna cyfra?
Edmundo Napisano 16 Kwiecień 2013 Napisano 16 Kwiecień 2013 Beret jest na pewno z lat sześćdziesiątych. Znajduje się na nim haftowany orzeł obowiązujący oficjalnie do 1971 r. wzoru podobnego jak na czapkach polowych w kamuflarzu deszczyk".
steell Napisano 21 Kwiecień 2013 Napisano 21 Kwiecień 2013 To to wiem, chodzi mi o podkładkę materiałową na której został wyszyty. Dalej nie rozwiałeś moich wątpliwości co do tego czy taki beret był stosowany w WL czy tylko wydawany słuchaczom?
steell Napisano 19 Kwiecień 2013 Napisano 19 Kwiecień 2013 Edmundo masz rację co do Studium, zagalopowałem się, na usprawiedliwienie mam tylko to że z wojskiem związany byłem trochę później stąd błędna klasyfikacja z mojej stronyBardziej jednak chodzi mi o zakwalifikowanie do konkretnej grupy takiego beretu, chodzi mi o charakterystyczny kształt samej naszywki z orłem. Bez wątpienia dałeś przykłady, ze słuchacze SW nosili berety z wyszywanym białą nicią orłem, wzór orła też nie pozostawia wątpliwości, pozostaje jeszcze pytanie czy tylko słuchacze SW nosili orły na takich podszyciach czy też wzór był powszechny w tamtym czasie. Fotka z desantem chociaż nie da się z całą pewnością stwierdzić czy kształt podszycia orła jest taki sam ale orzeł jest na pewno tego samego kształtu.Obawiam się po prostu, ze wszystkie berety z takim godłem mogą zostać dowiązane do tej konkretnej grupy, a narazie pewności co do tego nie mamy.Jako ciekawostka fotki z Politechniki Szczecińskiej i Studium Wojskowego, 3 ostatnie fotki taka 50 te http://absolwenci56.ps.pl/index.php?page=PoczatkiTutaj natomiast początek lat 70-tychhttp://rybacy.org/gallery2/v/album78/marek_l.jpg.html?g2_imageViewsIndex=1Widać jak zmieniało się umundurowanie, nasz beret lokuje się gdzieś pośrodku.
Edmundo Napisano 19 Kwiecień 2013 Napisano 19 Kwiecień 2013 Beret z orłem haftowanym i beret z orłem metalowym pochodzą z różnych lat (różnica 4 lat) w więc nie za bardzo pasuje wersja eksperymentalna (prototypowa) nie wprowadzona do służby. Najprawdopodobniej tak jak napisałem wcześniej jest to beret dla słuchaczy (słuchaczek) i kadry Studium Wojskowego funkcjonującego przy większości wyższych uczelni cywilnych. Ponadto podobne berety nosili członkowie Oddziałów Samoobrony funkcjonujących w tychże latach w ramach Ligi Obrony Kraju jednak z innymi orłami. Źródłem powyższych informacji jest ostatni wydany tom opracowania Żołnierz Polski ubiór, uzbrojenie i oporządzenie od wieku XI do 1965 r." Warszawa 1965 r. obejmujący okres od 1939 do 1965 r.
Edmundo Napisano 20 Kwiecień 2013 Napisano 20 Kwiecień 2013 Kolego steel orzeł tego wzoru był powszechnie stosowany na beretach (różne kolory podkładek) i czapkach polowych z kamuflarzem typu deszczyk" poza beretami noszonymi w Marynarce Wojennej.Pozdrawiam.
steell Napisano 19 Kwiecień 2013 Napisano 19 Kwiecień 2013 No to jeszcze jakiś przepis prawny który wprowadza takie berety dla słuchaczy" bo narazie to gdybamy. Pierwszy raz słyszę by berety żołnierza, kadeta, elewa, podchorążego itd się różniły. Kadra i żołnierz tu różnice były zależnie od okresu. Cały czas zastanawia mnie owalny kształt naszywki z orzełkiem.
dunaj65 Napisano 19 Kwiecień 2013 Autor Napisano 19 Kwiecień 2013 Rozumiem czyli wykładowcy i słuchacze szkół.A tą książkę masz na papierze czy w PDF bo bym chętnie zobaczył ten opis.
dunaj65 Napisano 19 Kwiecień 2013 Autor Napisano 19 Kwiecień 2013 A może jest to nawiązanie do PSZ bo i kolor beretu się zgadza no i orzełek jest prawie wrześniowy
steell Napisano 19 Kwiecień 2013 Napisano 19 Kwiecień 2013 Co do tych mitycznych słuchaczy to sobie odpuście moim zdaniem standardowy beret WL z lat 60-tych stosowany razem z US-ami typu deszczyk"W tamtych czasach nie było jeszcze Wyższych SO.
steell Napisano 19 Kwiecień 2013 Napisano 19 Kwiecień 2013 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/b_copy21.jpg
dunaj65 Napisano 19 Kwiecień 2013 Autor Napisano 19 Kwiecień 2013 też mi się tak na początku wydawało ale wątek się rozwinął i wychodziło że to słuchacz ale teraz już nie wiem po prostu zgłupiałem.Fotka fajna ale to są bordowe berety a ten jest khaki.
steell Napisano 14 Kwiecień 2013 Napisano 14 Kwiecień 2013 to ten sam?http://myvimu.com/exhibition/4665618/4840917Jeżeli to twój beret wstaw normalne zdjecie bo po tym to kolorystyki nie da się określić
dunaj65 Napisano 18 Kwiecień 2013 Autor Napisano 18 Kwiecień 2013 Tak ten beret z linku jest z roku 03 68 rozmiar 55 a mój z metalowym orzełkiem jest z 05 64 rozmiar 60.Czyli uważacie iż ten z haftowanym orłem to słuchacz/student szkoły wojskowej a ten z metalowym (żołnierskim) orłem to wykładowca?.
dunaj65 Napisano 18 Kwiecień 2013 Autor Napisano 18 Kwiecień 2013 A może to też być prototyp, który nie wszedł do użytku i było ich kilka wypuszczonych do testów w jednostkach, albo to jakaś formacja Np. Wojska Ochrony Pogranicza, albo coś związane z desantem żeby nie było widać z daleka beretu bordowego a ten się zlewał z ówczesnym „deszczykiem”. Co o tym sądzicie.
dunaj65 Napisano 19 Kwiecień 2013 Autor Napisano 19 Kwiecień 2013 Tutaj natrafiłem na taki sam beret ale WPD.http://myvimu.com/exhibition/4665618/4838417
steell Napisano 14 Kwiecień 2013 Napisano 14 Kwiecień 2013 na ceracie masz rok produkcji, 8? orzeł mi nie pasuje do wojska ale jak już to Wojska Lądowe.
Edmundo Napisano 19 Kwiecień 2013 Napisano 19 Kwiecień 2013 Proszę odróżnić elewa, kadeta i podchorążego będących uczniami szkół wojskowych od słuchacza Studium Wojskowego (powtarzam jeszcze raz) funkcjonującego przy cywilnych uczelniach wyższych. W owych latach zadaniem studiów wojskowych było kształcenie studentów będących cywilami na przyszłych oficerów rezerwy na cyklicznych zajęciach wojskowych kończących się obozem wojskowym po każdym zaliczonym roku studiów. Zwieńczeniem nauki była praktyka w jednostce wojskowej i nominacja na pierwszy stopień oficerski.Taki system kształcenia oficerów rezerwy funkcjonował do bodajże 1973 r. kiedy to utworzono Szkoły Oficerów Rezerwy (SOR) dla absolwentów cywilnych uczelni wyższych.
dunaj65 Napisano 19 Kwiecień 2013 Autor Napisano 19 Kwiecień 2013 Czyli jednak słuchacz fotka mnie przekonuje, ale opis nie, bo tam jest opisany beret Cyt. …Beret filetowy z haftowanym orzełkiem białą nicią…"Po za tym jednak masz rację :).I Wszytko jasne :)
Pytanie
dunaj65
Witam
Bardzo proszę o identyfikację Polskiego beretu w kolorze Khaki
Beret pochodzi z lat 60 ale do jakiej formacji należał?????????????
48 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.