Skocz do zawartości

Allegro - weryfikacja oryginalności vol. 11

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ja mam poważne wątpliwości. Proporcje są zachwiane. Te, które dotychczas widziałem płomienie wychodziły lekko poza obrys granatu, a głębokość ich tłoczenia była mniejsza. Inaczej wyglądają też wg mnie szczegóły. Chyba, że było wielu producentów... Co o tym myślicie?
Napisano
Szwejk
podejrzewam, że to lipa. Klamra niezbyt zniszczona, a rysunek mniej wyraźny niż na bardziej zużytych, ale przede wszystkim w oryginałach dwa pierwsze pióra na dole przy tułowiu orła są równe. Poza tym pióra w skrzydłach są bardziej proste w oryginale. Znowu - może się okazać, że byli różni producenci... Dobrze byłoby, żeby się inni wypowiedzieli, zwłaszcza huk 100, bo chyba się kiedyś taką chwalił :)
Napisano
Najbardziej zastanawiające jest to, że to już trzecia lub czwarta jaką widzę w necie z identycznymi śladami zużycia (albo słabym przetłoczeniem). Niemcy bardziej się starali w przypadku klamer oficerskich - na co wskazuje większa ilość szczegółów.
Napisano
http://allegro.pl/klamra-wirtembergii-oryginalna-ladny-stan-i3198303314.html Tu pytanie nakładka idealna a klamra widać że kopana co myślicie kombinowana jakaś czy co.
Napisano
Wirtembergia po wykopie ? jeżeli tak to gratuluję takiej wykopanej nakładki :) druga Pruska też kombinowana chyba ze strażackiej lub DRK -pozdro
Napisano
Tak ku woli upewnienia - poproszono mnie o ocenę oryginalności tej klamry http://allegro.pl/klamra-ss-mosiezna-oryginal-po-kolekcjonerze-i3203925638.html
W/g mnie to lipa ale specem nie jestem
Napisano
szwejk
takie klamry jak ta z Wirtembergii pojawiają się od jakiegoś czasu i pochodzą gdzieś z okolic Przemyśla podobno. Są bardzo ładnie wykonane - nawet ze sztuczną patyną.
Napisano
Witajcie, właśnie dzwonił do mnie kolega - ma ochotę na coś takiego. Ja mam poważne wątpliwości. Czy możliwe, że bagnet, który był na wyposażeniu kompanii karabinów maszynowych mógłby pozostać od 1916 roku w takim stanie? Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, żeby rozwiać moje wątpliwości? Do końca aukcji mało czasu zostało do poszukiwania odpowiedzi i chciałbym się upewnić zanim sam coś wymyślę. Czy ktoś widział takie sygnowanie RICH.A.HERDER zamiast ABR?
Napisano
http://allegro.pl/show_item.php?item=3192779060

nie zdążyłęm zalicytować ale zastanawiam się czy był sens..? Oryginał ?
Napisano
Podoficerskie miały nacinaną piłę - patrząc z jednej strony było 19 zębów - tak jak w tym. Niby wszystko się zgadza, ale wygląda mało wiarygodnie. Kurcza, człowiek się coraz bardziej podejrzliwy robi, bo i Chińczycy produkcję poprawiają :)
Napisano
viator ,bert rzekł prawdę bagnet jest lipny i to totalnie ,fakt małym żółtym człowieczkom idzie coraz lepiej ,ale jeszcze daleka dupa oka
Napisano
Moja ocena była taka sama, ale kolega się napalił i dopiero jak przeczytał inną opinię, to dał spokój z licytowaniem. Ciekawe, że zaczynają się brać za podrabianie takich rzeczy (trudno tu pewne różnice zrzucić na dużą liczbę różnych producentów, bo Prusacy raczej trzymali poziom). Widziałem też sporo polskich bagnetów z numeracją inną niż powinna być i szły za niezłe sumki, a przy trzech producentach małe są szanse że był bałagan.
Dziękuję za wsparcie.
Napisano
Dzięki Panowie! Ja nie kupowałem. Poproszono mnie tylko o ocenę oryginalności. I moja opinia pokrywała się z Waszą ale że specem od klamer nie jestem więc poprosiłem fachwców o pomoc :) Dzięki!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie