HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 witam wylazły mi dwa podgrzybki wczesne w tym roku:-)jeden m42 i m40 ale moje pytanie dotyczy kwasu szczawiowego ile czasu moczyć w kwasie szczawiowym hałerek i jak to się ma do farby i kalek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 hałerek o którym mowa to ten u góry niby słaby szczerze to nie wierzyłem że coś z niego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 po 2 dniach moczenia w kwasku szczawiowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 czy kwas poradzi sobie z takimi purchlami dodam że twarde są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 no i druga strona wyłazi kalka ładna ale boję się jej dotykać więc obmywam strumieniem wody a hałer szczotką do naczyń zwykłą lecę może macie jakieś inne dobre sposoby domowe i proste:-)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 no i środek alu zrobiło się cytrynowe można się tego pozbyć nalotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 i jeszcze jedno ile średnio trzymać w kwasie żeby nie zniszczyć?hałer po pierwszym myciu po kranówką zaraz po wyjęciu z gleby miał kolor zielonkawy a po 2 dniach w kwasie zmienił się na szarawy nie wiem z czego to wynika ale w sumie kolor prawidłowy feldgrau:-)mam nadzieję że szczaw nie rusza farby po dłuzszym moczeniu?proszę o wsze porady i doświadczenia w temacie szczawiu:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 8 Kwiecień 2013 Share Napisano 8 Kwiecień 2013 Po mojemu to w takich przypadkach zdecydowanie lepiej pozbyć się grubych nalotów przez natłuszczanie,a resztki korozji przemyć fosolem.Schodzi mocno dłużej,ale złom nie jest narażony na długie trawienie w konserwatorskim nieporozumieniu,jakim jest dziadowski szczaw.Purchle spróbuj usunąć skalpelem,oczywiście tak aby nie skrobać po farbie.Kwestii moczenia garnka razem z tak dobrze zachowanym fasunkiem nie komentuje.Po prostu musiałbym Cię obrazić,na co wrodzona wysoka kultura osobista mi nie pozwala:)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 8 Kwiecień 2013 Share Napisano 8 Kwiecień 2013 Racja - wyciągnij fasunek i aluminiową obręcz - tam baw się lanoliną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 8 Kwiecień 2013 Share Napisano 8 Kwiecień 2013 Teraz to już po ptokach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilw96 Napisano 8 Kwiecień 2013 Share Napisano 8 Kwiecień 2013 ale piękna skóra w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 co racja to racja ale skórka jest delikatna naprawdę uwierzcie panowie nie jest tak kolorowo jakby sie zdawało skóra była uschła i lekko spękana przy obręczy dlatego wrzuciłem całość ponieważ gdybym chciał wyciągnąć skórę przed moczeniem to pewnie teraz już nawet niemiałbym czego pokazywać garnek wyjąłem z kwasu wszystko jest git fasunek namoczony zrobił się mięciutki ppłukanie w wodzie garnek obeschł trochę kalka lekko zanikła nie wiem czemu:-(jest ale słabiej widoczna może to efekt nasmarowania olejem?poczekam aż fasunek troszkę przeschnie i nasmaruję olejkiem do skóry powinno pomuc tylko denerwuje mnie ten zółtawy kolor na aluminium nie chce zejść ten syf z tego?poprzedni garnek luftwaffe wyszedł niebo lepiej skóra była ładna miekka więc w tamtym przypadku wyciągnąłem całość i nawet nie musiałem skóry nawilżać w takiej dobrej jest kondycji vis moge się z tobą założyć że ten wkład jest do uratowania w brem pozorom ten kwas nie niszczy skóry sprawdzałem na kawałku paska od innego hełmu pasek zamoczyłem do czystej wody osuszyłem ale nie do końca i nawilżyłem dwa miesiące i nic mu nie jest więc tutaj nie mam obaw większych bardziej boję się o kalki:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2013 nawet kalka ładna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Kwiecień 2013 Share Napisano 8 Kwiecień 2013 Tu się zaczyna od konserwacji skóry. Myjesz, odgrzybiasz, natłuszczasz. Garnek może poczekać miesiąc czy dwa na zdemontowanie zmiękczonego fasunku.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 9 Kwiecień 2013 Share Napisano 9 Kwiecień 2013 Hasag, z całym szacunkiem, próbowałeś kiedyś przeczytać sensem swój potok słów? To zakrawa o ułomność na poziomie gimnazjum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HASAG40 Napisano 9 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2013 remington z całym szacunkiem ale jak chcesz kogoś uczyć polskiego to zmień forum tutaj dyskutujemy na inny temat może zmęczenie daje mi się we znaki to puszczam czasem taką plątaninę:-) ale jak nie masz nic na temat do powiedzenia to dziękuję zapraszam gdzie indziej a co się tyczy wkładu no może powinienem najwpierw go nasmarować natłuścić itd. pewnie wtedy by nie nasiąk tym kwasem przyznaję się mój błąd ale ogólnie jestem zadowolony hałer wypłukałem w czystej wodzie bardzo dokładnie osuszyłem i przetarłem olejem konserwacyjnym a co do skórki jest ładna i miękka pasek tylko bardziej sztywny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.