Skocz do zawartości
  • 0

mauser radom 1932 kbks ?

jacenty2004

Pytanie

Napisano

W Austrii gość przyniósł coś takigo do sklepu z bronią żeby go sprzedać ... Ale w sklepie nie bardzo wiedzą co to takiego i ile mają za to zapłacić ? Dostałem dzisiaj od nich te fotki i z tego co widzę to chyba nasz kbks ? Nie mam zielonego pojęcia ile takie coś jest warte u nas ,a tym bardziej w Austrii . Osada jest raczej jak widać na fotkach skrócona . I tu moja prośba o jakieś strony, zdjęcia lub coś na temat tych naszych kbks ... i gdyby ewentualnie coś takiego u nas kogoś zainteresowało to dam mu kontakt do tego sklepu i od razu dodam ,że nie sprzedają tam atrap i deko tylko normalne strzelające giwery więc w grę wchodzą tylko ludzie posiadający jakieś tam pozwolenia... ,albo może jakieś muzeum ściągnęło by to spowrotem do kraju , bo nie bardzo wiem ile tego zostało do dzisiaj ?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I tu jest właśnie pies pogrzebany :) Jemu nie chodzi o to co pasuje tylko o części dokładnie od Radomika wz.32 . W Wiedniu nie bawią się chyba w zamienniki i podróbki :) Nawet ta obcięta osada jest wg. Niego do wywalenia . Dosztukowanie nie wchodzi w grę . No dziwak taki z niego jest i tyle :) Ale dziękuję za pomoc.
Napisano
Podobny do kbks wz.31, jednakże owy model miał dłuższe łoże, okładziny zakrywały większą część lufy, być może w tym przypadku kolba została obcięta i wyprofilowana.
Po lewej stronie broni, nad elementem drewnianych, na komorze nabojowej (na metalu) powinno być wybite Kbk.S.[...]".
Poza tym te przewiercenia- dziury na kolbie pod szczerbinką również są podejrzane. Może kolba została dorobiona?
Tu link do amerykańskiej strony: http://www.collectiblefirearms.com/Rifles22.html

Kbks wz. 31, cena: 2400$.
Napisano
W jednym z numerów Wojskowego Przeglądu Technicznego był opis czy coś takiego przedwojennego kbk na amunicję Cal.22 do szkolenia wojskowego. Nie chce mi sie iść teraz na strych i grzebać w stercie tych pism ale z tego co pamiętam wygląd miał zbliżony raczej do karabinu wz.98 . Ten wygląda jak sztucer ale może ktoś go tak przerobił ?
Napisano
mam tylko takie fotki , ale widać albo raczej nie widać kurka od zamka więc raczej to nie jest zwykły wz 1924 inne jest też zakończenie komory zamkowej więc wychodzi chyba ,że to kbks ... osada widać jest ciachnięta
Napisano
Kbks wz.31 - łoże,nakładka przycięta i brak kołków,ogólnie szału nima:)

http://www.collectiblefirearms.com/Pictures2009/22_0155-01.JPG
http://www.collectiblefirearms.com/Pictures2009/22_0152-02.JPG

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 20:39 26-03-2013
Napisano
I teraz pytanie .Czy faktycznie zachował się tylko jeden egzemplarz ? Łoże przycięte i kołków brak ... ale w takim wypadku ten jest drugi ... tylko ,że w Wiedniu. Może jest jeszcze parę takich w Polsce ,więc nie ma co sobie głowy tym zawracać. To tylko przedwojenny gruchot ,ani niemiecki ani radziecki ...czyli badziew niezgodny z naszym pionem ideologicznym i linią partii rządzącej.
Napisano
I znowu proszę Was pomoc w tym temacie. Mój austriacki kolega prosi mnie o pomoc w skompletowaniu tego mauzera . Dzisiaj mu obiecałem ,że się postaram. Wie ,że kolba jest obcięta ,więc szuka takiej całej, ale tylko oryginalnej ! Szuka też jakichś części których tam nie ma - też oryginalnych( nie wiem czy chodzi mu o zamek czy podajnik ?) nie miałem tej giwery w ręku ( przedniego bączka nie ma na 100% co wiem ,bo widać to na zdjęciach ) . Może Ktoś z was wie gdzie można u nas coś takiego i do tego mausera kupić ? Ja mu tłumaczę ,że prędzej to trafi w normalnym świecie niż w naszym ubeckim grajdole ,ale facet myśli ,że ja sobie żartuję i robię go w konia ! Pomocy ! Sobieski uratował Wiedeń przed tabunami Turków , a teraz przez głupi kawałek drewna i parę metalowych części cały historyczny biznes plan idzie w diabły ! Od paru lat mu tłumaczyłem ,że my też jesteśmy w Europie ,a teraz on mi pokazuje ,że jesteśmy w dupie ! - Może to nie tak . To nie on mi pokazuje. On tego nie robi bo i po co ? On tego nie rozumie będąc Wiedeńczykiem ! To ja to widzę ! I jest mi totalnie przed nim głupio się tłumaczyć ,że Polska jest ostatnim krajem ,żeby znaleźć tu coś co jest polskiego pochodzenia ! Może macie jakiś namiar na magazyny wojska lub policji ,albo kogoś kto coś takiego ma ? Transakcję zrobi się przez ministerstwo spraw zagranicznych, ambasadę ,albo jak kto sobie życzy . Z papierami, certyfikatami i konwojem przed i za granicą albo i bez . Tylko niech się ktoś odezwie i pomoże i da namiar gdzie tego szukać ? Z góry dziękuję . I przepraszam ,że akurat tutaj na forum to robię,ale słowo ... nie bardzo wiem gdzie jak nie tu mogę znaleźć wskazówki do rozwiązanie tego międzynarodowego problemu ? Nasza klasa i facebook odpada :)
Napisano
Cholera.Przepraszam . Właśnie do mnie dotarło ,że dalej ciągnę temat na identyfikacji :( Temat też jest wbrew zasadom , bo dotyczy kupna , ale jakby dało radę to niech ten post jeszcze pobędzie tu jakiś czas zanim pójdzie za karę na dołek. Wiem ,że to trochę wbrew regulaminowi ,ale tak mi niefortunie wyszło . Wytłumaczę się z tego adminom jak zapytają o co chodzi.
Napisano

Teraz dostałem to zdjcie ze stwierdzeniem ,że nie ma tam ekstraktora". Czy chodzi mu o wyrzutnik ? wypychacz ? podajnik ? Czego brakuje temu kbks-owi na zdjęciu ? Ktoś domyśla się jakiej części On szuka ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie