Skocz do zawartości
  • 0

Niespotykana łuska z drewnianym srodkiem.

b3ret

Pytanie

Napisano
Witam, znalazłem dziś ciekawą łuske, wyokosc jakies 27 mm, srednica 9/10 mm. Łuska nabita jest drewnem zabarwionym na fioletowo. Nie wstawiam zdjecia bo napis jest slabo widoczny, jednak udalo mi sie odczytac i napisane jest przy spłonce: u góry LEBEl a na dole mod. 92.
Szukalem łuski w google jednak nie znalazlem co mnie zdziwilo.
Raczej nie jest to olowek zrobiony z luski, chociaz nie wykluczam tego, moze byl to naboj cwiczebny?
Kto mogl uzywac takiego naboju? Spotkaliscie3 sie z czyms takim?
Pozdrawiam,
b3ret.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, znalazłem dziś ciekawą łuske, wyokosc jakies 27 mm, srednica 9/10 mm. Łuska nabita jest drewnem zabarwionym na fioletowo. Nie wstawiam zdjecia bo napis jest slabo widoczny, jednak udalo mi sie odczytac i napisane jest przy spłonce: u góry LEBEl a na dole mod. 92.
Szukalem łuski w google jednak nie znalazlem co mnie zdziwilo.
Raczej nie jest to olowek zrobiony z luski, chociaz nie wykluczam tego, moze byl to naboj cwiczebny?
Kto mogl uzywac takiego naboju? Spotkaliscie3 sie z czyms takim?
Pozdrawiam,
b3ret.
Napisano
Witam.Łuska francuska do rewolweru Lebel.Jeśli nie ma w środku grafitu,to szkolniak.Na stronce masz kilka kolorów drewna.
http://www.municion.org/8x27/8x27.htm
Pozdro.*
Napisano

Na 100% ołówek, w przypadku szkolniaków z linku drewniane pociski były pokryte farbą tylko z zewnątrz, a u ciebie kolor rozchodzi się od wewnątrz.

Tu przykład o którym mówi matrix

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie